Gazete Vatan Logo

Pişmanlık ile ilgili sözler... Zaman ve sabırla ilgili anlamlı ve güzel sözler

Kişinin zamanında yaptığı ya da yapmadığı bir şeyden dolayı eseflenmesine pişmanlık denir. Doğru zamanda doğru şeyi yapmamak ve sabırsız davranmak, pişmanlığın en büyük nedenleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle hem kültürümüzde hem de dinimizde, sabır en çok yüceltilen erdemlerden biri olmuştur. 

Pişmanlık ile ilgili sözler... Zaman ve sabırla ilgili anlamlı ve güzel sözler

Pişmanlık ile İlgili Sözler

1- Atılan ok bir daha geri dönmez. 

Bu sözde yer alan "ok" kelimesi, söylenen söz ya da yapılan davranış anlamına gelir. İnsan ne yaparsa yapsın, zamanı geri alamadığı gibi, ağzından çıkan sözleri de geri alamaz. Bu nedenle konuşmadan önce iyice düşünmeli, kimsenin kırılmasına ya da kızmasına neden olmayacak sözler sarf etmeliyiz. 

2- Sonrasında pişman olacağın şeyler değil gurur duyacağın şeyler yap 

Pişmanlık duygusu ile acı ortaktır. Kişi ne kadar çok pişman olacak şey yaparsa o kadar fazla üzülür. Bu da hem hayatını çıkmaza sokar hem de ruh halini olumsuz etkiler. Sonrasında gurur duyacağın ya da en azından arkasında durabileceğin şekilde davranmak için, acele karar vermekten ve fevri hareketlerden kaçınılmalıdır. 

Zaman ve Sabırla İlgili Anlamlı ve Güzel Sözler

1- Sabreden derviş, muradına ermiş.

Tasavvufun Anadolu'da yayılmaya başladığı 13. yüzyıldan beri kullanılan sabreden derviş, muradına ermiş sözü, yediden yetmişe herkesin sık sık dile getirdiği sözlerden biridir. Tasavvufta sabır, en çok övülen faziletlerden biridir. Yaşadığı olumsuz şeylerden dolayı Allah'a isyan etmek yerine sabreden kişiler, er ya da geç sabırlı olmalarının karşılığını alırlar. 

Haberin Devamı

2- Sabır, meyvesi en lezzetli ağaçtır. 

Bu söz "sabrın sonu selamettir" sözü ile aynı anlamda kullanılır. Kişi, yaşadığı zorluklara göğüs gerek ve sonuna kadar mücadele ederse, Allah'ın takdirini kazanır. 

3- Zamanı yöneten dünyayı yönetir. 

Zaman soyut bir kavram olmasına rağmen, dünyadaki her şey ona bağlıdır. Zamanı yönetmek ise onu iyi değerlendirmek ve en doğru şekilde kullanmaktır. Bunun için hem sabırlı hem de planlı davranmak gerekir. Aceleye getirilen kararlar ve yeteri kadar düşünmeden atılan adımların sonu pişmanlıktır. 

Ancak, elindeki zamanı en iyi şekilde değerlendiren kişiler, en sonunda hedeflerini birer birer gerçekleştirmeyi başarırlar.