Gazete Vatan Logo

Sahte içki nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir? Sahte içki ölümleri kaç yükseldi?

İstanbul'da sahte içkide ölüm sayısı artıyor. İstanbul Valiliği, kentte sahte içkiden 22 kişinin öldüğünü ve bunlardan 11'inin yabancı uyruklu olduğunu açıkladı. Peki, Sahte içki nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir?

Sahte içki nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir? Sahte içki ölümleri kaç yükseldi?

İstanbul Valiliği, kentte sahte içkiden 22 kişinin hayatını kaybettiğini, bu kişilerin 11'ini yabancı uyruklu olduğunu bildirdi. 16 kişinin ise durumlarının ağır olduğu belirtildi. Peki, sahte içki neden ve nasıl öldürür? Sahte içki nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir?

46 KİŞİ SAHTE ALKOL ZEHİRLENMESİ ŞÜPHESİYLE HASTANELERE BAŞVURDU

 "İlimizde meydana gelen "Sahte Alkol Zehirlenmesi" olaylarının önlenmesi amacıyla İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizce yapılan tespitlerde;

46 şahsın Sahte Alkol Zehirlenmesi şüphesiyle hastanelere başvurduğu, 22 şahsın (11’i yabancı) hayatını kaybettiği, 16 şahsın (5’i yabancı) ise hayati tehlikelerinin olduğu ve tedavilerinin sürdüğü, 5 şahsın hayati tehlikesinin olmadığı, 3 şahsın ise taburcu edildiği tespit edilmiştir. Sürdürülen kontrol ve denetim faaliyetlerinde; yakalanan 12 şüpheli şahıstan 4’ü tutuklanmış, 2 şüpheli hakkında Adli Kontrol Hükümleri uygulanmıştır. Ayrıca; 16 Kasım-16 Aralık 2021 tarihleri arasında İlimizde alkol kaçakçılığının önlenmesiyle ilgili olarak 56 operasyon gerçekleştirilmiştir. Bu operasyonlarda; haklarında işlem yapılan 78 şüphelinin 14’ü tutuklanmış, 17 şüpheli hakkında Adli Kontrol Hükümleri uygulanmıştır. Yapılan operasyonlarda; 32.978 adet dolu halde alkollü içki şişesi, 27 ton 619 litre alkollü içki, sahte alkol imalatında kullanılan çok sayıda damıtma kazanı, hortum, huni, kapaklama makinesi, kapak ısıtıcı makineler, alkolmetre, etiket, kapak ısıtma makinesi vb. ele geçirilmiştir.
İlimizde sahte alkol imalatı ve alkol zehirlenmesinin önlenmesi konusunda ilgili kurumlarımızın denetimleri yoğun bir şekilde devam etmektedir.

Haberin Devamı

Vatandaşlarımızın görme kaybı başta olmak üzere, birçok sağlık sorununa ve can kaybına yol açabilen sahte içkiye yönelik ihbar ve şikayetlerini güvenlik güçlerimize ve “174” Alo Gıda İhbar Hattına bildirmesi önem taşımaktadır."

SAHTE İÇKİ NASIL ANLAŞILIR?

Sahte içki renginden ya da kokusundan değil etiket bilgilerinden anlaşılır.
İçki şişesinin üzerinde bakanlık onaylı kayıt numarası olup olmadığı kontrol edilir.
Ambalaj üzerinde TAPDK bandrolü aranır.
İçkilerin orijinal ambalajında olup olmadığına dikkat edilir.
Tüketim öncesi içkinin göz önünde açılması sağlanır.
Şüphelenilen durumlarda, 174 Alo Gıda Hattı aranabilir.

Haberin Devamı

Alkollü içkiler, ‘TAPDK Satış Belgesi' olan perakende satıcılardan alınmalıdır. Şişenin arka yüzünde tüketiciyi bilgilendirme amaçlı Türkçe etiket olmasına özen gösterilmelidir. Etiket üzerinde üretici veya ithalatçı firma adı veya adresi bulunmasına dikkat edilmelidir. Görünür ve belirgin halde bulanıklık, tortu ve fiziki kirlilik içeren alkollü içkiler kesinlikle tüketilmemelidir.

SAHTE İÇKİ NEDİR, NEDEN VE NASIL ÖLDÜRÜR?

Alkol üretiminde kullanılabilen tek alkol çeşidi etil alkoldür. Düşük maliyetle içki üretmek için etil alkol yerine metil alkol kullanıyor. Bu metil alkol de zehirlenmelere sebep oluyor.

Sahte içki zehirlenmelerine neden olan metil alkol; cilalamada, boya maddelerinde, parfümlerde, yağ sökücü gibi kimyasal temizlik ürünlerinde kullanılan ve insanlar için son derece zehirli olan bir maddedir.

Haberin Devamı

SAHTE İÇKİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Metil alkol zehirlenmesinde gözle ilgili ilk bulgular ışık hassasiyeti ve görmede bulanıklıktır. Maruz kalınan metil alkol dozu ile ilişkili olarak görme siniri hasarı ve görme kaybı ortaya çıkar, körlükle sonuçlanabilir.  

Metil alkol zehirlenmesinde görme kaybının tedavisi var mıdır?

Görme kaybında düzelme olması, alınan metil alkol dozu, tanı ve tedavi hızı ile ilişkilidir. Düşük doz metil alkol maruziyetinde hızlı tanı ve tedavi ile görme kaybında bir miktar geri dönüş olabilmektedir. Yüksek doz maruziyeti ve tanı/tedavide gecikme ise körlük ve sıklıkla ölümle sonuçlanmaktadır.  

SAHTE İÇKİ CEZASI

5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 3. maddesinin 6545 sayılı Kanun
ile değişik 18. fıkrasına göre;
“Ambalajlarında bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaret
bulunmayan ya da taklit veya yanıltıcı bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri
işaretleri taşıyan tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkileri;
a) Ticari amaçla üreten, bulunduran veya nakleden,
b) Satışa arz eden veya satan,
c) Bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın alan,
kişi üç yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Ancak, tütün mamullerinin etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin kaçak olarak yurda sokulduğunun anlaşılması hâlinde, onuncu fıkra hükmüne istinaden cezaya hükmolunur”. Hükmü yer almakta olup; şayet kaçak sigara ve alkollü içki yurt içinde üretilmiş ise ilk fıkra uyarınca ceza tayin edilecek; buna karşılık yurt dışından ülkeye sokulmuş ise 18. fıkranın son cümlesi atfıyla 3. maddenin 10. fıkrası hükümleri uygulanacaktır.

Haberin Devamı