Gazete Vatan Logo

Ortak Kullanım Alanları Nerelerdir? Ortak Kullanım Alanlarına Örnekler...

Sadece kişiye özel olmayan, diğer insanların da yararlanabildiği birçok mekan bulunmaktadır. Bu mekan ya da yerleşim bölgelerine ortak kullanım alanları adı verilmektedir. Adından anlaşıldığı üzere bulunanların yerlerin ortaklaşa kullanılıyor oluşu kişiler açısından birçok sorumluluk getirmektedir. Bu sorumluluklardan birisi ise bu alanları temiz tutmaktır. Temiz ve dağıtılmamış bir biçimde başka kişilerin de kullanmasına olanak sağlamalı gelecek nesillerin kullanımı için de özen gösterilmelidir.

Ortak Kullanım Alanları Nerelerdir? Ortak Kullanım Alanlarına Örnekler...

Toplumdaki her bireyin kullanmasına olanak sağlayan ortak kullanım alanları aslında her yerdedir. Yollar, sokaklar, caddeler, apartmanlar, köprüler, spor salonları, kreşler, okullar ve parklar akla ilk gelen ortak kullanım alanları arasındadır. Kullanılan her otak alanın kullanım biçimine dair de belli başlı kurallar bulunmaktadır.

Örneğin ortak alanlar içerisinde sayılan bir yer olan okullarda sınıflar içerisinde birçok öğrenci aynı anda eğitim görmektedir. Sınıfların temiz tutulması, içerisindeki araç ve gereçlerin dikkatli kullanılarak onlara zarar verilmesi hem sınıftaki diğer öğrencilerin de kullanabilmesi için fırsat oluşması hem de mali açıdan zarara uğramamak adına önem arz etmektedir. 

Ortak Kullanım Alanlarına Örnekler 

Bu türdeki alanlara örnekler çoğaltmak gerekirse; alışveriş yapılan büyük merkezler, öğrencilerin okula ulaşmasını sağlayan okul servisleri, doğal varlıklardan biri olan ormanlar, hastaneler, yolcuları taşıma amaçlı otobüsler ve duraklarıdır. Ayrıca tiyatro salonları, müzeler ve sinemalar, yemek yeme alanları ve kafeler, stadyumlar, tuvaletler, plajlar ve çocuklar için oyun alanları da bu alanlar arasındadır.

Haberin Devamı

Ortak Kullanım Alanlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? 

Öncelikli olarak bu alanların hijyeni hem o alanı kullanan kişilerin hem de toplumdaki diğer kullanan bireylerin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ayrıca çöp atılmaması, bir şeyler dökülmemesi gibi alanların temiz tutulması da bir diğer etkendir.

Kişiler bu alanları kullanırken bu faktörlere dikkat etmeli ve dikkat etmeyen kişileri de uyarmalıdır. Bir başka dikkat edilmesi gereken kural ise bu alanlar kullanılırken çevredeki diğer insanları rahatsız etmeyecek bir biçimde ve ses de kullanıma özen gösterilmelidir. Müzik dinlemek gibi etkinlikler çevredeki diğer bireyler açısından rahatsız edici olabilmektedir.

Ek olarak bu alanları kullanım sırasında başka kişiler de kullanmaktadır. Aynı anda kullanan kişilere karşı da saygılı bir iletişim dili kullanılması önemlidir. Aksi takdirde yanlış anlaşılmalara ve bozuk bir iletişime sebebiyet verebilmektedir.

Haberin Devamı

Ortak Kullanım Alanları Kullanılırken Neden Dikkat Edilmelidir? 

Hiçbir birey kendi özel eşyasının başkası tarafından zarar görmesini ya da ondan habersiz bir biçimde o eşyaya ya da bulunduğu alana zarar vermesini istemez. Ortak kullanım alanları ise toplumdan her kesimin kullandığı yerlerdir ve zarar gelmesi demek herkesin kullanırken problem yaşaması anlamına gelmektedir.

Zarar görmesi durumunda bu kullanım alanlarının onarılması ya da yeniden yapılması gerekmektedir. Bu da maliyet oluşturması anlamına gelmektedir. Bu sebeple de kullanılırken dikkat edilmesi gerekmektedir.