Asgari ücrette flaş gelişme! İşte Ankara’da konuşulan yeni asgari ücret...

Milyonların gözü kulağı Ankara’da. Nefesler tutuldu, herkes asgari ücreti merak ediyor. Bu hafta açıklanması beklenen yeni ücretin AGİ dahil 2 Bin 300 olarak belirleneceği kulislerde konuşuluyor.

Asgari ücrette flaş gelişme İşte Ankara’da konuşulan yeni asgari ücret...Yeni yıl için her şeyin fiyatı güncellenmeye başladı. Akaryakıtın litresinden, trafik cezalarına, harçlardan vergilere kadar birçok parametre güncellendi. Diğer değişkenler ise asgari ücret sonucuna göre şekillenecek.Trafik cezaları ve harçlarda yüzde 22’lik bir artış yapıldı. Peki, asgari ücrette de yüzde 22’lik bir zam yapılacak mı? Taraflar masada uzlaşabilecek mi? Jest beklentileri karşılayacak mı?

Yaşam maliyeti geçen yılın 100 lira fazlası!

Asgari ücret tespit komisyonunda kafalar her zaman olduğu gibi çok karışık. İşveren tarafı asgari ücret az olsun diyor, işçi tarafı çok olsun diyor. Hükümet tarafı ise hakem olarak bulunuyor ve nihai kararı veriyor. İşçi ve işveren temsilcilerinin rakamları havalarda uçuşurken hükümet kanadı TUİK’den yaşam maliyeti tablosunu istedi.

TUİK istenen rapor doğrultusunda 2 Bin 331 TL’lik bir rakama ulaşmış oldu. Mevcut AGİ dahil asgari ücretle arasındaki fark 311 TL yani yüzde 15 fazlası. TUİK geçtiğimiz yıl yaşam maliyeti olarak 2 bin 213 TL bildirmişti. Geçtiğimiz yıl ile bu yıl arasında yaşam maliyetinin farkı sadece 100 TL olarak belirlenmiş oldu. Belirtilen rakam bir işçinin bir aylık gıda maliyetini karşılayacak kadar belirtilmiştir. Ağır sanayi işçisi için 2 bin 331 TL, orta düzey çalışanlar için 2 bin 86 TL, hafif işlerde çalışanlar için de Bin 940 TL olarak bildirdi. Bu rakamların üzerine ayrıca asgari geçim indirimi rakamları da uygulanacaktır.

Haberin Devamı

TUİK asgari ücretli verileri

TUİK 2018 Yılı verilerine göre asgari ücret altında kalan, asgari ücretli ve asgari ücret üzerinde çalışan verileri aşağıdaki gibi yayınlandı.

  • Asgari ücret altında 1,8 milyon çalışan,
  • Asgari ücret alan 5 milyon kişi,
  • Asgari ücretin %10-15 üzerinde gelir elde eden 10 milyon kişi mevcut.

Asgari ücreti en düşük 6. Avrupa ülkesiyiz

Sıra

Ülke

Asgari Ücret / Euro

Arnavutluk

211 €

Makedonya

282 €

Bulgaristan

286 €

Sırbistan

308 €

Karadağ

331 €

Türkiye

422 €

Kim ne istiyor?

İşveren kanadı her zaman olduğu gibi öncelikle düşük asgari ücret belirlenmesini istiyor, devamında son birkaç yıldır uygulanan asgari ücret teşvikinin 100 TL değil de 200 TL şeklinde sürdürülmesini istiyor. Ayrıca borcu bulunmayan işverenlerin faydalandığı yüzde 5’lik SGK indiriminin yüzde 6 olarak uygulanmasını talep ediyor. Tabi bunlar işsizlik rakamlarının üst seviyelerde olduğu dönem için istihdam oluşturanların makul istekleri olarak değerlendirilebilir.

Haberin Devamı

İşçi kanadı ise 2 bin 578 TL altında olan hiçbir rakamı kabul etmeyeceklerini belirtiyor. Konuyla ilgili olarak üç işçi sendikası toplanarak (Türk-İş, HAK-İŞ ve DİSK) asgari ücretin en az 2 bin 578 TL olması gerektiğini belirten ortak karar aldılar.

Hükümet kanadında ise çalışma bakanı ‘İşçilerimizin haklarını koruyacağız’ şeklinde açıklamada bulunmuş ve Cumhurbaşkanımız da ‘Jestimizi yaparız’ sözleriyle işçilere umut olmuştu.

Komisyon 4. ez toplanıyor ve yeni asgari ücret!

Asgari ücret tespit komisyonu kural gereği 3 kez toplantı gerçekleştiriyor ve son toplantıda kararlaştırılan tutar açıklanıyordu. Ancak bu defa 4. komisyon toplantısı düzenleniyor. Bu toplantının bugünlerde yapılması planlanıyor ve sonrasında 2020 için belirlenen rakam açıklanmış olacak.

Yeni ücretin AGİ dahil 2 Bin 300 olarak belirleneceği kulislerden gelen bilgi. Son dakika dokunuşuyla 2 bin 350 TL olması da ihtimal olarak söyleniyor. Yani mevcut asgari ücrete yüzde 15-16 oranında zam yapılmış olarak açıklanması bekleniyor. Açıklamaya artık saatler kaldı; Milyonların gözü kulağı Ankara’da…

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR