Bu turda 2 YTL olmayacak!

Haberin Devamı

Son iki haftadaki kur hareketleri dengeleri altüst etti. Uzun yıllardır, böylesi bir yükseliş “korkusuyla” elinde döviz bulunduranlar sevindiler. Dolar kurlarındaki yükseliş döviz borçlusu birey ve kurumlarla borsa yatırımcılarının canlarını bayağı yaktı. Hem doların diğer para birimleri karşısında değerinin artması (yen hariç) hem de gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine karşı “ataklar” kurları artırdı.

Hatta bu artış o denli hızlı oldu ki dolar kurlarının 2 YTL’ye çıkacağı, hatta işi iyiden iyiye abartanlar “3 YTL”ye çıkacağını söylemeye başladı. “Hiçbir piyasa sonsuz yükselmez, sonsuz düşmez” prensibi bu denli hızlı hareketler sırasında unutuluyor. Diğer yandan YTL’nin daha önceleri gördüğü zirve seviyeleri de hatırlanmadı. Dolar kurları daha önceleri 1.77 ile Mart 2003’te, 1.7605 ile de Haziran 2006’da iki kez 1.70’in üzerinde zirve görmüştü. Dünkü 1.7410 da üçüncü zirveydi.

Salı günü 1.5275 seviyesinin üçüncü deneme sonrasında hızlı geçilmesi, yükseliş hareketini ivmelendirmişti. Yukarıdaki zirvelerden gelen ve dün 1.7540’tan geçen trendin bu sırada aşılmaması, diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin de görece sakin seyri yeni zirve ihtimalini azalttı.

Piyasaların kapanışına doğru ABD piyasalarının pozitif açılması da kurların 1.6650 seviyelerine kadar gerilemesine yardımcı oldu. Teknik açıdan önemli bir seviye olan 1.6790’ın altında kapanış olması, 1.7540’ın üzerine geçilmemesi “en azından bu turda” dolar kurlarının 2 YTL olmasını engelledi. Belki bir sonraki turda olabilir ki o da 1.7750’nin üzerine geçilmesi durumunda tartışılabilir. Dünkü 1.7410 seviyesini “zirve” kabul edersek, bundan sonraki günlerde bir düzeltme yaşayacağız. Bu düzeltme sırasında da kademeli olarak önce 1.5790-1.60, ardından da 1.5150 seviyeleri görülebilir.

Kurlardaki “gerilimin” azalması, “düşüş yorgunu” bono ve borsa cephelerinde de kısa süreli düzeltmelerin önünü açacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR