Konut fiyatları ve kira getirisi

Haberin Devamı

Ocak reel efektif döviz kurları Merkez Bankası tarafından yayınlandı. TÜFE bazında TL yüzde 1 değer kazandı. Endeks 120’yi aştı. Piyasaları yakından ilgilendiriyor. Başkan Başçı 120’nin üstünden hoşlanmadığını açıklamıştı. Ama piyasada kur kıpırdamadı. .

Son çeyrekte büyüme konusunda olumsuz bir işaret elektrikten geldi. Konjonktürün önemli öncü göstergesidir. Elektrik tüketimi Aralık’ta geçen yıla göre sabit kaldı. Çeyrek bazında az da olsa düşüş var.

Aralık sanayi üretimi yarın yayınlanıyor. CNBC-e anketinde sanayi üretiminde geçen yıla göre yüzde 0.3 artış çıktı. Sanayide büyüme yok demektir. İmalat sanayinde daralma çok muhtemeldir. Diğer verilerle uyumludur.

Konut fiyatı artıyor

Merkez Bankasının hesapladığı konut fiyatları endeksi birinci yılını dolduruyor. İlk çıktığında tanıtmıştım (13 Mart 2012). Konut fiyatları toplumu hem kullanıcı hem yatırımcı olarak yakından ilgilendiriyor.

Seri Ocak 2010’dan başlıyor. Türkiye genelinde tüm ve yeni konutlar için endeksler hesaplanıyor. Konut taşınmaz bir mal olduğu için bölgesel farklar oluşabiliyor. O nedenle 25 bölge için fiyat endeksleri veriliyor.

Aslında konut fiyatlarının aydan aya fazla oynaması beklenmez. Fakat öyle olmuyor. Son bir yılda Türkiye geneli için aylık artış yüzde 0.5’le 1.5 arasında dalgalanıyor. Bölgelerde daha sert hareketlere rastlanıyor.

Kasım sonuçları yayınlandı. Son yılda Türkiye genelinde tüm konutlar için fiyat artışı yüzde 11-12 bandında seyrediyor. Ağustos 2012’de yüzde 12.4’le son iki yılın en yüksek değerine ulaşıyor. Kasım’da yüzde 11.5’a geriliyor.

Yeni konutların fiyatı daha hızlı artıyor. Yıllık artış yüzde 13-15 bandına çıkıyor. Ağustos’ta yüzde 14.5’u görüyor. Kasım’da yüzde 13.5’a iniyor.

Neticede konut fiyatları tüketici enflasyonundan hızlı artıyor. 2012’de TÜFE yılsonunda yüzde 6.2 arttı. Yıllık ortalama artış ise yüzde 9.3 oldu. Konuta yatırım yapanların enflasyona ezilmedikleri ortaya çıkıyor.

Kira getirisi düşüyor

TÜFE’nin konut kirasını kapsadığı biliniyor. İki endeksi bir araya getirmek konuta yatırımının kira getirisinin nasıl değiştiği hakkında bir fikir veriyor. Kira konut fiyatından hızlı artarsa konutun kira getirisi yükselir. Aksi halde düşer.
Konut fiyatları ve kira getirisi
Son üç yılda konut fiyatları TÜFE’den, TÜFE ise kiralardan hızlı artıyor. Dolayısı konuta yatırılan tasarrufun kira getirisi geriliyor. Ocak 2010’u 100 aldığımız takdirde Kasım 2012’de 87’ye iniyor.

Bu alanın uzman kuruluşu Reidin (www.reidin.com) kira getirisini de yayınlıyor. Aralık’ta yıllık ortalama kira getirisi yüzde 6.17 diyor. Geriye dönünce Ocak 2010 için yüzde 7.12 bulunuyor. Getiri serisi grafikte izleniyor.

Neticede üç yılda kira getirisi takriben 1 puan düşüyor. İlginizi çekeceğini düşündüm.

DİĞER YENİ YAZILAR