İlaçlara erişim sıkıntısı mı var? Bakanlık harekete geçti...

Bazı ilaçlara erişim sıkıntısı iddiaları üzerine bakanlık harekete geçti. İlaçlara erişim sıkıntısının sebebi ne? Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumu da açıklama yapmıştı.

İlaçlara erişim sıkıntısı mı var Bakanlık harekete geçti...

Sağlık Bakanlığı tarafından yılbaşında ilaçlar için avro kuru 4.57 TL olarak sabitlendi ancak Euro 13 lirayı aştı. "İlaç ve döviz kuru" arasındaki makasın büyümesi nedeniyle en az 645 farklı kalem ilaca erişim sıkıntısı yaşandığı öne sürülüyor. Özellikle düzenli ilaç kullanan hastalar ‘ilaç piyasadan kalkarsa ne yaparız’ diye düşünmeye çoktan başladı. Bakanlık hemen harekete geçti. Kur farkından dolayı zarar ettiğini öne süren yabancı ilaç firmaları çareyi bazı ilaçları getirmemekte buluyor. Etken maddelerin çoğu yurtdışından geldiği için ülke içinde üretim yapan firmalar mevcut kur üzerinden hammaddeyi sağlayamıyor. Etken maddeleri üreten Türk firmalar bile güncel kurdan satış yaparım diyor. İşte bu yüzden idrar yolu antiseptiğinden ülser ilacına kadar çoğu kanser ve kronik rahatsızlıklarda kullanılan 645’e yakın ithal ilaç ya “yok” ya da depolarda çok az var.

Antidepresanlar, astım ilaçları, öksürük şurupları, insülin, romatizma ilaçları, ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, tansiyon ilaçları, bazı hormon ilaçları, burun damlası yok, grip aşısı, bazı kalp ilaçları ya yok ya da az var… Yılbaşında belirlenen Euro mevcut Euro kurunun%30’unda kaldı.İlaç firmalarının iki seçeneği var: Ya kur yeniden güncellenene kadar ilaç getirmeyecekler ya da bu zararı göğüsleyecekler. Görünen o ki sektördeki eğilim zarar daha fazla büyümeden ilaç getirmemekten yana! Bakanlık ilaç üretiminde yerli hamleler peşinde.

Haberin Devamı

İlaçlara erişim sıkıntısı iddiaları üzerine Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerde ecza depoları ve eczanelerin fiziki stokları ile kayıtlarının uyumlu olup olmadığı kontrol ediliyor. Kasım ayında denetlenen 57 ecza deposunun 17'sinin ve 144 eczanenin kayıtlarında uyumsuzluk tespit edildi. Yapılan denetimlerde uygunsuzluk tespit edilen ecza depoları ve eczaneler hakkında idari işlem başlatıldı. Türk Eczacılar Birliği, çocuk hastalıkları ilaçları başta olmak üzere 645 ilacın tedariğinde sıkıntı yaşandığını açıklamıştı.

Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumu ise “Kur farkı nedeniyle, hastalarımızın kritik ilaçlara erişemediği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır” açıklamasında bulunmuştu. Kurumun açıklamasında, döviz kurundaki yükseliş nedeniyle kritik ilaçlara erişilemediği yönündeki haberlerin yakından takip edildiği belirtildi. Türkiye'de ilaç fiyatlarının, dönemsel avro kur değişikliğine bağlı olarak yılda bir kez güncellendiği anımsatılan açıklamada, kur güncellemesinin tebliğe uygun olarak 2022'nin şubat ayında yapılacağı duyuruldu.

Haberin Devamı

"Tedarik sıkıntısı olabileceği tespit edildiğinde gerekli önlemler hızla alınmakta"

İthal edilmiş veya üretilmiş her kutu ilacın hareketinin üretiminden eczanede satışına kadar izlenebildiğine, sistem üzerinden üretici-depo-eczane arasındaki ilaç akışının düzenli takip edildiğine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Kurumumuz, piyasada bulunamadığı ileri sürülen ilaçları, İlaç Takip Sistemimizden tek tek ve detaylıca kontrol etmektedir. Çalışmalarımızın sonucunda söz konusu ilaçların ekseriyetinde tedarik problemi tespit edilmemiştir. Dolayısıyla kur farkı nedeniyle hastalarımızın kritik ilaçlara erişemediği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

Haberin Devamı

Kurumumuz, global ve yerli firmalarla sürekli irtibat halindedir. Herhangi bir ilaçta tedarik sıkıntısı olabileceği tespit edildiğinde gerekli önlemler tarafımızca hızla alınmaktadır. Denetim birimlerimizce tespiti halinde firma, depo veya eczane düzeyinde ilaca erişimi engelleyici her türlü fiile karşı gerekli yaptırımlar uygulanacaktır. Hastalarımız tedarik edemedikleri ilaçlar için ilac.tedarik@titck.gov.tr ya da halkla.iliskiler@titck.gov.tr adreslerine e-posta gönderebilir, 44 44 680 numaralı telefondan kurumumuza ulaşabilirler."

DİĞER YENİ YAZILAR