EYT'lilere 2022 yılında müjde verilecek mi?

Milyonlarca kişi merakla bekliyor. EYT ile ilgili peş peşe açıklamalar geliyor. Peke 22 yıllık EYT sorunu nasıl çözülecek?

EYTlilere 2022 yılında müjde verilecek mi

20 Yılı aşkın süredir 4447 sayılı Kanunla getirilen emeklilikte yaş şartı sistemi tartışılmaya devam ediyor. Yürürlüğe girdiği tarihten bu yana eleştirilen, hak kaybına yol açan ve geriye yönelik işletilmesiyle hukuksuz olduğu savunulan sorunun çözümü bu yıl netleşecek mi sorusunun cevabını milyonlar bekliyor.
Hükümet tarafından da sorunun çözümü konusunda yol haritasının çizildiği ve bu yıl içerisinde açıklanacağı bildirildi. Peki EYT bu yıl çözülecek mi dersiniz? Umut yaratmamak, vaat vermemek adına ben yine de başlığımı soru işaretiyle attım.

EYT SORUNU SADECE YAŞ SORUNU DEĞİL!

Emeklilikte yaşa takılanların öncelikle yaş harici dışında diğer sorunlarının da ele alınması gerekecektir. Çünkü onlar sadece yaş şartına takılmadı, onlar hem GSS’ye hem de işsizliğe takıldı. Yaklaşık 5 milyona yakın EYT’li ileri yaşlarından dolayı iş bulamıyor, iş bulamayan EYT’li haliyle bir de üstüne GSS’li oluyor ve GSS prim borcu da birikmiş oluyor. Yani işsiz bir EYT’li bir de GSS sorunuyla karşı karşıya kalmış oluyor.Geçtiğimiz yıllarda Cumhurbaşkanı da EYT’lilerle ilgili şimdiki Çalışma Bakanı olan Vedat Bilgin’e ön çalışma talimatı vermiş, yapılan çalışma sonrası ‘Seçilmeyeceğimi bilsem bile böyle bir yükün altına giremem’ diyerek konuyu kapatmıştı.

Haberin Devamı

YETKİLİLER ARTIK EYT’Yİ DİLLENDİRİYOR!
Önceki yıllarda olduğu gibi sadece muhalif kanatta olanlar değil, artık hükümet kanadında olan isimler EYT’yi dillendirmeye başladı. 2021 yılı sonunda sorunun çözümü konusunda çalıştıklarını aktarmışlar, buna istinaden kamuoyunda büyük bir beklenti olutu.Geçtiğimiz günlerde ise yine hükümet kanadından AK Parti Grup Başkanvekili bir açıklama yaparak EYT’yi çözeceklerini, 2022 yılı içerisinde Çalışma Bakanı’nın bu sorunun çözümü noktasında eylem planını açıklayacağını dile getirdi. Hükümet tarafından bu kadar çok dile getirilmesi EYT’de çözüm olma ihtimalini güçlendiriyor.

UZMAN YORUMU!
Yıllardır yapmış olduğum yayınların tamamında, EYT’ye yönelik umut verici ifadelere yer vermemeye özen gösterdim. Bu konudan maddi manevi menfaat sağlayanlardan olmak değil, gerçeği anlatmaya gayret ettim. Çünkü bu konu milyonları ilgilendiriyor. Çünkü bu konunun maliyeti çok büyük. Çünkü bu konu sadece bugünün değil geçmiş 22 yılın gelecek 14 yılın konusu. 22 yıldır çözülemeyen EYT konusunun çözümü için bakalım nasıl bir çalışma ortaya çıkacak? Milyonlara hakları iade mi edilecek yoksa bir parmak bal mı çalınacak? Taraflar uzlaşı sağlayabilecek mi? Emeklilikte yaşa takılanlar bekleye bekleye yaşlandı. Artık milyonları sevindirme vakti gelmedi mi?

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR