Gazete Vatan Logo

Sismograf Nedir, Ne İşe Yarar? Sismograf İle Ne Ölçülür?

Sismograf, yer hareketlerinin düzenli olarak kaydedilmesini ve yer sarsıntılarının süresini, büyüklüğünü, merkezini ve zamanını belirlemeye yarayan aygıt olarak geçer. Depremlerin ölçümünde sismograf yardımcı olur.

Sismograf Nedir, Ne İşe Yarar? Sismograf İle Ne Ölçülür?

En basit türü ise bir ucu dayanaklı, diğer ucunda ise bir kayıt kalemi yer alan, yay ile desteklenmiş bir çubuktan oluşur. Sismograf aletinin olması birçok açıdan insanlığa fayda sağlamamaktadır. İnsanların daha bilinçli ve tedbirli bir şekilde yaşamalarına hizmet eder.

Sismograf Nedir? 

Sismograf, kısaca depremlerin büyüklüğünü ölçen bir aygıt olarak tanımlanabilir. Bu ölçme aleti sayesinde depremlerin büyüklüğünü ölçmek mümkün olmaktadır. Bununla birlikte sismograf en temel ölçme aletleri arasında bulunmaktadır. Sağlam bir çalışma prensibine sahiptir. Bu nedenle sıkça değerli bilgiler vermektedir. Özelliklede depremler hakkında daha net veriler toplamak bu cihaz ile sağlanmaktadır. 

Sismograf Ne İşe Yarar? 

Sismograf pek çok yarara sahip oldukça kullanışlı bir alettir. Bu ölçme aleti sayesinde depremler hakkında kolaylıkla istenilen bilgilere ulaşılmaktadır. Sismograf aletinin hata payı oldukça azdır. Günümüzde bu cihaz sayesinde depremler hakkında birçok bilgiye önceden sahip olmak mümkündür.

Haberin Devamı

Sonuç olarak her yeni bilgi sayesinde daha ileri seviyelere ulaşılma imkanı sağlamaktadır. Yani depremler hakkında alına her yeni bilgi ile önlem almak da o kadar kolay hale gelmektedir. 

Sismograf cihazı olmasaydı, yer sarsıntılarını tespit etmek de son derece zor olacaktı. Sismografın en sade hali dahi yer sarsıntıları hakkında oldukça fazla bilgi vermektedir. Sismografın temel görevi yer sarsıntılarını düzenli ve sürekli olarak ölçmektir.

Bunun doğru olarak yapılabilmesi için son derece hassas davranması gerekir. Sismograf bu konuda en başarılı cihazların başında yer almaktadır.

Sismograf İle Ne Ölçülür?

Sismograf ile;

- Yer hareketlerinin büyüklüğü

- Yer hareketlerinin süresi

- Yer hareketlerinin saati

- Yer hareketlerinin merkezi ölçülmektedir

Sismograf en temel olarak depremleri ölçer. Yaşanan depremlerin şiddeti hakkında bilgi sahibi olmak adına sismograf denilen ölçme aletinden yararlanılmaktadır. Sismograf cihazı sürekli olarak yer hareketlerini ölçer. Bu nedenle farklı konularda da bilgi vermektedir. Yani yalnızca depremin şiddetini değil tam olarak merkezini ve saatini de tespit edebilmektedir.

Haberin Devamı

Sismograf Nasıl Çalışır? 

Sismografın çalışma prensibinde mekanizma olarak bir ucunun dayanıklı olması dikkat çekmektedir. Diğer ucunda ise bir çeşit kayıt kalemi yer almaktadır. Aynı zamanda bu kısım bir yay ile desteklenen ağırlıklı bir çubuktan oluşmaktadır.

Bir sarsıntı meydana geldiği zaman ağırlık atıldığından dolayı çubuk sabit kalmaktadır. Fakat diğer bölümler salınma ilkesi ile çalışmaktadır. Kayıt kalemi kısmı ise saat yönünde yavaş yavaş dönmekte olan bir silindir üzerinde meydana gelen sarsıntıları tespit etmektedir. 

Sismograf Nerelerde Kullanılır?

Sismograf gözlemevlerinde yer almaktadır. Diğer adıyla rasathane denilen bu yerler birçok değişikliği saptamak ve kaydetmek adına kurulmuştur. Buralarda bulunan sismograf ile depremlerin büyüklüğü kolayca ölçülebilmektedir. Bu sayede yaşanan depremlerin merkezi, büyüklüğü, saati gibi bilgilere ulaşmaktadır.