Gazete Vatan Logo

Orhan Asena Eserleri Nelerdir? Orhan Asena Eserlerinin Özellikleri...

Orhan Asena, Türk Tiyatro tarihinin en önemli kalemidir. Tarihi konularda eserlere imza vererek Türk Tiyatrosunun Shakespeare’i olarak tanımıştır. Küçük yaşlardan itibaren şiir ve öyküler yazan Asena Lise döneminde Tiyatro eserleri yazmaya başlamıştır. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezunudur.

Orhan Asena Eserleri Nelerdir? Orhan Asena Eserlerinin Özellikleri...

Türkiye’nin çeşitli İl ve İlçelerinde Hükümet Tabibi olarak çalıştı. Ardından Çocuk Hastalıkları Uzmanı olarak görev yaptı ve Almanya’ da yaşadı ve çalıştı. Türkiye’ye döndükten sonra ise Ankara’ya yerleşerek Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Edebi kurul başkanı ve üyesi görevini üstlendi.

 

 Orhan Asena Eserleri Nelerdir?

 

 Orhan Asena, ilk olarak Yaradılış, İstanbul, Varlık ve Hisar gibi dergilerde şiir ve Öykülerle yazın hayatına başladı. Ardından Tiyatro eserleri yazmaya başladı. Orhan Asena'dan pek çok Edebi otorite övgüyle söz etmektedir. Şiirleri;

 

 Kıt Kanaat,

 Masal,

 Kurtuluş Savaşı Destanıdır.

 Tiyatro Oyun Türü Eserleri;

 Hürrem Sultan,

 Tanrılar ve İnsanlar/Gılgamış

 Atçalı Kel Mehmet,

 Tohum ve Toprak,

 Gecenin Sonu,

 Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe,

 Toroslardan Öteye,

 Yunus Emre,

 Ölü Kentin Nabzı,

 Yıldız Yargılaması,

 Hacivat Politikacı,

 Murtaza,

 Yalan,

 Korku, adlarıyla yazılıp okurla ve sahnelerde izleyiciyle buluşmuştur.

 

Orhan Asena Eserlerinin Özellikleri…

 

Orhan Asena eserlerinde görülen en önemli özellik, insanların güçsüz zamanları ve güç elde ettikten sonraki halleridir. İnsanların gücü elde edinceye kadar olan mücadelesi ve güce kavuştuktan sonraki tutumlarına ışık tutmaktadır. Orhan Asena, Türk Tiyatrosunun en büyük kazanımı olarak tarihe geçmiştir. Ardında söylenen tiyatro otoritelerinin övgü dolu sözleri de bunu kanıtlamaktadır.

Haberin Devamı

 

Orhan Asena, politik ve toplumsal olarak insanların güce karşı zaafları ve onu nasıl yönettiklerini konu almıştır. Tiyatro araştırmacı, Prof. Dr. Hülya Nutku, Orhan Asena’nın “okumaktan bıkmayan bir biriktirici, toplumdan uzaklaşmayan ve Dünya görüşünden ödün vermeyen” biri olduğunu söylemektedir. Güçlü Edebi yönü ve derin gözlemci kişiliğiyle Orhan Asena Türk Tiyatro tarihinin gururu olarak kalacaktır.

 

Orhan Asena eserleri arasına pek çok ödül sığdırmıştır. İlk Oyunu olarak bilinen Tanrılar ve İnsanlar/Gılgamış adlı eseri Anakara Devlet Tiyatrosunda da sahnelenmiştir. Daha sonra Türk Dil Kurumu Tiyatro Ödülü alarak Fransızca, İspanyolca, İngilizce ve Rusçaya çevrilmiştir.

Haberin Devamı

 

Atçalı Kel Mehmet adlı oyunu ise İsmet Küntay Tiyatro ödülü, TRT Başarı Ödülü, Avni Dilligil Tiyatro ödülü ile Türkiye İş Bankası Büyük Tiyatro Ödülüne layık görülmüştür. 1998 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca Devlet Sanatçısı unvanı verilen Asena 15 Şubat 2001 yılında vefat etmiştir.