Maaş zamları açıklandı, gözler seyyanen zamda!

Enflasyon rakamları belli oldu. Emekli ve memur zamları da belli oldu. Belirlenen maaş zamları sonrası artan enflasyon verilerinin altında kalan emekli aylıkları akıllara seyyanen zam yapılabilir mi konusunu getiriyor. Emeklilerin beklentileri arasında en düşük aylık miktarının 2 Bin 500 Liraya çıkarılması var.

 

Maaş zamları açıklandı, gözler seyyanen zamdaÜlkemizde 9,5 milyon emeklinin beklediği enflasyon verileri TUİK tarafından açıklandı. Memur ve emeklilerin beklediği zam oranı %40’un üzerindeydi ancak TUİK ‘in açıkladığı verilere göre 6 aylık enflasyon verilerine göre gelen zam oranı %22,48 + 5. Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte emekli ve memurların zam oranları belirlendi. Ancak artan enflasyon karşısında gelen zam oranı ne yazık ki altta kaldı. Düşük aylık alan emekliler seyyanen zam bekliyor.

ZAMLI MAAŞ TABLOSU

Maaş zamları açıklandı, gözler seyyanen zamda

 SEYYANEN ZAM GELECEK Mİ?

Belirlenen maaş zamları sonrası artan enflasyon verilerinin altında kalan emekli aylıkları akıllara seyyanen zam yapılabilir mi konusunu getirmektedir. Hükümet yetkilileri tarafından yapılan ‘enflasyona ezdirmeyeceğiz, alım gücü düşmeyecek’ ifadeleri gelen zam oranından sonra hükümsüz kaldı. Tabi hal böyle olunca hükümet kanadından beklentiler en üst seviyeye çıktı. Emeklilerin beklentileri arasında en düşük aylık miktarının 2 Bin 500 Liraya çıkarılması var.

Maaş zamları açıklandı, gözler seyyanen zamda

ZAMLI AYLIK HESAPLAMA FORMÜLÜ

TUİK tarafından açıklanmış olan 25.46’lik zam oranının maaşa etkisini öğrenmek için izlemeniz gereken hesaplama formülü çok basittir. Mevcutta aldığınız maaşınızı 0,2545 ile çarpmanız yeni zam tutarınızı gösterecektir. Çıkan sonuç ile mevcutta aldığınız aylığı topladığınızda ise yeni aylığınızı bulmuş olacaksınız. (Örnek: Aylık 1.500 TL x 0,2546 = 381,90 + 1.500 = 1.881,90 TL)

Haberin Devamı

Dul ve yetim aylıklarında zam oranı ana aylığa yansıtılır. Vefat eden kişinin aylığı 2 bin lira ise, bunun 1000 TL’sini eş alıyor, 500 TL’sini çocuk alıyor ise zam direk ana paraya yapılır. Yani 2 bin liraya uygulanır. 2 Bin liranın zamlı halinin %50’si anneye, %25’i yetime ödenir. 

DİĞER YENİ YAZILAR