Gazete Vatan Logo

Peyami Safa Eserleri Nelerdir? Peyami Safa Eserlerinin Özellikleri...

Peyami Safa 1899 yılında doğmuş, 1961 senesinde ise vefat etmiştir. Eserleri arasında Atilla, Bir Akşamdı, Mahşer, Biz İnsanlar, Bir Tereddüdün Romanı ve Yalnızız eserleri bulunur. 

Peyami Safa Eserleri Nelerdir? Peyami Safa Eserlerinin Özellikleri...

Roman: Gençliğimiz, Biz İnsanlar, Yalnızız, Matmazel Noralya'nın Koltuğu, Şimşek, Bir Tereddüdün Romanı, Atilla, Fatih Harbiye, Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Sözde Kızlar, Bir Akşamdı, Mahşer, Canan, Bir Genç Kız Kalbinin Cürmü, Süngülerin Gölgesinde.

Öykü: Hikayeler

Oyun: Gün doğuyor

İnceleme-deneme: Türk inkılabına bakışlar, felsefi buhran, büyük Avrupa anketi, nasyonalizm, mistisizm, sosyalizm, millet ve insan, doğu batı sentezi, mahutlar.

Peyami Safa Eserlerinin Özellikleri...

Peyami Safa edebiyatta roman, fıkra ve öykü yazarı olarak tanınmıştır. Yapıtlarında olaya değil daha çok bireylerin ruh çözümlemelerine ve psikolojik tahlillerine yer vermiştir. Romanları teknik bakımından oldukça güçlüdür ve psikolojik roman türünün de ustalarındandır. Eserlerinde iç konuşma ve bilinç akımı gibi anlatım tekniklerini kullanmıştır.

Kişileri yaşam biçimlerine, kişiliklerine ve kültürlerine uygun olacak bir biçimde konuşturmuştur. Dokuzuncu hariciye koğuşu adlı romanı edebiyatımızdaki ilk otobiyografik roman özelliğine sahiptir. Betimlemeleri oldukça güçlüdür ve romanlarında da kendi dönemini anlatmıştır. Mistik bir yazardır, ruha ve maneviyata önem vererek eserlerinde buna özen göstermiştir. 

Haberin Devamı

Peyami Safa Kimdir?

Peyami Safa 1899 İstanbul doğumludur ve Servet-i Fünun dönemi şairlerinden biri olan İsmail Safa'nın da oğludur. Babası Sivas’a sürgüne gönderilince vefat etti ve iki yaşında yetim bir çocuk olarak kaldı.

Babasız büyümenin dışında kemik hastalığına yakalanarak 17 yaşına kadar bununla uğraştı. Birinci dünya savaşına kadar posta-telgraf nezaretinde çalıştı, daha sonra da öğretmenlik yapmaya başladı. 1961 yılında da İstanbul'da öldü.

Peyami Safa Edebi Kişiliği

Peyami Safa'nın 140'a yakın eseri vardır ve ansiklopedik ilgilere sahip bir yazardır. Birçok farklı türde eserler vermiştir fakat daha çok romancı yönü ile ön plana çıkmıştır. Psikolojik roman türünün de önemli yazarları arasındadır.

Romanlarında olaylara değil daha çok psikoloji ve ruh çözümlemelerine yer vermiştir. İç konuşma, bilinç akışı gibi teknikleri romanlarında sıklıkla kullanmıştır. Teknik bakımından güçlü eserler yazmıştır ve edebiyatımızda mistik özelliklere sahip bir yazardır.

Haberin Devamı