Bütçe dostu Türk malı teknolojiler

Türkiye’de bir süredir elektronik ürünlerde yerli markaların ürettiği akıllı telefon, tablet ve dizüstü bilgisayarlar, hesaplı fiyatları ve teknolojik donanımları ile dikkat çekiyor.

Döviz kurlarındaki dalgalanma sonucu ithal ürünlerin fiyatlarındaki artış kaçınılmaz oldu. Akıllı telefondan, tablet ve dizüstü bilgisayara kadar ithal edilen birçok teknolojik cihaz var. Tüketicinin cebini yakan bu ürünlerin ekonomiye olumsuz etkisi ise dış ticaret açığı olarak ortaya çıkıyor.

Bir süredir yerli ve milli teknolojiler konusunda önemli çalışmalar yürütülüyor. GSM operatörlerinin desteği ile başlatılan yerli baz istasyonu projesi ULAK, savunma sanayinde tamamen yerli teknolojilerle üretilen milli silahlar en önemli projeler arasında yer alıyor.

Tüketici elektroniği tarafında ise yerli markaların ürettiği akıllı telefon, tablet ve dizüstü bilgisayarlar dikkat çekiyor. Yerli markalar dövizdeki dalgalanmaya inat bütçe dostu fiyatlarıyla tüketicilerin gözdesi olmayı başardılar.

Yerli markalarımızdan Vestel Manisa’da, reeder Samsun’da, General Mobile ise İstanbul’da üretim gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

Yerlilik oranı yüzde 52

2014 yılında Berlin’deki tüketici elektroniği fuarı IFA’da Venüs’ün lansmanına bizzat katılmıştım. Vestel CEO’su Turan Erdoğan’ın Avrupa’nın en büyük tüketici elektroniği fuarında dünyanın en büyük teknoloji markalarına meydan okurcasına Türkiye’de ürettikleri akıllı telefonun yerlilik oranını yüzde 52 olarak açıklamıştı. Türk mühendisleri tarafından tasarlanan Venüs serisi akıllı telefonlar, şık ve ince görünümüyle A’Design Award 2014’te kendi kategorisinde en şık tasarım, Plus X Award 2014’te ise kolay kullanım ve tasarım ödüllerini kazandı.

Vestel Venus Z20

Vestel’in üst segmentteki modeli Venus Z20, 5,65 inç büyüklüğündeki 18:9 Full HD Plus Incell ekran, 16MP+5MP çift arka kamera, 8MP ön kamera, 4K video kaydı, 8 çekirdekli işlemci, 4 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza gibi özellikleriyle 2 bin 499 TL.
Venus e2
Vestel’in Venus’un ekonomik e serisi modellerinden Venus e2 modeli çift sim kart desteği,
4 çekirdekli işlemcisi ve 2230 mAh pil kapasitesi ile akıllı telefonu 649 TL’lik fiyatıyla herkes için erişilebilir hale getiriyor.
649 liraya akıllı telefon
Vestel, ‘Bu işi beceremezler, bu macera uzun sürmez’ diyenlere inat her sene piyasaya yeni bir Venus modeli sundu. Bugün Vestel Venus e, V, Z serilerinde 649 TL’den başlayıp 2 bin 499 TL’ye kadar çıkan farklı seçeneklerde her bütçeye uygun bir akıllı telefon bulmak mümkün.

Haberin Devamı

3G’li ilk Adroid tablet

2009 yılında Türkiye’yi e-kitap okuyucu ile tanıştırmak için kurulan reeder, 2010 yılında Android tablet modellerini pazara sundu.
2011 yılında Türkiye’nin ilk 3G’li Android tabletini geliştiren reeder 2015 yılında ise akıllı telefon modelleriyle tüketicilerin beğenisini kazandı.
2017 yılında ise reeder markalı dizüstü bilgisayar piyasaya sunuldu.
2018 yılında Samsun’daki operasyon merkezini fabrikaya dönüştüren reeder, Made in Turkey etiketli akıllı telefon üretimine başladı. Samsun’daki fabrikanın yıllık 300 bin telefon, 200 bin tablet ve 100 bin akıllı saat üretim kapasitesi var.
Samsun’da üretilen telefonların yerlilik oranı yüzde 55 ’in üzerinde. reeder, Shenzen ve Hong Kong’dan sonra Boston ve Amsterdam ofisleriyle global pazarda Türkiye’yi temsil ediyor.
iPhone getir, reeder götür!
reeder, Türkiye ekonomisine destek için başlattığı kampanyada iPhone telefonunu getiren kullanıcı telefonunu değeri üzerinden alıp yerine sıfır bir reeder telefon almalarına imkan sunuyor.
1099 TL’ye dizüstü bilgisayar
Şık, ince taşınabilir bilgisayarı performanstan ödün vermeden üretmek ve bunu 1099 TL fiyatla piyasaya sunmak bir başarı. 14 inçlik IPS ekrana sahip olan reeder W14i modeli 4 çekirdekli işlemci, 4 GB RAM ile başarılı bir performans sunuyor. 1,45 kg ağırlıktaki cihaz çok hafif. Siyah, beyaz, pembe renk seçenekleri olan reeder W14i günlük bilgisayar ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak özellikler sunuyor.
Türkçe klavyeli tablet
9.7 inç IPS ekrana sahip reeder M10 Plus Keyboard, tam Q dizilimine ve Türkçe karakter desteğine sahip klavyesi ile bilgisayarı aratmayan bir deneyim sunuyor.
Bluetooth teknolojisini kullanan klavye, 10 metreye kadar kablosuz kullanım imkanı sunuyor. Tablette yer alan HDMI girişi sayesinde başka bir cihazın ekranına kolaylıkla bağlanmak mümkün. 2 GB RAM ve 16 GB arttırılabilir hafızaya sahip cihaz 799 TL fiyat etiketine sahip.
899 TL’ye üst seviye performans
General Mobile, GM 8 Go 5.5 inç HD+ ekran, parmak izi okuyucu sensörü, 4 çekirdekli işlemci, 13 MP ana kamera, 5 MP ön kamera ve 3500 mAh pil kapasitesi ile iddialı bir performansı 899 TL’ye sunuyor. Kamera özelliklerinde; portre, gece ve güzellik modu, HDR, , panoramik çekim, touch focus var.
33 ülkeye ihracat yapıyor
General Mobile, fiyat performans odaklı akıllı telefon üretimine odaklanan yerli bir marka. Yüksek performansı erişilebilir bir fiyata sunan marka Türkiye’nin en çok tercih edilen ilk 3 akıllı telefon markası arasında. İstanbul’daki fabrikada yılda 2,5 milyon telefon üretiyor.
Dünyanın en büyük mobil teknolojiler etkinliği olan Dünya Mobil Kongresi’nde her sene en iddialı modelini duyuran firma, dünyaca tanınan bir marka. Uluslararası bir çok ödüle layık görülen General Mobile, İstanbul’daki fabrikasında ürettiği modelleri 33 ülkeye ihraç ediyor. General Mobile, Hollanda’da telekom pazarında 4’üncü akıllı telefon markası, Özbekistan, Gürcistan, Hırvatistan, Azerbaycan ve Belarus’da ise ilk 5 marka arasında yer alıyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR