Gazete Vatan Logo

‘Rip’i bilse hayattaydı

Karadeniz sahillerinde her yıl onlarca kişinin boğulmasına neden olan Rip (çeken akıntı) bu kez çok iyi yüzme bilen Abdullah Açıkgöz adlı genci ölüme sürükledi.

‘Rip’i bilse hayattaydı

Özellikle Kocaeli’den Samsun’a uzanan Karadeniz sahil şeridinde çok iyi yüzme bilenleri dahi ölüme sürükleyen Rip akıntısı bu yıl da can almaya devam ediyor. Son kurban ise Sakarya’nın Akyazı İlçesi’nden Kandıra’nın Cebeci sahiline gelen Abdullah Açıkgöz oldu. Rip akıntısına kapılan 19 yaşındaki Açıkgöz çevredekiler tarafından sudan çıkartıldı. Ancak yapılan kalp masajına rağmen talihsiz genç kurtarılamadı.

Boğulma vakaları:

SAMSUN: Bayramın birinci günü serinlemek için denize girdikten sonra kaybolan 17 yaşındaki Özgür Yıldızbaş’ın cansız bedeni suya girdiği yerin 2 kilometre ilerisinde bulundu. Dün de Costal sahilinde bir kişi boğularak yaşamını yitirdi.

KASTAMONU: Kastamonu’nun Abana ilçesinde, denizde yüzen acil tıp teknisyeni Hüseyin Kaygusuz (36)boğularak hayatını kaybetti.

TEKİRDAĞ: Marmaraereğlisi ilçesinde serinlemek için denize açılan 19 yaşındaki Bager Doğan gözden kayboldu. Olay yerine gelen ekipler, kısa bir süre sonra Doğan’ın cansız bedenini sudan çıkarttı.

BİTLİS: Güroymak İlçesi’nde, 17 yaşındaki Ferhat Gökmen serinlemek için girdiği Nemrut Gölü’nde boğuldu.

Haberin Devamı

ISPARTA: Yalvaç İlçesi Aşağı Kaşıkara Köyü’ndeki akrabalarını bayram ziyaretine gelen 2 çocuk babası 39 yaki Serkan Aktaş, Eğirdir Gölü’nde boğuldu.

MERSİN: Tarsus İlçesi’nde sulama kanalına düşen 5 yaşındaki İrem Nur Işıktaş, boğularak yaşamını yitirdi.

BARTIN: İnkum’da rip akıntısına kapılan Mehmet Aslan (56) ve Serkan Örs (27) kurtarılamadı.

KANDIRA : Cebeci sahilinde Abudllah Açıkgöz (19) ve Salim Parlak (45) boğularak can verdi.

İSTANBUL : Kilyos Kısırkaya plajında, Ağva sahilinde, Nabi plajında 3 kişi boğuldu.

Akıntıya kapılırsanız sahile doğru yüzmeyin

Abdullah Açıkgöz çok iyi yüzme biliyordu ancak Rip akıntısını bilmiyordu. Rip akıntısı denizin açıklarından sahile hızla gelir ve yeniden açığa doğru hareket eder. Genişliği bazen 20 metreyi bulur. Rip akıntısına kapılan bir kişi asla sahile doğru yüzmemelidir. Dünya şampiyonu yüzücü dahi olsa kendini yormaktan başka bir işe yaramaz. Çünkü akıntı çok güçlüdür. Bunun yerine hiç panik yapmadan son derece sakin bir şekilde sağa veya sola doğru yüzmelidir. Bu şekilde hem yorulmayacak, hem de akıntıdan kolayca kurtulabilecektir. İşin püf noktası sakin olmak ve kıyaya paralel yüzmektir.

Haberin Devamı

Bartın İnkum’da 53 kişi ‘Rip’ten kurtarıldı

Rip akıntısının yoğun olduğu Bartın İnkum’da ağabeyini kurtarmak isterken kendisi dalgalara kapılıp kaybolan 22 yaşındaki Mustafa Çelik’i arama çalışmaları sürerken beldede 2 günde boğulma tehlikesi geçiren 53 kişi kurtarıldı.