Gazete Vatan Logo

Sülfürik Asit Kullanım Alanları Nelerdir? Sülfürik Asidin Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Sülfürik Asit oldukça güçlü kimyasal asitler arasında yer almaktadır. Sülfürik asit günümüzde özellikle kimyasal firmaların kullandığı mineral asitler arasında yer almaktadır.

Sülfürik Asit Kullanım Alanları Nelerdir? Sülfürik Asidin Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Sülfürik asit kullanım alanları oldukça geniştir. Ancak sülfürik asit aynı zamanda insan sağlığına çok zararlı asit grubunda yer almaktadır. Kimyasal karışımlar ile elde edilen Sülfürik asit ana bileşenleri kükürt dioksit, ve oksijendir. Kükürt dioksit suyla tepkimeye sokulur ve oksijen bileşeni ile bağlanır.

Sülfürik asit kullanım alanları çok disiplinli ve sıkı denetim altında bulunmalıdır. Sülfürik asit kullanım alanlarına bakılacak olursa boya fabrikaları, ilaçlama üretim faaliyeti gösteren fabrikalar, patlayıcı ve silah fabrikalarında, petrol arıtım merkezlerinde, metalurji kullanım alanlarında, pil yapan fabrikalarda, araç akü üretiminde sıklıkla kullanılan alanlar arasında yer almaktadır.

Sülfürik Asidin Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Tüm üretim fabrikaların bulunduğu ve değişik alanlarda üretim yapan firmaların kendi atıklarını kontrol altında tutma sorumluluğu bulunmaktadır. Bu bağlamda kanunda her üretim firması ve fabrikalar bünyesine çevre mühendisi bulundurmalı ve denetimlerin sıklıkla yapılmalıdır. Sülfürik asit kullanılan fabrikalar kontrol altında bulundurulmalı ve mutlak bir denetim sağlanmaktadır.

Haberin Devamı

Üretim alanlarında ve asit ile üretilen maddelerin temel yapı taşını oluşturan sülfürik asit insan sağlığı açısından çok tehlikesi asit çeşitleri arasında yer almaktadır.

Sülfürik Asit İnsan Sağlığına Olan Zararları Nelerdir?

İnsan sağlığı açısından sülfürik asit çok zararlı bir maddedir. Görme organı gözlere temas etmesi halinde çok tehlikeli sonuçlar doğurmaktadır. Sülfürik asit oksijen ile birleşmesi halinde yanıcı etkisi meydana çıkmaktadır. Dolayısıyla deri ve cilt üzerine değmesi halinde yakıcı etkisi söz konusu olmaktadır. 

Sülfürik asit deriye değmesi halinde hemen temas edilen yerin seyreltik baz ile temizlenmelidir. Kesinlikle su kullanılmamalıdır. Çünkü su bileşiminde de oksijen yer almaktadır. Bu bağlamda ısı yükselecek ve yakıcı etkisi ortaya çıkmaktadır. 

Sülfürik Asit Yanıklarına İlk Yardım Nasıl Uygulanmalıdır?

Kimyasal maddelerin hemen hemen tamamı insan sağlığı üzerinde zararlı etkileri yer almaktadır. Bu sebeple Kimyasal kazalar ağır hasar veren ve sıklıkla ölümle sonuçlanabilen durumlar ortaya çıkmaktadır. Kimyasal maddelerin kullanıldığı üretim yerlerinde işyeri hekimleri tehlikeli maddeler ile ilgili çalışanlara eğitim vermektedir. 

Haberin Devamı

Sülfürik asit kazaları söz konusu olması halinde asidin bulaştığı yere göre ilk müdahale farklılık göstermektedir. Öncelikle Sülfürik asit su ile koroleasyona girmemelidir. Bu bağlamda ilk müdahale seyreltilmiş maddeler ile olmalıdır.

İlk müdahale sonrası mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve daha detaylı müdahale uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmelidir. Sülfürik asit karşılığı ilk olarak uygun solisyon ile yıkanması halinde;

- İlk müdahalenin kolay ve hızlı olmasını sağlamaktadır.

- Yanık ve lezyonların şiddetini azaltmaktadır.

sülfürik asit en küçük miktarının solunması halinde akciğerlerde büyük tahrifata yol açmaktadır. Bu durumda akciğer damarlarında yaralanma söz konusu olmaktadır. Bu durum ciddi anlamda hayati riski beraberinde getirmektedir.

Haberin Devamı