Gazete Vatan Logo

Sahte rakıya 5 kurban daha

Sahte rakının neden olduğu ölümlerde bilanço her geçen gün artıyor. Dün İstanbul'da meydana gelen son ölümlerle birlikte sahte rakı yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 31 'e yükseldi

PTT Beykoz Çavuşbaşı Şubesi'nde çalışan Atilla Öztürk (41), Kavacık Otağtepe Caddesi 23 numaradaki evinde dün sabah 08.30 sıralarında ölü bulundu. Yalnız yaşayan Öztürk'ün cesedinin yanında tamamına yakını içilmiş küçük rakı şişesini bulan polis olayla ilgili araştırma başlattı. Olay yerinde inceleme yapan Beykoz Cumhuriyet Savcısı Mustafa Okay, Öztürk'ün sahte rakıdan ölmüş olabileceğini belirterek "Ağzından ve burnundan kan gelmiş, hemen yanında da rakı şişesi vardı, ölümü şüpheli gördüğüm için şişeyi incelenmek üzere el koyup laboratuara gönderdik, ayrıca ceset üzerinde otopsi yapılacak" dedi. Bu arada 2 Mart 2005 tarihinde akşam saatlerinde Beykoz Ortaçeşme'de bulunarak hastaneye kaldırılan Orhan Canur'un (35) da içtiği sahte rakı yüzünden hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Paşabahçe SSK Hastanesi Acil Servisi'ne kaldırılan Canur'a ağır alkol koması tanısı konuldu. Ancak Orhan Canur yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Müzikholden hastaneye
Yakınları, Orhan Canur'un neden öldüğünü bilmediklerini ancak alkolik olduğunu söylediler. Ardahan'dan İstanbul Halkalı'daki akrabalarının ziyaretine gelen Ekrem Atıcı bir müzikholde rakı içtikten sonra baş ağrısı nedeniyle Esenler Özel Hayat Hastanesi'ne kaldırıldı. 4 gün bu hastanede tedavi gördükten sonra Bakırköy Devlet Hastanesi'ne sevk edilen Atıcı, burada yoğun bakım ünitesinin yetersiz olduğu gerekçesi ile iki gün önce SSK Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Ekrem Atıcı dün saat 13.00 sıralarında hayatını kaybetti. Atıcı'nın da sahte rakıdan öldüğü sanılıyor. İçtiği sahte rakıdan zehirlenen ve Samatya'daki İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavisi süren Sezai Palavan da dün yaşamım yitirdi. Yine içtiği sahte rakıdan zehirlenen Bayram Sırma da tedavi gördüğü Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi'nde dün hayatını kaybetti.

Gümüş kapaklı rakı gitti, sarı kapak geldi
Mey Içki'nin, 70'lik Yeni Rakı'ları piyasadan toplatarak altın renkli kapaklılarla değiştirilmesi operasyonu çerçevesinde, yeni ürünlerin alt depolara ve bayilere dağıtımına başlandı. Mey içki CEO'su Galip Yorgancıoğlu, ana distribütör Günbak A.Ş.'deki dağıtım sırasında yaptığı açıklamada, alt depolara yönelik değişimin İstanbul'un yanı sıra Ankara ve İzmir'de de dün başlatıldığını bildirdi. Yorgancıoğlu, günde 250 bin şişe altın renkli kapaklı Yeni Rakı'yı piyasaya sunabildiklerini ve bu sayıda değişimi yapabileceklerini kaydetti.

Yeni kapak maliyeti 40 milyon $
Sahte rakıdan ölümler nedeniyle piyasadaki tüm 70'lik Yeni Rakıları toplatan ve en az 25 trilyon liralık bir maliyeti sosyal sorumluluk anlaşıyı çerçevesinde göze alan Mey İçki'nin güvenli kapaklı rakı üretimi için 2 ay önce çalışmalara başladığı öğrenildi. Mey İçki CEO'su Galip Yorgancıoğlu, makine alımı için 40 milyon doların üzerinde yatırını yaptıklarını söyledi. Yorgancıoğlu, çalışmaların yakında tamamlanacağını ve sarı kapak uygulamasının geçici bir önlem olacağını belirterek, şunları söyledi: "Biz, güvenli kapak uygulaması için, sahte rakı olayı ortaya çıkmadan çok önce çalışmalara başladık. Güvenli kapağa geçiş projesinin bize maliyeti 40 milyon doların üzerindedir. Kapak üretiminin yeterli kapasiteye ulaşması için çalışılıyor. Şişelerin ve fabrikaların modifikasyonu ve gerekli makinelerin üretimi sürüyor. Güvenlik kapaklarını ilk etapta rakılarda kullanacağız. Zaman içinde tüm ürünlerimizdeki kapakları yenileyeceğiz."

Haberin Devamı