Gazete Vatan Logo

THY uçağında plastik patlayıcılı bubi tuzağı

İzmir'den İstanbul'a inen "Rize" uçağını temizleyen üç görevli 12 nolu koltuğun arkasında bir bayan cüzdanı buldu. İçine bomba tuzaklanan cüzdan açılır açılmaz patladı. Bir görevlinin parmakları koptu, diğer ikisi yüzlerinden hafif yaralandı

"THY'nin İzmir-İstanbul seferini yapan 317 sefer sayılı Boeing 737-800 tipi 'Rize' adlı uçağı saat 12:04'te Atatürk Havalimanı'na indi. 213 numaralı körüğe park eden uçağın yolcuları inerek İç Hatlar Terminali'ne geçti. Daha sonra temizlik için THY personeli 12:30'da uçağa girdi. Özgür İskender (28) adındaki temizlik işçisi koltukların arasında bir kadın cüzdanı gördü. Eline alıp, kimlik olup olmadığını anlamak için cüzdanı incelemek isteyen Özgür İskender bubi tuzaklı bombanın patlaması sonucu ağır yaralandı.

Uçakta hasar az
Cevat Aydemir ile Fatma Kahraman adlı temizlikçiler de patlamadan etkilendi. Parmakları kopan Özgür İskender International Hospital Hastanesi'ne kaldırıldı. Olaydan hemen sonra uçağın altında geniş güvenlik önlemleri alındı. Yetkililer, cüzdanın bubi tuzağı şeklinde hazırlandığını, uçakta küçük çaplı hasarın meydana geldiğini belirtti. Bu arada, patlama olduğu sırada, NATO Zirvesi için istanbul'a gelen ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Türkiye'den ayrılıyordu.

Uçağın yolcu listesinde emekli Orgeneral Çevik Bir'in adının da olduğu öğrenildi. Bir'in, uçuştan hemen önce rezervasyonunu iptal ettirerek uçağa binmediği kaydedildi. Ameliyata alınan iskender'in yüzünde ve vücudunda yanık, çenesinde de doku kaybı olduğu; sol elinin parmaklarının koptuğu ve kemiklerinin kırıldığı, sağ elinin de parmaklarının kırıldığı öğrenildi. Aydemir'in yüzünde ve vücudunda ise ikinci derece yanıklar, sol gözünde yaygın kornea yanıkları ve göz küresi delinmesi, sağ gözünde de yanık olduğu ifade edildi. Öte yandan, ilk önce patlamanın, 2 gramlık C-4 plastik patlayıcıdan kaynaklandığı öne sürüldü.

Ancak daha sonra, bombanın el yapımı, bubi tuzaklı ve etki alanı dar bir düzenek olduğu açıklandı. Adnan Menderes Havalimanı'ndan Sorumlu Vali Yardımcısı Ali Haydar Küçük uçağın kalkış yaptığı İzmir'deki havalimanında geniş çaplı bir araştırma yapıldığını söyledi.

X-RAY'den geçemez
Küçük, şunları söyledi: "Cüzdan 12 numaralı koltuğun arka kısmındaki cebe konulmuş. O sırada bulunan 4 koltuk boşmuş. Uçakta 88 erişkin ve bir çocuk yolcu, 4 hostes ile iki kaptan pilot bulunmaktaydı. Patlayıcının X-Ray cihazından geçmesi çok zor. Eğer geçseydi muhakkak uyarı verirdi. Başka yollarla sokulmuş olabilir."

Haberin Devamı