Gazete Vatan Logo

Oruçluyken başı ağrıyanlar dikkat!

Orucu bozmadan baş ağrısını dindirmek için elinizin baş ve işaret parmağı arasına susam yağı damlatıp öteki elinizle üzerine iyice bastırın. Burası akupunktur noktası olduğu için ağrı hafifleyecektir

Sizlerden gelen soruları cevaplamaya devam ediyorum. Özellikle oruçluyken başınızın ağrımasından şikayet ediyor ve orucu bozmadan ağrıyı nasıl dindirebileceğinizi soruyorsunuz. Ramazan'da oluşan baş ağrısı, hatalı beslenme, kan şekerindeki düşmeyle veya uyku düzenindeki bozuklukla ilgilidir. Sahurda ağır, yağlı, kızartma, aşırı tatlı gibi gıdaları azaltırsanız, bol nane-papatya çayı içerseniz ve karanfil çiğnerseniz ağrınız büyük olasılıkla azalacaktır. Ayrıca baş ağrınız oruçlu olduğunuz saatlerde tutarsa elinizin baş ve işaret parmağı arasındaki etli bölümün üstüne birkaç damla nane yağı ve susam yağı koyarak diğer elinizin baş ve işaret parmağı ile kuvvetlice sıkınız. Acı duyabilirsiniz çünkü burası bir akupunktur noktasıdır ve baskıya hassastır. Her iki elinizin tarif edilen noktalarını birkaç dakika hafifçe sıktıktan sonra ağrınızda bir hafifleme olacaktır. Ayrıca orucunuzu bozmadan ağrıyı hafifletmek için yine aynı yağlarla ayak tabanınıza da bastırarak ovabilir ya da alın, şakak ve ağrıyan yerlere de masaj yapabilirsiniz.

Bol bol çekirdek yiyin
Ramazan'da ara öğünde kabak çekirdeği ve ay çekirdeği de yiyin. Ramazan'ın ilerleyen günlerinde artabilen kabızlığa karşı da korunmanız artar. Ancak her ikisini de tercihen tuzsuz yemelisiniz. Eğer fazla tuzlu yerseniz besin değerleri değişir ve hepsinden önemlisi hararet vapar, asın susatır, ödem yapabilir. En doğrusu tuzsuz ve az kavrulmuş yemektir. Direkt tok karnına yemek doğru olmaz, ancak iftarda salatalara veya sahurda müslilere katılabilirler. Ayçekirdeğindeki E ve D vitamini bedenin kalsiyumu ve fosforu daha iyi kullanmasını sağlar. Kansızlığı önler, folik asit, nikotinik asit ve pantotenik asit içerir. Kabak çekirdeği ise prostata, idrar yollarına ve böbreklere yararlıdır. B1, B2, B3, B5, B6 ve E vitaminleri içeren kabak çekirdeği aynı zamanda diş çürümesini engeller. Kabak çekirdeğinde bulunan çinko vücutta prostat sağlığının yanı sıra sperm kalitesi ve sağlığı içinde gereklidir.

Haberin Devamı