Asaf Savaş Akat

Asaf Savaş Akat

akatas@bilgi.edu.tr

Yaz sezonunu açıyoruz

Bilgi Üniversitesi'nde Mayıs s

Haberin Devamı

Bilgi Üniversitesi'nde Mayıs sonunda dersler, Haziran ortasında sınavlar bitiyor. Mezunların diplomaları geçen hafta törenle verildi. Yani ders ve öğrenci işleri Ekim başına kadar sakinleşti.

NTV'de Deniz Gökçe ve Taner Berksoy'la beraber yürüttüğümüz Ekodiyalog da yaz tatiline girdi. Stüdyoda çekilen programlar çok zaman almıyor. Ama ilkbaharda kendimizi Anadolu yollarına attık. Seyahatler ne de olsa insanı yoruyor.

Sıcaklarla birlikte toplantı ve konferans sezonu da kapandı. Ekonomi anlatmak aslında hoşuma gidiyor. İtiraf ediyorum. Yoksa o kadar çok konuşma çekilmez. Ne var ki konuşma için hazırlanmaya da çok zaman gidiyor.

Uzun bir diziye doğru
Böylece ekonomiye daha uzun soluklu bakma olanağına kavuştum. Son günlerde giderek yoğunlaşan bir tempo ile ekonomik göstergeleri inceliyorum. Tahminlerimi gözden geçiriyorum. Senaryolar yazıyorum.

Yılın ortası veri takvimi açısından da çok zengindir, iki hafta içinde ilk çeyrek milli geliri ve kamu net borcu, Mayıs ayı konsolide bütçe brüt borcu, dış ticareti, ödemeler dengesi ve sanayi üretimi, Haziran ayı Hazine nakit gerçekleşmesi yayınlandı.

Bu arada olumlu ve olumsuz çok sayıda gelişme de yaşanıyor. Telekom ihalesinde yüksek fiyat çıktı. Sosyal Güvenlik Kanunu Meclis'ten
geçmeyince IMF yeni kredi dilimini serbest bırakmadı. FED faizi tekrar arttırdı. Terör Londra'yı vurdu.

Geçen yıl bir yenilik yapmıştım. Yılbaşı tahminlerinde revizyonları yaz ortası tahminleri diye yayınlamıştım. Bu yıl kapsamı genişliyor. Veriler, gelişmeler ve tahminler tek tek yerine uzun bir yazı dizisinde toplanıyor.

Değişimi yakalamak
Türkiye ekonomisi son beş yılda yakın tarihin en büyük değişimini yaşadı. En önemlisi, kamunun ekonomi ile ilişkisinde köklü dönüşümler gerçekleşti. Üreticisinden tüketicisine, tüm ekonomik aktörlerin algılama, karar ve davranış biçimlerinin yeni koşullara uyum sağlaması gerekti. Bu gözlem iktisatçılar için de geçerlidir. Kimi 20 yıllık kimi daha da eski önyargı, analiz ve perspektiflerimizi yeniden gözden geçirmek zorundayız. Kullanmayı pek sevmediğim bir deyim var: "ezberler bozuluyor". Ya yenisi de ezber olursa?

Dolayısı ile bu çalışma sırasında sürekli kendi sorunsalımı sorguluyorum. Her adımda bazı sorulan sorma ihtiyacını hissediyorum. Acaba yanılıyor muyum? Tersi doğru olamaz mı? Bilmecenin başka açıklaması yok mu?

Önce genel bir değerlendirme yapacağım. Oradan verilerin ve iktisat politikası uygulamalarının analizine geçeceğim. Sonunda yıl ortası tahminlerimi vereceğim. Böylece okuyucularım için yararlı bir rehber oluşturmayı umut ediyorum.

DİĞER YENİ YAZILAR