Diyet yapmayalım mutfağı hafifleştirelim!

Haberin Devamı

Yeni trendin ‘diyet yapmak’ değil, ‘fit olmak' olduğunu daha önceki yazılarımda belirtmiştim. Diyet sözcüğü çoğunuzun saçlarının diken diken olmasına yol açıyor artık, biliyorum. O zaman geriye kalan çarelerden biri: Mutfağı hafifleştirmek! İşinizi kolaylaştıracak tarifler hazırladım. Ayrıca diyabeti olanlar da bu yiyecekleri rahatlıkla tüketebilirler. Babam da bir diyabetli! Aile sofralarımızda bizler tatlılarımızı afiyetle yerken onun boynu bükük kalması, sürekli ‘Hayır yeme, sana zararlı’ diye uyarılması beni üzüyordu. Şimdi ailece toplandığımız zaman ya annem benim şekersiz tariflerimi hazırlamış oluyor ya da ben götürüyorum. Tatlı, kek ve kurabiyelerimde tatlandırıcı olarak aspartam kullanıyorum. Dünyanın önde gelen obezite uzmanlarından Prof. Dr. Adam Drewnowski ve toksikoloji uzmanı Doç Dr. Bernardene Magnuson’la yaptığım görüşmeden sonra artık içim daha da rahat. Böylece hem hazırladığım yiyeceğin kalorisi önemli oranda düşüyor, hem de diyabetli babamla birlikte afiyetle tatlılarımızı yiyebiliyoruz. Aspartam şekere göre 200 kat daha tatlı. 250 miligram aspartam 50 gram şekere eş tatlılık veriyor. Ama bu miktarda aspartamla 1 kalori alırken, aynı tatlılık derecesini sağlamak için kullanacağınız şekerden 200 kalori alıyorsunuz. Aspartamı çok az kullanmak yetiyor.

Bradley Kek

Malzemeler: (18 dilimlik)
- 12 yemek kaşığı yulaf ezmesi
- 12 yemek kaşığı buğday kepeği
- 1 iri kase light yoğurt
- 2 elma rendesi
- 1 avuç fındık-ceviz veya badem
( küçük doğranmış)
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı tarçın
- 2 yemek kaşığı toz tatlandırıcı

Yapılışı: - Elmaları rendeleyin, kuru yemişleri çekin veya bıçakla küçük parçalara bölün.
- Tüm malzemeyi güzelce karıştırın. - Sıvı yağla yağladığınız kek kalıbının içine dökün.
- Fırında 160-170 derecede 1 saat kadar pişirin.

Meyveli puding

Malzemeler:

- 1 litre yağsız süt
- 3 yemek kaşığı mısır nişastası
- 1 paket vanilya
- 1 tatlı kaşığı toz tatlandırıcı
- Fındık-ceviz veya badem
- Taze meyve (çilek, kivi)

Yapılışı: - Meyve dışında tüm malzemeyi iyice karıştırın ve süzgeçten geçirerek süte ekleyin. Muhallebi gibi pişirin. - Soğuduktan sonra karıştırıcıyla çırpın.
1/3’ünü ayırın.
- Geri kalanının içine istediğiniz meyveleri küçük parçalar halinde doğrayın.
- Meyve ve puding karışımınızı çukur bir servis tabağına dökün. Pudingin ayırdığınız 1/3’lük kısmıyla da üzerini iyice kapatın. Â Üzerini dilimlenmiş meyve parçaları, ceviz-fındık veya bademle süsleyin.. Kepçeyle servis yapın.

Kullandığım meyveler glisemik indeksi yüksek olmayan meyvelerdir. Diyabetliler için özel olarak seçtim. Diyabetli için yapmıyorsanız muz dilimleri, taze üzüm de çok yakışıyor.

Güllü

Malzemeler:

- 1 kg light yoğurt
- 1 Türk kahvesi fincanı gülsuyu
- Yarım su bardağı çekilmiş ceviz
- 2 yemek kaşığı çekilmiş Antep fıstığı
- 1 yemek kaşığı toz tatlandırıcı

Yapılışı: - Yoğurdu altına bir kap yerleştirilmiş büyük bir tel süzgece koyup akşamdan sabaha kadar buzdolabında bekletin. Böylece süzme yoğurt elde edeceksiniz. - Süzme yoğurdunuzu büyük bir kaba boşaltın. İçine gülsuyu, tarçın, tatlandırıcı ve cevizi ekleyin. - Buzdolabında 3-4 saat dinlendirdikten sonra Antep fıstığıyla süsleyip servis yapın.

Kabızlık çekiyorsanız marmelatımı deneyin!

Biz metropollerde yaşayanlarda kabızlık özellikle kadınlarda çok yaygın. Kabızlık marmelatımı yapmak çok kolay. Sabah- akşam 1 dolu yemek kaşığı yiyin. Üzerine de bir bardak oda sıcaklığında su için. İşe yarıyor.

Kabızlık marmelatı

- 1 avuç kuru incir - 1 avuç kuru kayısı
- 1 avuç kuru erik  1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı toz karanfil
- Üzerini geçecek su

Malzemeyi kısık ateşte tüm meyveler yumuşayıncaya kadar kaynatın.
Robottan geçirin.

Çörek otlu yulaf bisküvileri

Malzemeler:

- 10 bardağı yulaf ezmesi
- 10 su bardağı buğday kepeği
- Dere otu (1 demet ince doğranmış) - 1 kase light yoğurt
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 avuç lor peyniri  Çörek otu

Yapılışı: - Çörek otu dışında tüm malzemeyi karıştırın, hamur haline getirin. - Biraz yoğurun. - Bir kaşıkla elinize alarak küçük yassı yuvarlaklar haline getirin. - Pişirme kağıdı serdiğiniz tepsiye dizin. - Üzerini çörek otuyla süsleyin. - 170 derece fırında
40-50 dakika kadar pişirin.

Alkali su tercih edin!

pH; potansiyel hidrojen demek. Bir sıvının asidik veya bazikliğini gösteren bir ölçü. pH değeri 0-14 arası bir rakamla belirtiliyor. 7 nötr. pH ’ı 7’nin altında olan sıvılar asidik, pH’ı 7’nin üzerinde olan sıvılar bazik; yani alkalidir.

Suyun pH’ının önemli mi?

Evet! Suyun pH derecesi, suyla karışmış hidrojen miktarını gösteriyor. Düşük pH’lı su asidik, aşındırıcı olabiliyor. Asidik su demir, bakır, çinko, manganez, kurşun gibi metalleri yüksek oranda içerebilir. Asidik su ayrıca geçtiği borulardan bu metallerin suya karışmasına da neden olabilir. Sağlığımız için bu maddelere ihtiyacımız olsa da fazlası risk oluşturuyor.
Neden alkali su içmeliyiz?
Su ne kadar bazikse kimyasını değiştirecek asidik etkilere o kadar dirençlidir. Ve doğru pH seviyesi sağlanamazsa besinler enerjiye çevrilemiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR