Facia geliyorum diyordu

29 Ekim 2018

KADROLAR açıklanıyor, Cocu yeni bir papatya falı açıyor. Oğuz Kağan ve İsmail ilk 11’de, takım Neustadter, Skertel, Hasan Ali ile birlikte 3’lü defansla sahada. Isla sağ kanadı, İsmail sol kanadı kullanıp, akın geliştirecek. Benzia orta alanda hareketli, Jailson bildiğiniz gibi, paslar ya yana ya da geri. Ayew ile Slimani sahada yoklar.

A.GÜCÜ mütevazı bir takım ama İsmail Kartal eski takımını çok iyi tanıyor. Hasan Ali üçlü defans içersinde, İsmail de sadece ofansı düşününce, F.Bahçe’nin sol kanadı oluyor koridor. F.Bahçe atağa kalkarken de rakibin ani ataklarında da zorlanıyor. Düşünün ilk 45 dakikada organize tek atak var. Zaten A.Gücü’nün golü de gelince takım iyice çuvallıyor.

BAŞKANIN İLK HAMLESİ!

2. yarı seyirci baskısından ve korkusundan Cocu değişiklik yapar diyoruz, yapmıyor. Çünkü adamın dünya umurunda değil. Bu bölümde daha hareketli bir F.Bahçe görsek de takımda iş bitirici ayak yok. Slimani sahanın kabadayısı olmuş. G.Saray gibi hayati bir maç öncesi hiç yokken bir de kırmızı kart görüyor. Cocu ilk hamlesini dalga geçer gibi son 30 dakikada yapıyor. Kurtarıcı diye Frey’i sahaya sürüyor. Aylardır yanında oturttuğu Valbuena’yı bitime 15 dakika kala, Eljif’i de son 5 dakikada sahada sürüyor. Utanmadan, sıkılmadan.

SON bölümde F.Bahçe tribünleri isyanları oynuyor. İsmail Kartal’ın talebeleri ise sahada futbol ve gol şovu yapıyor. Maç bittiğinde ise skor tabelasına bakanlar sonucu değil, bir yerde F.Bahçe’de adeta geliyorum diyen faciaya şahit oluyorlar. Faciayı hazırlayanların başrol oyuncuları ise Comolli ve Cocu. Başkanın ilk hamlesi ise Cocu oldu.

Devamını Oku

Kazanmayı unutan takım

20 Ekim 2018

F.BAHÇE’NİN transfer ayında yanlışlıklar yaptığı kesin. Kadroda çok önemli yıldızlar da yok, kabul... Ancak eldeki malzemeden sahaya daha iyi 11’ler sürülebilir, dünkü gibi değil! Slimani’nin sakatlığında Soldado formayı kapmış. Peki Hasan Ali’nin olduğu 11’de Köybaşı’nı sahaya sürmenin amacı ne? Hem de sol önde!

KULÜBEYE bakıyorum, Valbuena var, M.Ekici var, Alper Potuk var, genç Barış var ama, tercih İsmail Köybaşı! Sivasspor’un 3 önemli yabancısının olmadığı maçta F.Bahçe yine ilk 45 dakikada rakip kale önünde fazlaca gözükemedi. Takımın tek işi rakibe baskı yapıp topu kazanmak! Ne onu iyi kullanan ne de kale önünde beceri sahibi ayaklar yok.

COCU HAMLE YAPMADI

DEVRE golsüz kapandı. Cocu hamle yapar dedik, yapmadı. İki taraf da kazanmak için ofansif futbolu tercih ediyordu. F.Bahçe, Soldado ile iki önemli fırsatı kaçırırken, kaleci Tolgahan da önemli kurtarışlara imza atıyordu. F.Bahçe’de de Harun kusursuz oynuyordu.

COCU hamleleri son yarım saatte yapmaya başladı. Şener’in yerine Isla’yı, varlığı-yokluğu tartışılır Ayew’in yerine de M.Ekici’yi sahaya sürdü. Dikine oynayan, adam eksilten M.Ekici ve ona ayak uyduran Eljif Elmas’la F.Bahçe sahada kendini göstermeye başladı. Ekici’nin kullandığı serbest atışta ise topun üst direkten dönmesi büyük şansızlık. Maçta öne çıkan Mehmet Ekici’nin kısa sürede sakatlanıp oyundan çıkması da hem kendi hem de takımı adına bir başka şanssızlık oluyordu.

OYUNUN son bölümünde F.Bahçe’nin rakip kale önünde gözüktüğü ancak, formsuz ve beceriksiz santrforları Frey ve Soldado’yla golü bulamadığını görüyorduk. Dünkü beraberlikle F.Bahçe’nin başı biraz daha fazla ağrıyacak. Kazanmayı unutan bu takımın elbette şampiyonluk hesapları yapması çok zor. Yıldız yokluğu çektiğimiz maçlarda Robinho’yu izlemek de gecenin futbol keyfiydi...

Devamını Oku

Futbol sonuç oyunu

14 Ekim 2018

İLK yarı bittiğinde notlarıma baktığımızda rakip kale önünde iki defa gözüktüğümüzü görüyoruz. Birinde Cengiz Ünder’in şutunu kaleci çeliyor, diğerinde de Mahmut ceza sahasından topu farklı dışarı vuruyor. Onun dışında rakip kale önünde hiç gözükmüyoruz.

RUSYA’NIN da ilk 5 dakikadaki baskılı oyunu dışında çok etkili olduğunu söyleyemeyiz. Rakibin neredeyse her atağında mutlaka bizim yaptığımız pas hataları vardı. Rusya’nın ilk golünde Roman Neustadter’in kale önündeki yalnızlığını da anlamak mümkün değildi!

İLK 45 dakika içinde en rahat oyuncuların kaleciler Sinan Bolat ve Guilherme olduğunu söylersek bu yarının kısaca özetini yapmış oluruz.

İkinci bölümde daha hareketli, daha istekli bir milli takım var sahada. Ancak futbol sonuç oyunu. Kazanmak ya da puan almak için gol atmayı becereceksin. Milli takım maalesef bu işi beceremiyor.

LUCESCU’DAN HAMLELER

OYUNUN son 30 dakikasında Mircea Lucescu’nun hamlelerini izledik. Mahmut’un yerine Berkay, Hasan Ali’nin yerine Ömer Bayram, Oğuzhan’ın yerine de Yunus Mallı sahaya sürüldü. Ev sahibi ise ciddi olarak geldiği ikinci ani atağında Denis Cheryshev’le ikinci golü bulunca maç da noktalandı. Çünkü dediğim gibi futbol sonuç oyunuydu.

KISACASI, bu takımın her şeyden önce ofansif futbolu becermesi gerekiyor. Bunun için de belki yeni belki de tecrübeli birkaç isme müracaat edilebilir. Lucescu’nun bilgisine... Benim aklıma gelen isimler var ama, biz yine işi yetkilisine bırakalım...

Devamını Oku

F.Bahçe eriyor

7 Ekim 2018

BAŞAKŞEHİR maçı F.Bahçe’nin zirve yarışına ortak olup olmayacağını gösterecek bir 90 dakikaydı. Seyircisinin müthiş desteği ile F.Bahçe maça rakibe önde basıp pres yaparak başladı. Başakşehir sürekli pas oyununu tercih ediyor rakibinin açıklarını ve hatalarını kovalıyordu. İlk 15 dakika dolarken Ayew kaleci Mert’le karşı karşıya saç baş yolduran bir fırsat harcadı.

45 dakika içinde baskılı oyundan kazanılan topları kullanacak kaliteli iş bitirici, ayakların olmayışı F.Bahçe’nin en büyük dezavantajıydı. Neustadter, Jailson, Reyes, Frey ve Isla hala bu takımda banko oynar mı tartışılır!

KULÜBEDE sahadakilerden daha kaliteli iş bitirici oyuncular (Valbuena, Benzia, Mehmet Ekici) var ama Cocu’nun tercihi böyle. Başakşehnir’in de eski görüntüsünden uzakta olduğu kesin. Toplasan 90 dakika içinde 3-4 pozisyonları var. Mert’in devre biterken Eljif’e çarpan topu nefis bir refleks ile çıkarması ile ilk yarıda gol olmadı.

FACİA OLACAKTI!

2. yarıda Cocu aynı 11’i tercih ederken Abdullah Avcı, Napoleoni’nin yerine Elia’yı tercih etti. Cocu, takımının sahada 9 kişi oynadığını son yarım saatte gördü ve kulübedekileri hatırladı. Çünkü Frey ve Reyes’in takıma hiç katkıları yoktu. Önce Benzia’yı alıp Frey’i, sonra Mehmet Topal’ı sahaya sürüp Reyes’i yuhalattı.

SON 10 dakikaya girilirken ise kurtarıcı olarak! Soldado’yu oyuna aldı... İşin özeti şu; F.Bahçe Comolli ve Cocu ile her geçen gün biraz daha eriyor. En büyük tehlike de Kadıköy’ün yeniden tenha günlerine dönüşü olur. VAR devre dışında iken Elia’nın attığı gol ile Visca’nın son dakikalarda kale önündeki cömertlikleri olmasa dün Kadıköy’de yeni bir facia daha yaşanacaktı. F.Bahçe erirken hesabı ilk önce bu transferleri yapanlar versin!

Devamını Oku

Kriz donduran sonuç

5 Ekim 2018

İLK 45 dakikalık bölüm golsüz bittiğinde F.Bahçe taraftarı ciddi şekilde takımını ıslıklarla protesto ediyordu. Seyirci yerden göğe kadar hatlıydı. F.Bahçe’nin dün gece nasıl bir takımla oynadığımı şöyle özetleyelim... Maç başlar başlamaz kendi alanına çakılan, 5-4-1 düzeniyle sahada yer alan, beraberliğe dünden razı, hücumu hiç düşünmeyen, ilk yarıda tek korner atmayan bir Spartak Trnava’ydı.

OYUNUN ilk bölümünde Harun’un yerine ben oynasam sonuç değişmezdi! Yani anlayacağınız rakibin tek ciddi atağı yoktu. Böyle bir takım karşısında bile F.Bahçe’nin çok etkili olduğunu söyleyemeyiz. Martin Skrtel gelince Cocu, Diego Reyes’i orta alana kaydırmış, Şener’i kulübeye çekip Mauricio Isla’yı sahaya sürmüş, Eljif Elmas ve Michael Frey’e de ilk 11’de şans vermişti.

BENZIA NİYE YOKTU!

BENZIA ise yoktu. Niye yoktu? Anlamadım. İlk yarıda Slimani’nin biri kaleciden dönen biri dışarı giden iki kafa vuruşu dışında F.Bahçe’nin net pozisyonu yoktu. Düşünün, takımın sağdan soldan kornerlerini, serbest vuruşlarını Hasan Ali Kaldırım kullanıyor! Takımda duran top kullanacak bir oyuncu bile yok.

PHILLIP Cocu oynanan futboldan memnun olacak ki, ikinci yarıya hamle yapmadan başladı. Rakibin kendi alanında saklanışı, F.Bahçe’nin biraz kıpırdanışı, Eljif Elmas, Islam Slimani ve Ayew’in sahne alışıyla maçın gidişatı da değişti. Önce rakip kalecinin hatasını değerlendiren, ardından da Ayew’in ortasında topu kafayla ağlara yollayan Slimani, golleriyle gecenin öne çıkan ismi oldu.

İŞİN enteresan yanı, rakip yenik duruma düşmesine rağmen skora razı oyununu sürdürdü. Dün gece F.Bahçe kendini fazlaca zorlamayan, sıkıntıya sokmayan bir rakiple oynadı ve kazandı. Bu galibiyete sahadakilerin de tribündekilerin de çok ihtiyacı vardı. F.Bahçe taraftarı oynanan futboldan memnun oldu mu derseniz, sanmam! Sonuç şimdilik krizi donduran bir galibiyet olduğu için önemli sayılır, hepsi bu!

Devamını Oku

Gerçekler acıdır

30 Eylül 2018

BEŞİKTAŞ maçından sonra bu sayfalarda “F.Bahçe günü kurtardı” diye yazmıştık. Ve de demiştik ki, Cocu ve bu yabancı oyuncularla F.Bahçe’nin büyük hedefler kovalamasını beklemeyiniz. Biz bunları yazarken bazıları belki de şirin gözükmek adına F.Bahçe’yi göklere çıkarmışlardı. Şimdi gelelim gerçeklere...

JOSEF de Souza gitmiş, yerine Jailson gelmiş. Mehmet Topal’ın yanına yine çift ön libero. Gelen, gideni yarısı etmez. Aatif Chahechouhe yine ilk 11’de, Valbeuna, Eljif Elmas, Mehmet Ekici kulübede! Rizespor ilk yarıda üç defa kaleye geliyor, üç gol buluyor. Çünkü F.Bahçe’de ne orta saha var, ne de defans. Neustadter, Dünya Kupası’nda Rus Milli Takımı’nın kadrosuna giremiyor, burada banko oynuyor! Diğer stoper Reyes ise tartışılır.

AYEW ve Slimani’ye “İyi oyuncu” diyorlar, sahada etkileri yok. Umutlar iki bek, Şener ve Hasan Ali’nin getireceği toplar ve şişireceği ortalara bağlanmış. İnanılır gibi değil! İlk yarıda Ayew’in direkten dönen bir topu var, hepsi bu! Kaleci Harun’un da yediği gollerde hatasız olduğunu söyleyemeyiz.

COCU’NUN KURTARICISI FREY!

DEVRE 3-0 kapanınca Cocu ikinci yarıya kurtarıcı olarak, Aatif’in yerine Frey’i alıyor! Bu yarıda Mehmet Topal stopere geçip takım 3-5-2 oynamaya başlıyor. Ama gel gör ki F.Bahçe’nin kadrosunda oyunun gidişatını değiştirecek, maça ağırlığını koyacak, ne bir yabancı ne de yerli bir oyuncu var.

COCU’NUN bu yarıdaki hamleleri de müthiş! Son 20 dakikada Şener’in yerine Barış’ı, bitime 10 dakika kala da Benzia’nın yerine Eljif Elmas’ı alıyor. Bu değişikliklerden ne bekliyor ve ne planlıyor, biz anlayamadık!

SONUÇTA sahada doldur-boşalt ile gol arayan F.Bahçe hiç beklemediği bir sonuç ve skorla maçı bitiriyor. Kaleci Gökhan, Umar Aminu ve Boldrin başta olmak üzere Rizespor’u, büyüklere karşı dersini çok iyi çalışan Okan Buruk’u alkışlayalım. Dünkü maçtan sonra Cocu gider mi bilmem ama, acı gerçek şu ki, lig gidiyor lig...

Devamını Oku

F.Bahçe günü kurtardı

25 Eylül 2018

KÖTÜ sonuçlara rağmen Kadıköy kapalı gişe! F.Bahçe kazansa ortalık güllük gülistanlık olacak. Phillip Cocu ilk 11’i koşan, pres yapan oyunculardan kurmuş. Şenol Güneş, Atiba’yı takıma koymuş, Ryan Babel’i 3. bölgede görevlendirmiş. Oyun başlıyor, F.Bahçe presi koyuyor. Beşiktaş afallıyor, oyun kuramıyor, hücum yapamıyor.

F.BAHÇE daha etkili gözüküyor. Önce Aatif altıpastan topu Karius’a nişanlıyor. Ardından Ayew kale önünde topu dışarıya vuruyor. Sonra Hasan Ali’nin füzesi direkten geri geliyor. Beşiktaş’ın rakip kaleye tek şutu var, o da Babel’den. Sonrasında Babel’den 2. şut geliyor ama ne şut! Köşeye giden topta Harun’un yapacağı bir şey yok. Beşiktaş bu golle devreyi önde bitiriyor.

2. yarıda sahada aynı 11’ler var. Moralli Beşiktaş 2. golü atmak yerine sahada eğleniyor. Cocu ilk hamlesini M.Topal-Eljif, 2. hamlesini de Aatıf-Valbuena değişiklikleriyle yapıyor. Beşiktaş ‘Kazandım’ havasında oynamaya devam ediyor. F.Bahçe’de sahanın en iyisi Hasan Ali’nin soldan nefis ortasına Ayew kafayı vurunca gol ve eşitlik geliyor.

COCU’YU KURTARDI!

ŞÜPHESİZ bu golle Ayew hem kötü oynadığı oyunda kendini hem de teknik direktör Cocu’yu kurtarıyor. Oyunun son bölümünde iki tarafı da kaybetme korkusu kaplıyor. Sonrasında da oyun eşitlikle noktalanıyor. Çok iyi oynamadan Kadıköy’de kaybetmeyen Beşiktaş’ı şüphesiz beraberlik fazla üzmüyor. F.Bahçe’de ise durum farklı. Dünkü beraberlikle sadece günü kurtarıyorlar!

‘ŞAMPİYONLUK telaffuz etmeyelim’ diyen Cocu ile hâlâ takımda oynaması tartışılacak Jailson, Reyes, Ayew (gole rağmen) ve de kulübedeki sıra ile büyük hedefler kovalanır mı tartışılır!

Devamını Oku