Borsa nereye gidiyor?

Özellikle geçtiğimiz haftadan bu yana borsada hareketli seanslar yaşanıyor

Haberin Devamı

Özellikle geçtiğimiz haftadan bu yana borsada hareketli seanslar yaşanıyor. 26 Mayıs'ta 23 bin 900 seviyesinden başlayan hareketle, YTL bazında yeni zirvelere gelindi ve geçtiğimiz Cuma günü 28 bin 778 ile yeni bir endeks rekoru kırıldı.
Endeksteki YTL bazındaki rekorlara karşın, cent bazında henüz daha 28 Şubat'taki 2.22 zirvesinin altındayız. 11-12 Mart günleri arasında 2.19-2.13 arasında açıklık (gap) henüz kapanmış durumda değil. 2.16 cente kadar gelindi, ancak henüz daha bu açıklık kapanmış değil. Normal şartlar altında tüm açıklıklar (gap) kapanır prensibiyle bu farkın da kapanması ve hatta bir önceki 2.22 cent zirvesinin ziyaret edilmesi kuvvetli ihtimal.


İkinci tepe seviyesinden bir kâr realizasyonu gelebilir. Günlük grafiklere bakıldığında aşın alım bölgesine yaklaşılıyor. Eğer kısa vadede bu zirve test edilir ve buradan bir kâr realizasyonu yaşanır ise endeksin 1.95 sent seviyesine kadar gerilemesi mümkün.
Uzun vadeye bakıldığında ise durum biraz daha farklı. Elliott Wave olarak adlandınlan; ana trendin 5'li bir hareket, bu ana trendin düzeltmesinin de üçlü bir hareket izlediğini öngeren analiz yöntemine göre bir analiz yapıldığında yükseliş trendinin son dalgası yani beşinci dalgasında olduğumuzu düşünebiliriz. (Gerçi dalgaların başlangıç noktalan ve harekteler, analizi yapana göre değişse de aşağıdaki analizler benim yorumum.)


Buna göre 24 Mart 2003'te 0.49 sentten başlayan birinci hareket, 29 Mart 2004'te
l .62 sentte son buldu. Buradan başlayan düzeltme niteliğindeki ikinci dalga 18 Mayıs 2004'te 1.02'ye ulaştı ve ardından en uzun hareket olan üçüncü dalga başladı. Endeks l Mart 2005'te 2.22 cente kadar yükseldi. Bu zirveden sonraki ikinci düzeltme hareketi olan dördüncü dalga 18 Nisan'da 1.66 cent ile son buldu.
Buradan başlayan ve içinde bulunduğumuz dalgayı beşinci dalga olarak varsayarsak bir önceki zirve olan 2.22 sent seviyesi aşılacaktır. Elliott Wave teorisine göre bu dalganın tepesi üçüncü dalganın en yüksek noktasının üstüne çıkacaktır. Bu son dalganın hedef seviyesi 2.41 cent veya 2.85 cent olabilir.

Bir düzeltme olmadan bu noktaya doğru gidilir ise ilk hedef 30-45 gün arasında görülebilir. Ancak düzeltme gelir ise o zaman nihai hedef seviyesinin görülmesi daha uzun süre alabilir.
Borsadaki yabancıların payı yüzde 62'ye ulaşmış durumda ve bu yatinmcıların kârlarını realize edebilmeleri için borsaya ilginin artırması gerekir. Bu amaçla da yabancıların hem endeksi hem de işlem hacmini yükseltmeleri olası. 2.41 cent seviyesi onların posizyonlarını likidite etmek için yeterli olmayabilir. Bu yüzden de 2.85 seviyesi beşinci dalganın nihai hedefi olabilir. Ancak bu seviye için 6 ay veya daha uzun bir süre gerekiyor gibi görünüyor.
Tüm bu yorumlar gelişmekte olan piyasalarda önemli bir sorun, içeride de erken seçim olmayacağı, AB müzakerelerine şu yada bu şekilde başlanacağı varsayımlarını içeriyor.

DİĞER YENİ YAZILAR