Gazete Vatan Logo

Refiye Yılmaz son durumu! İlik nakli bekleyen Refiye yaşıyor mu?

ABD'de gerçekleşen çoklu organ nakli ile 5 organı birden değiştirilerek yeniden doğan Refiye Yılmaz’dan acı haber geldi. Tedavi gördüğü Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi hayatını kaybeden Yılmaz, Elmalı Mahallesi Mezarlığı'nda toprağa verildi. Milyonda bir görülen Gardner Sendromu'na yakalanan Refiye, Sağlık Bakanlığınca 14 Nisan 2013'te tedavi için ABD'ye gönderilmişti. 

Refiye Yılmaz son durumu! İlik nakli bekleyen Refiye yaşıyor mu?

Tedavi gördüğü Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi hayatını kaybeden Refiye Yılmaz'ın cenazesi Malkara’nın Elmalı Mahallesi'ndeki baba evine getirildi.
Naaş daha sonra Elmalı Mahallesi Mezarlığı'na götürüldü. Burada kılınan namazın ardından Yılmaz'ın cenazesi toprağa verildi. Yılmaz'ın annesi Esma ve babası Mustafa taziyeleri kabul etti.
Cenaze törenine İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi Başhekimi Lütfi Çağatay Onar ile Yılmaz'ın yakınları katıldı.

Refiye Yılmaz’ın hastalık mücadelesi!

Bağırsakta görülen Gardner Sendromu hastası olan Refiye’nin iç organlarını tümör sarmıştı. Bebek mamasıyla besleniyordu ve tedavi için ABD'ye gitmesi gerekiyordu. Sağlık Bakanlığı, Refiye'nin durumundan haberdar olunca 14 Nisan 2013'te onu ABD'ye gönderdi. Annesi ve Refiye için de bir ev kiralandı.

Beyin ölümü gerçekleşen bir gencin organları sayesinde hayata tutunan Refiye’ye Prof. Dr. Akın Tekin liderliğindeki bir ekip, Miami Jackson Memorial Hastanesi'nde mide, pankreas, on iki parmak bağırsağı, ince bağırsak ve kalın bağırsak nakli gerçekleştirdi. Nakiller bir hafta sürdü.

Haberin Devamı

3 ayrı operasyonla 5 organın nakli tamamlanan Refiye, uzun bir süre her ay İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kontrolden geçiyordu. 3 ayda bir kolonoskopi ve endoskopi yapılıyordu. Veriler ise ABD'ye gönderiliyordu.

SABAH'a verdiği röportajında Refiye, "Organlarım değiştikten sonra yepyeni bir insan oldum. Ölüyordum. Hayat benim için bitiyordu.

"Organlar bulundu" haberi gelince anneme sarıldım. Mucizeydi bu. Bana verilen ikinci hayattı. Uzun bir süre aynada yüzümü göremedim. Ama iki ay sonra yeniden doğmuştum. Organ bağışı çok önemli. Kalbim, akciğerim, karaciğerim, yüzüm, ellerim bana ait. Ben de onları bağışlayacağım. Bu kadar nakilden sonra hayata bakışınız değişiyor.

Her şeyi, herkesi seviyorsunuz. Mutsuzluk uzağınızda, umut yanı başınızda. Ameliyattan önce markette kasiyerdim. Açıköğretimde Çalışma Ekonomisi ve Endrüstri İlişkileri son sınıf öğrencisiyim. ABD'de yepyeni bir ben yarattım. ABD'de kaldığım 1,5 yılda dil kursuna gittim. Çok iyi İngilizce konuşuyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı