Gazete Vatan Logo

Kadir Gecesi ibadetleri

- SORU: Kadir Gecesi’ne özel yapılması gereken ibadetler var mı? Kadir Gecesi’nin Ramazan ayının son on günü içerisinde olduğu söyleniyor, bunu açıklar mısınız?

- CEVAP: Kadir Gecesi kutlu olsun. Ne mutlu ki bu sene de Kadir Gecesi’ne ulaşmış olduk, inşallah bayram günlerine de ulaşır, bayramı kutlarız. Kadir Gecesi ile ilgili bilgiyi Kuran’dan Kadir Suresi’nden öğreniyoruz. Kuran’ın indirilmeye başlandığı gece olarak bin aydan daha hayırlı olduğu buyruluyor. Tefsirlerde hayırlı olanın bu gecede yapılan ibadetlere işaret ettiği belirtilmektedir. Surenin içerisinde bu geceyi nasıl yaşayacağımıza dair herhangi bir yönlendirme ve kesin bir hüküm yoktur. Ama Kuran’ın indirilmeye başladığı bilgisi vardır. Öyleyse en özel ibadetimiz Kuran okumak olmalıdır. Yüz yıllardır oluşmuş olan gelenekte ise Peygamberimiz zamanında neler yapıldığı, Peygamberimizin neleri tavsiye ettiği esas alınmıştır. Örneğin “Allahım, sen affedicisin, affı seversin, beni de affet” diyerek dua etmemizi tavsiye ettiğini öğreniyoruz. Tabii biliyoruz ki dua kul ile Allah arasındaki en özel iletişim biçimidir. Dolayısıyla hangi kelimelerle ellerimizi ve gönüllerimizi açarsak açalım makbul olur.

Kadir Gecesi’nin zamanıyla ilgili Peygamberimizin işaret ettiği bilgilerden başka bir bilgiye sahip değiliz. Evet, son on hatta yedi günü içerisinde tekli rakamlı günlerden birinde olabileceğine işaret etmiş Peygamberimiz. Âlimler, bu kesin olmayan bilginin inananlar lehine bir durum olabileceği, Kadir Gecesi umuduyla son on günün daha büyük bir farkındalıkla yaşanabileceği üzerinde durmuşlar. Böyle bir arayışa girmenin insanı daha uyanık tutacağı yönünde yorumlar yapılmış. Peygamberimizin uygulamalarına baktığımız da son on gün içerisinde daha çok ibadet ve tefekküre zaman ayırdığını öğreniyoruz. Bizler içimizden geldiği gibi ve gücümüz yettiği kadar Allah’ın huzurunda olmayı hedefleyelim. Kendimize ve tüm insanlığa dualar edelim. Dualarımız kabul olsun. Âmin.

Haberin Devamı