Gazete Vatan Logo

'Orası bar değil pavyon değil polis basamaz'

Polisin içkili restorana baskın düzenlemesi tepki topladı

Ankara Barosu Başkanı Prof. Feyzioğlu, polisin çocuklar için restoran basma yetkisinin olmadığını söyledi: “Polis Ankara’da içkili restorana yaptığı baskın için yönetmeliği gerekçe gösterdi. Ancak yönetmelik değil “Polis Vazife ve Salahiyetler Kanunu uygulanmalı. Orada çocukların aileleriyle bile olsa bar, pavyon, meyhane gibi içkili yerlere giremeyeceği düzenlenir, içkili restoranlara değil!”

Başkentte bir restorana yapılan polis baskını, hem işletmecilerden hem ailelerden ve hukukçulardan tepki topladı. Park Caddesi’ndeki bir restoranda akşam yemeği yerken olaya şahit olan Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, Çocuk Şube’den polislerin geldiğini, yanında çocuk olan ailelerden kimlik istediklerini ve ardından da ailelere, ‘İçkili lokantada 18 yaşından küçük çocuk bulundu ve ailesine teslim edildi’ diye tutanak imzalattıklarını söylemişti.
Polisin hiçbir şekilde bir restoranda alilerden kimlik isteme hakkı olmadığını savunan Feyzioğlu, kanundaki yönetmelik hükmüne dayanarak polisin çocuğa yönelik işlem yapamayacağını söyledi: “Polis Vazife ve Salahiyetler Kanunu’nun 12’nci maddesinde ‘Bar, pavyon, meyhane gibi içkili yerler’ der. Eğer kanun koyucu, ‘içkili mekan’ demek isteseydi, bu kadar açık olarak bar, pavyon, meyhane gibi bir sınırlama koymazdı. Burada kastettikleri, örneğin babasıyla, 17 yaşındaki bir genç, pavyona gidip konsomatrisle oturmasındır. Yani kanun ‘Babam yanımda’ demesin istiyor ve çocuğu koruyor. Ama aile restoranında, her tarafta aileler çocuklarıyla birlikte oturuyorlar. Bana gerekçe olarak 1930’lu yıllardan kalma bir yönetmelik bulunduğunu, buna göre, Turizm Bakanlığı ruhsatlı işletmelerde aileleriyle çocukların içkili mekanda bulunabileceğini, belediye ruhsatlı işletmelerde ise bunun mümkün olmadığını söylediler. Çocuk Şube’nin işlem yapmasını sağlayan bir yönetmelik değildir. Hürriyet kısıtlamaları ancak kanuna dayanır. Yönetmelik hükmüyle polis çocuğa işlem yapamaz, bu suçtur.”

‘Aileler dava açabilir’

“Bu açıkça yetkiyi kötüye kullanmaktır. Aileler de dava açabilirler. Bu yapılan bir tek işletmede olmadı. Sabahtan beri yüzlerce telefon aldım. Herkes, ‘Benim de başıma geldi’ diye arıyor ama korkudan isim vermiyorlar. Ankara Barosu olarak biz yarın (bugün) İçişleri Bakanlığı, Ankara Valiliği, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne, polislerin tespit edilmesini ve gereken yasal, idari işlemlerin yapılarak, Ankara Barosu Başkanlığı’na bildirilmesi talebinde bulunacağız.

AİLELER ŞAŞKIN: Çocuklarımızla restorana da mı gidemeyeceğiz?

Başkent’te, ünlü restoran ve kafelerin bulunduğu Çayyolu Park Caddesi’nde hafta sonu yaşanan polis baskını konuşuluyor. Aileler, polisin uygulamasına tepki gösterdi. “Çocuklarımızla beraber içkili bir restorana gidip, yemek yiyemeyecek miyiz?” diyen aileler, “Bu devirde tartıştığımız, konuştuğumuz konuya bakın? Bu mu ileri demokrasi?” diye isyan etti.

İşletmeciler: Baskı var

Mekan sahipleri ve işletmeciler de çok rahatsız. “Son dönem üzerlerindeki baskının arttığını” söyleyen ve bu yüzden de fotoğraf çekilmesini ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen işletmeciler, “Polisler sürekli geliyor, ailelerin yanlarında olmasına rağmen çocuklardan nüfus cüzdanı istiyor. Son dönemde baskılar daha da arttı. Polis haftada bir geliyor. Aileler bize düzgün, kaliteli mekanlar için teşekkür ediyorlar. Çocuklarının batakhane gibi yerlerde bulunmasındansa, gözlerinin önünde kaliteli yerlerde olmasını tercih ediyorlar” dedi.

Haberin Devamı