Gazete Vatan Logo

Yaya Ve Müsellem Nedir, Görevleri Nelerdir? Yaya Ve Müsellem Ordusu Hangi Padişah Tarafından Kurulmuştur?

Yaya ve Müsellem, Osmanlı Ordusuna verilen isimdir. Atsız olarak görev yapan askerler Yaya, Atlı olarak orduda görev alanlar ise Müsellem olarak tanımlanmaktaydı. Osmanlı Devletinde kurulan ilk Düzenli ordu Yaya ve Müsellem olarak bilinmektedir. Kuruluş amacı Osmanlı Devletinde disiplinli bir ordunun bulunmamasıdır.

Yaya Ve Müsellem Nedir, Görevleri Nelerdir? Yaya Ve Müsellem Ordusu Hangi Padişah Tarafından Kurulmuştur?

Savaşlara mevcut ordu mensuplarının keyfi olarak katılmamaları ve Bursa fethinin 10 yıl sürmesi durumu zorunlu hale getirmiştir. Yaya ve Müsellem askerleri savaş olmadığı dönemlerde tarım işleriyle uğraşmışlardır. Vergiden muaf tutularak Ziraat yapan Yaya ve Müsellemler Osmanlı Devleti'nin ilk düzenli ordu mensuplarıdır. 

Yaya ve Müsellem Nedir, Görevleri Nelerdir?

Osmanlı Devleti bünyesinde kurulan ilk ordu Yaya ve Müsellem olmuştur. Barış sürecinde Yaya ve Müsellem ordusu tarım çalışmalarında görev almıştır. Yaya olarak adlandırılan ordu mensupları Piyale değildir, Atsız olarak görev yaptıklarından bu isim verilmiştir. Yaya askerler olağanüstü vergilerden muaf tutulmaktaydı.

Osmanlı Devletinde Yaya ve Müsellem, Orhan Bey Hükümdarlığı sürecinde kuruldu. Bursa Kadısı Çandarlı Kara Halil’le Vezir Alaeddin Paşa’nın önerileriyle kurulmuştur. Bursa’nın fethi on yıl sürdükten sonra Osmanlı düzenli ordu ihtiyacını fark ederek Yaya ve Müsellem birliklerini kurdu. Çünkü Görevleri, düzenli Ordu mensubu olarak Askeri teşkilatın geri hizmetinde çalışmaktı.

Haberin Devamı

Kapıkulu ordusunun kurulmasından sonra ise görevlerini onlara bırakarak orduya bağlı yol- kale ve hendek çalışmaları yaptılar. Yaya ve Müsellem adı verilen ordu mensupları Vazir Alaeddin Paşa ve Bursa Kadısı Çandarlı Kara Halil önerisiyle kurulmuş bulunmaktadır. 

Yaya ve Müsellem Ordusu Hangi Padişah Tarafından Kurulmuştur?

Orhan Bey zamanında korunaklı şehirlere dayanan fetih hareketleriyle siyasi ve ekonomik büyümek mümkün olamıyordu. Osmanlı Devleti’nde görülen mevcut askeri disiplin eksikliği Yaya ve Müsellem Ordusunu zorunlu kılmıştır. Ayrıca mevcut kuvvetlerin savaşa katılmaması, Aşiret kuvvetlerinin dayanıksızlığı nedeniyle kale ya da Şehir kuşatılamıyordu.

Bu da Beylikten vaz geçip güçlü bir ordu kurulmasını gerektiriyordu. Vezir Alaeddin Paşa ve Bursa Kadısı Çandarlı Kara Halil’ in önerisiyle Yaya ve Müsellem Ordusu kurulmuştur. Adından anlaşıldığı gibi Atlı Askerlere Müsellem(Süvari) adı verildi. Yaya askerlere ise Yaya(Piyade) adı verildi. Yaya ve Müsellem askerleri Ak Börk adı verilen başlık giyiyordu. Yaya(Piyade) ve Müsellem(Atlı) Asker Özellikleri;

Haberin Devamı

Teşkilatlar biner kişilik gruplar şeklinde oluşturulmuştur.

Yaya sınıfı her on kişi için bir Onbaşı, her yüz kişi için ise bir yüzbaşı şeklinde atanmıştır.

Yaya ve Müsellem Askerleri Osmanlı ordu mensupları olarak Türk gençleri seçilmiştir.

Savaş olmayan dönemlerde kendilerine toprak tahsis edilerek Ziraat işleriyle uğraşmışlardır.

Ziraat işleriyle uğraşan Yaya ve Müsellem askerleri vergiden muaf tutulmuşlardır.

Fiilen silahlı kuvvetlerde çalışan Yaya ve Müsellemler XV. Yüzyıl ortalarından sonra ise yerlerini Kapıkulu Ocaklarına bırakmışlardır. Daha sonra ise Yaya ve Müsellem askerleri; yol – köprü yapım işleri, hendek kazma ve kale inşa-tamir işlerinde çalışmışlardır.