Gazete Vatan Logo

Zeus mabedi talan edilmiş

Zeus Karios Kutsal Mabedi'nin tarihi eser kaçakçıları tarafından talan edildiği ortaya çıktı

MUĞLA'nın Milas İlçesi'ndeki M.S. 2'nci yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Zeus Karios Kutsal Mabedi'nin tarihi eser kaçakçıları tarafından talan edildiği ortaya çıktı. Tarihi eser kaçakçılarının kutsal alandaki talanı videoya kaydedip, internette meraklıları için para karşılığı üyelikle, şifreli olarak yayınlayarak, izlettikleri belirlendi.

Milas İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, ilçede halk arasında ‘Uzun Yuva’ olarak bilinen Hisarbaşı Mahallesi'ndeki, Zeus Karios Kutsal Mabedi'nin talan edildiği yönünde bir ihbar aldı. Bunun üzerine harekete geçen jandarma, gerekli izinlerin alınmasını ardından, bugün savcı ve Milas Müzesi yetkililerinden oluşan bir heyetle kutsal mabette inceleme başlattı. Mabette yapılan incemede, tarihi eser kaçakçıları tarafından kazı çalışmasında kullanıldığı belirlenen kazma ve kürekler ele geçirildi.

Kutsal mabedin hemen üst bölümünde yer alan ve geçen haziran ayında yüksek ücretle satıldığı belirlenen taş barakada yapılan incelemede ise taş bir kapak dikkati çekti. Kapak açıldığında, tarihi eser kaçakçıları tarafından kazıldığı belirlenen yerin 22 metre altındaki tünel ortaya çıktı. Tünelde, 2 metre uzunluğunda mermer lahit ve kapıların zorlandığı ancak açılamadığı belirlenen iki oda olduğu tespit edildi. Daha önce birkaç kez talan edildiği tespit edilen bu alanda da kazma, kürek, aydınlatmada kullanılan el fenerleri, kasklar, ağırlık taşımada kullanılan basit düzenekler bulundu. Belirli bir yere kadar elektrik düzeneğinin döşendiği de görüldü.

VURGUNU GÖRÜNTÜLEMİŞLER

Tarihi eser kaçakçılarının mabedi talan etmekle kalmayıp, çektikleri görüntüleri, internette şifreli olarak meraklılarına para karşılığı üyelikle izlettikleri de ortaya çıktı. Görüntüler savcıya teslim edildi.
Konuyla ilgili bilgi veren Milas Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, mabetteki talanla ilgili olardak savcılığın soruşturma başlattığını belirterek, “Şu an elimizde çok kesin bilgiler yok. İncemeler sürüyor. Çalışmalar ilerledikçe bizler de daha geniş bilgiye sahip olacağız” dedi. İncemelerin tamamlanmasının ardından Milas Müze Müdürlüğü arkeologları tarafından Zeus'un çeşitli ebatlarda heykellerinin bulunduğu ileri sürülen mabette kurtarma amaçlı kazı çalışması başlatılması bekleniyor.

Haberin Devamı