Gazete Vatan Logo

Yağış hızını artırdı

İstanbul sağanak yağışın etkisine girdi..

İstanbul’da Kadıköy, Beykoz, Maltepe, Sarıyer ve Kilyos'ta şiddetli yağış var. Kilyos'tan su baskını haberleri geliyor. Sarıyer'de başlayan şiddetli yağış Kilyos Deresi'ni taşırdı. Taşkında dere çevresindeki çok sayıda evi su bastı. Mahsur kalan vatandaşlar iş makineleriyle kurtarılıyor. Maltepe'den ise bir çok evin su baskınına uğradığı haberleri geliyor

Meteoroloji yetkililerinin uyarılarının ardından beklenen sağanak yağış Sarıyer'de başladı. Şiddetli yağışın başlamasıyla birlikte Kilyos'ta bulunan dere taştı.

Derenin taşması sonucu, çevredeki evler sular altında kaldı. Mahsur kalan vatandaşlar, pencerelere çıktı. Sarıyer ve Kilyos'ta sağanak yağmur nedeniyle yollar da su altında kaldı.

Caddede ilerlemeye çalışan bazı araçlar da selde mahsur kaldı. Sürücüler araçlarını terk ederek güvenli yerlere geçti. Bu arada belediye ekipleri de ilçedeki önlemlerini sıklaştırdı. Bölgedeki şiddetli sağanak yağış sürüyor. Beykoz'da da yağış etkisini arttırıyor.
Maltepe'den ise bir çok evin su baskınına uğradığı haberleri geliyor.

BOSTANCI'DA TRAFİK DURDU

Yağış nedeniyle E-5 Karayolu Bostancı kesiminde su birikintisi oluştu. Bu nedenle bölgede araçların geçişleri tamamen durdu. Bölgede oluşan su birikintileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerince tahliye edilmeye çalışılıyor.

Maltepe'den ise bir çok evin su baskınına uğradığı haberleri geliyor

Türkiye, batı bölgelerden başlamak üzere yeni bir yağışlı havanın etkisine girdi. 4 gün önce sel felaketinin yaşandığı İstanbul'da bu gece ve yarın yağışın şiddetini artırması bekleniyor.

İstanbul’da önümüzdeki iki saat içinde kuvvetli yağış bekleniyor. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan "meteorolojik uyarı"ya göre, Anadolu yakasının güney kesimlerindeki Kadıköy, Maltepe ve Kartal ilçeleri ile Avrupa yakasının kuzey kesimleri ile Boğaz’ın kuzey kesimlerinde (Beykoz,Sarıyer ve Kilyos çevrelerinde) önümüzdeki iki saat süresince sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışın kuvvetli olması tahmin ediliyor. Vatandaşlardan ve yetkililerden sel, su baskını ve yıldırım gibi risklere karşı gerekli tedbirlerin alınması istendi.

AVŞA ADASI'NDA EVLERİ SU BASTI

Balıkesir'in Marmara ilçesine bağlı Avşa beldesinde (Avşa Adası) etkili sağanak nedeniyle, çok sayıda ev ve iş yerinin alt katlarını su bastı.Avşa Belediye Başkanı Cevdet Çağlar, sabah başlayan etkili yağış nedeniyle belediye binasının yanı sıra çok sayıda ev ve iş yerinin alt katını su bastığını, dere yataklarının taşması nedeniyle tarım alanlarının da sular altında kaldığını söyledi. Suların tahliyesi için çalışmaların devam ettiğini belirten Çağlar, şunları kaydetti: 'Tahliye çalışmalarını yerel imkanlarla yapmaya çalışıyoruz ama yetersiz kalıyor. Sezon öncesinde yaklaşık 10 milyon TL harcayarak yaptırdığımız parke taş ve yol çalışmalarımız selden tahrip oldu. Suların tahliyesinde kullanılmak üzere çok sayıda motorlu pompaya ihtiyacımız var.'

Meteoroloji, bazı bölgelerde beklenen kuvvetli sağanak yağışa karşı yetkilileri ve vatandaşları uyardı.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan meteorolojik uyarıda şunlar kaydedildi: 'Marmara ve Akdeniz bölgeleri başta olmak üzere, Batı Karadeniz, İç Anadolu'nun güney ve batısı (Eskişehir, Ankara, Çankırı, Konya, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat, Nevşehir, Niğde, Karaman, Aksaray), İç Ege (Afyon, Uşak, Kütahya) ve Muğla ile sabahın ilk saatlerinde İzmir, Aydın, Manisa ve Denizli çevrelerinde kuvvetli sağanak yağış bekleniyor.'

Uyarıda, vatandaşların ve yetkililerin ani sel, su baskını, yıldırım düşmesi ve ulaşımda yaşanabilecek aksamalara karşı dikkatli olmaları istendi.

Çanakkale'de hastaneyi su bastı

Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde etkili olan yağış nedeniyle devlet hastanesinin yemekhanesini ve deposunu su bastı.

Sahil kesiminde çok sayıda araç suyun içinde kaldı. Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde gece yarısı başlayan ve sabah saatlerine kadar aralıklarla devam eden etkili yağış, hayatı olumsuz etkiliyor.

İlçenin büyük bölümünü etkileyen sağanak yağış nedeniyle bazı mahallelerdeki ev ve iş yerlerinin giriş katlarını su bastı.

Gece boyunca devam eden yağmur, İskele Meydanı'nda bulunan devlet hastanesinin zemin katındaki yemekhane ile depo bölümünün su altında kalmasına neden oldu.

Etkili yağış dolayısıyla İskele karşısındaki yol da trafik tek yönden verildi. Sahilde park halinde bulunan ve suyun içinde kalan çok sayıdaki araç, traktörlerle suyun içinden çıkarıldı. Kocabaş Çayı'nın kenarında bulunan Hacı İsmail Efendi Camisi'ni de su bastı. Belediye ekipleri, gece boyunca su baskınına uğrayan ev ve iş yerlerinde çalışma yaptı.

Bu arada yağış nedeniyle Kocabaş Çayı'ndaki su seviyesinin yükseldiği, yağışın etkili şekilde devam etmesi durumunda çayın taşma tehlikesinin olduğu bildirildi.

MEYVE BAHÇELERİ DE ZARAR GÖRDÜ

Lapseki İlçe tarım Müdürü Galip Yılmaz, yağıştan meyve bahçelerinin de zarar gördüğünü bildirdi.

Yılmaz, bütün gece etkili şekilde devam eden yağmur dolayısıyla Yeniceköy mevkisindeki ovada bulunan meyve bahçelerinin büyük bir bölümünün su altında kaldığını söyledi.

Şu anda ne kadarlık bir alanın zarar gördüğünü tespit edemediklerini ifade eden Yılmaz, 'Zarar tespiti için yağmurun durmasını bekliyoruz. Hava koşulları uygun olduğunda hasar tespiti yapacağız' dedi.

Bir aylık yağış miktarından fazla yağmur, son 24 saatte ilçeye yağdı

MUĞLA'nın Marmaris ilçesine, 59 yıldan bu yana Eylül ayında yağan miktardan çok daha fazla yağmur bir günde yağdı. Son 24 saat içinde Marmaris'te metrekareye 125.8 kilo yağmur düştü. Önceden alınan tedbirler sayesinde küçük çaplı bir kaç su baskını dışında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

Yurdu etkisi altına alan yoğun yağmurdan Marmaris de etkilendi. Dün öğleden sonra başlayan yağmur, gece geç saatlerde etkisini artırdı. Cuma günü saat 06.00'dan bugün aynı saate kadar yapılan ölçümde, metrekareye 125.8 kilo yağmur düştü. Meteoroloji yetkilileri Marmaris'e bir gecede düşen yağış miktarının 59 yıldan bu yana Eylül ayında bir ayda yağan miktardan daha fazla olduğunu açıkladı. Marmaris ve genelinde, yağış öncesinde belediyenin rogar ve kanal boylarını temizleyip, gerekli tedbirleri alması nedeniyle bir kaç ev ve işyerinin bodrum katlarındaki su baskınları dışında, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

Meteoroloji yetkilileri yağışının cumartesi gecesinden itibaren azalacağı ve pazartesi günü tamamen bölgeden gideceği açıklamasını yaptı.


METEOROLOJİ YILDIRIM VE TOPRAK KAYMALARINA KARŞI UYARDI

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Marmara ve Akdeniz bölgeleri başta olmak üzere, Batı Karadeniz, İç Anadolu'nun güney ve batısı, İç Ege'de gök gürültülü sağanak şeklinde görülmeye başlayan yağışlarda, ani sel, su baskını, yıldırım, toprak kayması ve ulaşımda aksamalar konusunda uyardı.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgilere göre, ülkenin büyük bir bölümünde sağanak ve gökgürültülü sağanak şeklinde görülecek yağışların, Marmara ve Akdeniz bölgeleri başta olmak üzere, Batı Karadeniz, İç Anadolu'nun güney ve batısı (Eskişehir, Ankara, Çankırı, Konya, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat, Nevşehir, Niğde, Karaman, Aksaray), İç Ege (Afyon, Uşak, Kütahya) ve Muğla ile sabah ilk saatlerde İzmir, Aydın, Manisa ve Denizli çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Bugün sabah 06.00'dan itibaren başlayan kuvvetli yağışları, 23.59'dan itibaren sona ermesi bekleniyor. Kuvvetli yağışlar sonucunda beklenen ani sel, su baskını, yıldırım, toprak kayması ve ulaşımda aksama riskine karşı meteoroloji vatandaşları uyardı.

Haberin Devamı