Gazete Vatan Logo

Osmanlılarda El Sanatları Nelerdir? Osmanlı Devleti'ndeki El Sanatlarının Özellikleri...

Osmanlılarda özellikle de kuruluştan itibaren Bursa, İznik, İstanbul ve Edirne'de sanat ve mimariye ilgi gösterilmiştir. Osmanlı devletinde dokumacılık, ahşap işlemeciliği, hat, çini sanatı ve taş süsleme sanatı ile uğraşılmıştır.

Osmanlılarda El Sanatları Nelerdir? Osmanlı Devleti'ndeki El Sanatlarının Özellikleri...

Osmanlı devletinde çini, hat, dokumacılık, ahşap işlemeciliği ve taş süslemeciliği bulunmaktadır. Çinicilik, Osmanlı devletindeki en önemli el sanatlarından biridir. İçinde kil olan bir topraktan yapılan ve parçaların istenen motife benzetilerek pişirilmesi sanatına çinicilik sanatı denir. Osmanlıda çinicilik Edine, İznik, Bursa, İstanbul ve Kütahya'da yapılmıştır.

Hattatlık, estetik bir şekilde yazı yazma sanatına verilen isimdir ve hat sanatı da çinicilikten sonra en önemli el sanatı olmuştur. Osmanlı devletinde dokumacılık pamuk, kadife, yün, keten ve ipek gibi malzemelerin işlenmesi ve kumaş, halı ya da kilim gibi ürünlere dönüştürülmesi sanatıdır. Osmanlı devletinde dokumacılık en çok Bursa'da gelişmiştir.

 Ahşap işlemeciliği ahşap malzemelerin üzerine bir şekil ya da yazının yontulması şeklinde yapılır. Taş süslemeciliği ise işlenebilecek durumda olan taşların üzerine köprü, çeşme ya da mezar taşında kullanılması için süslemecilik yapılmasıdır. 

Osmanlı Devleti'ndeki El Sanatlarının Özellikleri...

Haberin Devamı

Osmanlı devletinde el sanatları erken ve klasik dönem mimari haricinde taş işlemeciliği, hat sanatı, dokumacılık ve ahşap süslemeciliğidir. El sanatları sayesinde Osmanlı devletinde şehirler zanaat, kültür ve mimarisi ile yaşam merkezine haline gelmiştir.

El sanatlarındaki ustalık alanları da kullanılan araç gereçlerden ya da üretilen ürünlerinden adını alan gruplardan almışlardır. El sanatındaki meslek gruplarının ustaları kendilerini geliştirmek ve sanatın daha iyi yere gelmesi adına çalışmak için de ahilik teşkilatına bağlı olmuşlardır.

Osmanlılarda El Sanatının Önemi

Osmanlı devleti özellikle de İstanbul, Edirne, Bursa ve İznik'te el sanatlarına önem vermiş ve bu şehirlerde el sanatlarını geliştirmiştir. Müzeler, saraylar ve kütüphanelerden ulaşılan kilimler, çiniler, tezhipler, minyatür ve yazılı eserler bu şehirlerde geliştirilmiştir. Osmanlıda gerçekleştirilen en sanatlarına örnek olarak bu eserleri vermek ve Osmanlının sanat zenginliğini görmek mümkündür.

El sanatları ile devletin yaşayışını ve kültürünü öğrenmek mümkündür. Osmanlı devletinde her bir sanat birçok kola ayrılmış ve kumaş dokuyucuları, katipler, kuyumcular ve nakkaşlar bu işleri yapan kişiler olmuşlardır. Ahilik teşkilatı denen yapıya tüm sanat dalları ile uğraşan kişiler üye olmuş ve burada sanat terbiyesi alarak yetişmişlerdir. 

Haberin Devamı

Osmanlı El Sanatları Genel Bilgiler

Şehirler, zanaat, mimari, sanat ve kültürel faaliyetleri ile birlikte birer yaşam merkezi haline gelmişlerdi

Bursa, İstanbul, İznik ve Edirne Osmanlı devletinde sanatın beşiği olmuştur.

Osmanlı devleti dokumacılık, hat sanatı, çinicilik, ahşap ve taş işlemeciliği ile beraber kendine anlatım zenginliği bulmuştur.

Kuyumcular, kumaş dokuyucuları, nakkaşlar, kazgancılar, katipler ve cilçiler bu sanat grupları içinde birer eğitim grubu gibi çalışmalar yürütmüşlerdir.

Tüm sanat gruplarındaki ustalar Ahilik teşkilatına bağlı olarak lonca oluşturmuş ve sanatın gelişmesine katkıda bulunmuşlardır.