Gazete Vatan Logo

Vedat Tek Eserleri Nelerdir? Vedat Tek Eserlerinin Özellikleri...

Eski tarihlerde yaşamış olan isimlerin birçok eserini günümüzde görmek mümkündür. Bu isimler içerisinde Vedat Tek'i sayma şansımızda vardır. Özellikle mimarlık alanı denildiği zaman Vedat Tek ismi direkt olarak akla gelir. 20. yüzyılın başlarında yapmış olduğu çalışmalar ile adından söz ettirdiği görülüyor.

Vedat Tek Eserleri Nelerdir? Vedat Tek Eserlerinin Özellikleri...

Vedat Tek, 1873 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Ölümü ise 1942 yılında yine İstanbul şehrinde olmuştur. Karısının adı Firdevs olan Tek'in İstanbul ve Ankara şehirlerinde önemli eserleri olmuştur. 

Vedat Tek, orta öğrenimini Mektebi Sultani de yaptıktan sonra Fransa'nın yolunu tutar. Sahip olduğu yeteneklerden dolayı 1893 yılında, ünlü mimar Moyaux'un atölyesinde iş yapmaya başlar. Buda onun kariyeri adına büyük bir gelişme olmuştur. 

1897 yılında Türkiye'ye dönüş yapan Tek, birçok mimari çalışma yapmaya başlamıştır. Böylelikle Türk mimarisine önemli bir kimlik kazandırdığı görülür. 

Vedat Tek Eserleri Nelerdir?

Vedat Tek oldukça çok sayıda eseriyle ününe ün katmıştır. Bunlar içerisinde şu eserler ön plana çıkar;

- Ankara Palas (1924)

- Posta ve Telgraf Nezareti Binası (1903-1909)

- Sütlüce Mezbahası (1919)

- Vedat Tek Evi (1913)

- Tarsus Belediye Tiyatrosu ve Gazinosu (1929)

- Mahmud Paşa Köşkü (1896)

Vedat Tek verdiği farklı eserler ile mimari bir zenginlik sunmuştur. Oldukça büyük bir yetenek olması onu meşhur hale getirmiştir. 

Haberin Devamı

Vedat Tek Eserlerinin Özellikleri 

Vedat Tek eserlerine baktığımız zaman yoğun bir çaba olduğunu görebiliriz. Yani verdiği eserlerde önemli derecede emek vardır. Bunun yanında her eserini büyük bir titizlik ile vermiştir. Zaten Fransa'da aldığı eğitimler onu oldukça çok ön plana çıkarmıştı. 

Vedat Tek, birçok yapının tahrip olan kısımlarını da onarmıştır. Bunlar içerisinde Meclis-i Mebusan binası da yer almaktadır. 

Serbest Mimarlık Dönemi 

Sanay-i Nefise Mektebi'nde ilk Türk öğretim görevlisi 1925 yılında Vedat Tek olmuştur. 1930'larda ise birçok apartman inşa ettiği bilinir. Bu apartmanlar Nişantaşı'nda bulunmaktadır. Yaşamanın son zamanları ise kendisi için yapmış olduğu apartmanda geçmiştir. Bu apartman 1928 yılında Teşvikiye'de yapılmıştı. 

1942 yılına gelindiğinde Vedat Tek bu dünyadan ayrılmıştır. İstanbul'da vefat eden Tek, Edirnekapı Şehitliği'ne defnedilmiş.