Asgari ücret 5 bin 500 lira olur mu?

Geçtiğimiz yıl sonunda %36’lık enflasyonda %51 oranında asgari ücrete artış yapılmıştı. 2022 Nisan ayı enflasyon rakamına baktığımızda ise karşımızda %69’luk bir rakam çıkıyor. Aradaki fark kadar ücret artışı yapılması halinde asgari ücretin 5 bin 500 TL olması bekleniyor.

Asgari ücret 5 bin 500 lira olur mu

Bir türlü bitmedi,bitemedi… Pandemisi, savaşı, gıda krizi, konut krizi ve ekonomik kriz peşimizi bir tülü peşimizi bırakmadı. Binbir zorlukla yasamayı öğrenen ülkemiz insanı, bu durumları da atlatacaktır elbet ancak izler kalıcı olacak gibi. Enflasyon baskısı tüm ücretlilerde alım gücünü düşürmüş durumda, vatandaşı enflasyona ezdirmeme sözü veren hükümet ise ücret artışı çalışmalarını başlattı!

ETKİSİ YILLARCA SÜRECEK!

Ekonomi üzerinde inanılmaz bir enflasyon baskısı var. Buna onlarca sebep sayabiliriz. Üretmiş olduğunuz sebepler elinizdeki sonucu değiştirmeyecektir. Bir ihtiyacınızı, kazanmış olduğunuz ücretin yüzde 1’i ile gideriyorken bir zaman sonra yüzde 2’si ile gidermeye başladıysanız ve kazancınız aynı kalmışsa enflasyona yenik duruma düşmüşsünüz demektir.

İstihdam verileri TUİK’in yayınlamış olduğu raporlarda yüksek çıkıyor olsa da, artan enflasyon baskısı eninde sonunda işsizliği de vuracaktır. Reel sektörde üretimler devam etse de kayıtdışı istihdam patlak verecektir. Kiraların asgari ücreti aştığı bir ortamda, çalışanların en son düşüneceği şey sigortalarının ödenmesi olacaktır. Haliyle kayıtdışı çalışmayı işçiler teklif edecek, işverenler kabul edecektir. Yıllardır hizmet veren işçiler çıkarıldı gösterilecek, işsizlik ödenekleri yersiz kullanılacak ve işsizlik fonu gün gün eriyecektir.

Haberin Devamı

ÜCRETLERE ENFLASYON ARTIŞI GELİYOR!

Ekonomik krizin pençesinde kalan ücretliler hükümetten gelecek zam haberini bekliyor. Cumhurbaşkanı, enflasyona ezdirmeme sözünü yılbaşında vermişti. Geldiğimiz noktada temmuz ayında ücretlerde yeniden güzel bir artış bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl sonunda %36’lık enflasyonda %51 oranında asgari ücrete artış yapılmıştı. 2022 Nisan ayı enflasyon rakamına baktığımızda ise karşımızda %69’luk bir rakam çıkıyor. Aradaki fark kadar ücret artışı yapılması halinde asgari ücretin 5 bin 500 TL olması gerekiyor. Temmuz ayına kadar enflasyon verilerinin yukarı yönde seyretmesi ön görülüyor.

Emekli taban aylıklarının da 3.500-4.000 lira seviyesine çekilmesi bekleniyor. Emeklilerin yanında kamu çalışanlarına da yine aynı oranda enflasyon zammı yapılması bekleniyor. Bakanlık aynı zamanda temmuz ayına kadar kamu çalışanlarının beklediği 3600 ek gösterge çalışmasını da resmi olarak açıklayacak. Bir türlü gelmeyen yaz bu gelişmelerin gerçeğe dönmesiyle gelecek inşallah…

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR