Gazete Vatan Logo

Yanıcı Madde İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Yanıcı Madde Seviyeleri Nelerdir?

Sarı ve kırmızı renklerin kullanıldığı virgül içerisinde ateş şeklinin bulunduğu sembol yanıcı madde işareti olarak ele alınır. Bu işaretler farklı biçimlerde kullanılacak alana bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Özellikle de yanıcı ve yakıcı maddeyi anlatabilmek için içerisinde ‘oksitleyici’ yazısı yer alır.

Yanıcı Madde İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Yanıcı Madde Seviyeleri Nelerdir?

Bazı durumlarda sadece kırmızı kullanılması ile beraber bazılarında ise sarı ve siyah renkleri bir arada değerlendirilebilir. Aynı zamanda boyutları da yine değişkenlik gösterir. Birçok farklı aracın üzerinde ya da fabrikaların değişik bölümlerinde kullanılır.

Yanıcı Madde İşareti Nedir?

Yanıcı madde işareti kırmızı ve sarı renklerin yarı yarıya kullanıldığı, içerisinde ateş şeklinin bulunduğu sembol olarak öne çıkar. Bazılarında ise sadece sarı ya da kırmızı ile beraber sarı ve siyah renklerin bir araya gelmesi üzerinden de ele alınmaktadır.

Yanıcı ve yakıcı maddeleri daha etkin şekilde anlatabilmek için genelde sembolün üzerinde ‘oksitleyici’ yazısı yer alır. Böylece durum çok daha anlaşılır bir şekilde görünür. Genelde ateş sembolü ise dalgalı şekilde sanki alevlerin dalgalanıyormuş gibi etkisi üzerinden yer almaktadır.

Yanıcı Madde İşareti Ne İşe Yarar?

Yanıcı madde işareti özellikle tehlikeli maddenin bulunduğu ortamlarda durumu anlatabilmek için kullanılmaktadır. Hem yanıcı hem de yakıcı alanlara yaklaşılmaması gerektiğini gösteren bir durum olarak ön plana çıkar.

Haberin Devamı

Aynı zamanda yakıt ve benzeri patlayıcı unsur taşıyan araçlar içinde yine işaret olarak değerlendirilir. Böylece yanıcı ve yakıcı maddeyi daha etkin bir şekilde gösterme imkanı bulunmaktadır. Bazılarının üstünde tehlike ya da oksitleyici gibi yazılarda bulunmaktadır.

Yanıcı Madde Seviyeleri Nelerdir?

Yanıcı madde seviyeleri özellikle öne çıkan sınıflandırma üzerinden ifade edilmektedir.

- Patlayıcılar

- Gazlar

- Yanıcı sıvı

- Yanıcı katılar

- Oksitleyici maddeler

- Toksik ve mikrop bulaştırıcı maddeler

- Radyoaktif maddeler

Bu şekilde Yukarıdaki sınıflandırma ile birlikte yanıcı madde seviyeleri ön plana çıkmaktadır. Ancak hangi seviye olursa olsun bu seviyeler ortak şekilde yanıcı madde işareti üzerinden değerlendirilir. Tabii bu maddeler sarı ve kırmızı ile berber siyah renklerinin kullanılması üzerinden farklı biçimlerde ele alınabilir. Böylece durumun ne kadar tehlikeli olabileceği konusunda bilgilendirme ve yapılır.

Haberin Devamı