Gazete Vatan Logo

Türkiye’de arıların yüzde 30’u öldü!

Dünya’da bilim adamlarının endişeyle izlediği gizemli arı ölümleri Türkiye’yi de vurdu. Sadece Hatay’da tam 600 milyon arı öldü. Uzmanlara göre nedeni küresel ısınma...

ALASKA’DAN Avustralya’ya kadar tüm Dünya’da arıların gizemli bir şekilde ortadan kaybolmasının nedenleri araştırılırken Türkiye’deki durum da farklı değil. 5 milyon arı kovanıyla dünya bal üretiminde Çin’in ardından 2’nci sırada yer alan Türkiye’de üretilen 74 bin ton balın yüzde yüzde 29’u Ege, yüzde 22’si Karadeniz, yüzde 13’ü ise Akdeniz Bölgesi’nden elde ediliyor. Arıcılığın en yaygın olduğu üç ile ise Muğla, Ordu ve Hatay. Şu ana kadar Ordu ve Muğla’daki arı kayıpları ciddi oranda olmasa da Hatay alarm veriyor.

Tablo çok vahim
35 bin arı kolonisinin (kovan) olduğu Hatay’da Eylül ayından Şubat sonuna kadar geçen 6 aylık sürede 28 bin koloni söndü. Bir kolonide ortalama 20 bin arı olduğu düşünülürse sadece Hatay’da ölen arı sayısı 600 milyonu buluyor. Ülkenin genelindeki kayıpların ise yüzde 30 civarında olduğu tahmin ediliyor. Yani her 100 arıdan 30’unun öldüğü sanılıyor. Uzmanlara göre büyük kaybın en ağır neden iklim değişimi. Özellikle güneyde kışın sıcak geçmesinin arıların ölümündeki birinci neden olduğu sanılıyor. Ayrıca kovanlara yerleşen parazitlerin ilaçlara karşı bağışıklık kazandığı için arıların kovanlarını terk etmiş olabileceği üzerinde de duruluyor.

UZMANLAR NE DİYOR?
Kış uykusu olmadı...
Doç. Dr. Nuray Şahinler (Mustafa Kemal Üniversitesi): Hatay’da çok büyük kayıp var. Kontrollerde kovanların tamamen boşaldığını gördük. Sanki arı terk etmiş, kovanda ölü arı bile yok. Kaybın en önemli nedeni iklim koşulları. Kasım-Aralık’ta sıcaklık 20 dereceye ulaştı. Sıcaklık 14 dereceye düşünce kış uykusuna yatan arılar, dışarı çıkıp çalışmaya devam etti. Ve ömürlerini 40 günde tamamladı. Kraliçe arı da yumurtlama mevsiminde olmadığından yeni arı üremedi.

Karadeniz Bölgesi iyi
Gülten Bulut (Ordu Arıcılık Enstitüsü Müdürü): Karadeniz’de sorun yok. Ancak gelişmeleri yakından takip ediyor ve arı ölümlerinin nedenlerini araştırıyoruz.

Neden küresel ısınma
Mustafa Sarıoğlu (Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı): 57 ilde iki yıldır araştırma yapıyoruz. Arı kolonilerinin hızla yok olmasının nedeni küresel ısınma, hastalık ve arıcıların bilgisizliği. Hatay’da 28 bin, Dörtyol’da 16 bin kovan kaybedildi. Nosema, varova hastalığı ölüm saçtı.

Haberin Devamı