Asgari ücret için masada dört senaryo var

Asgari ücret tespit komisyonu gelecek ay toplanıyor. Masada dört farklı senaryo var. 1000 lira zam masada...

Asgari ücret için masada dört senaryo var

TUİK Rakamlarında mı bir artış olacak, gerçek enflasyona göre mi bir artış olacak, her yıl yapıldığı gibi ortalama bir rakamda mı artış olacak yoksa sayın Çalışma Bakanının da açıkladığı gibi işçileri sevindirecek bir ücret mi olacak gelecek ay netleşecek. Peki işçileri sevindirecek diye konuşulan rakam nedir? Tamı tamına asgari ücrete bin lira zam yapılması konuşulmaktadır. Mevcut asgari ücrete %35 oranında zam yapılarak 3 Bin 800 Lira bandına çekilmesi hükümet tarafından ciddi ciddi düşünülüyor. Peki enflasyon ve artan döviz kuru karşısında asgari ücret yılbaşından bu yana ne oldu?

DOLARLA MAAŞ ALAMADIK!

Pandemi hayatımıza girdi gireli ülkemizde ne kur durdu ne de enflasyon. Hayat pahalılığı her geçen gün yukarı yönde ivme kazandı. Ülkemizdeki maaşlarımız hariç her şey dolara endeksli olduğundan elbette bir kıyaslama yapmadan da duramıyor insan. Pandemi öncesi yani 2019’da asgari ücret kaç dolardı, pandemi yılında yani 2020’de ne oldu ve yüksek enflasyon yılı 2021’de nereye geldi tablomuzda bakalım.

Haberin Devamı

 Asgari ücret için masada dört senaryo var

Yıl başlarında dolar karşısında değer kazanan asgari ücretimiz ne yazık ki yıl içerisinde mevcut değerini koruyamadı. Yıl içerisindeki asgari ücretin dolara endeksi 15-20 veya 25 dolar arasında olurken 2021 yılı için yıl başıyla yıl sonu arasındaki fark şimdiden 87,82 doları aşmış durumda. Asgari ücretin dolara endeksindeki fark tarihimizde ilk defa bu seviyeleri görmüş durumda.2022 Yılı için asgari ücrete yapılacak bin liralık net zamla asgari ücretin dolar üçerindeki karşılığı 395 dolarla son 5 yıldaki en yüksek seviyesine çıkmış olacak. Teklifim hala geçerli endeksleyelim dolar kuruna asgari ücreti olsun bitsin bu iş…

 

DİĞER YENİ YAZILAR