Gazete Vatan Logo

Oğlum ellerimden soğuk sulara kaydı

Didim’de 3 gün önce 7’si çocuk 27 kişinin can verdiği göçmen faciasından kurtulan Afgan uyruklu Waris Aslami, 2 yaşındaki oğlunu ve hamile eşini gözlerinin önünde kaybetmiş

Oğlum ellerimden soğuk sulara kaydı

Aydın’ın Didim ilçesi Mavişehir Mevkii açıklarında geçen 8 Mart’ta, Yunan adalarına yasadışı yollardan gitmek isteyen sığınmacıların bulunduğu iki tekne su alıp battı. Faciada 7’si çocuk 27 Afganistan uyruklu sığınmacı hayatını kaybetti. 15 kişiyi ise Sahil Güvenlik ekipleri kurtardı. Faciada can veren sığınmacıların cesetleri, otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Otopsi işlemi tamamlanırken, yakınlarının cenazelerini almak isteyen Afganlar, dün Adli Tıp Kurumu Morgu önüne geldi.

6 saat omzumda tuttum

Faciada hamile eşi ve 2 yaşındaki oğlu Muhammed Yusuf’u kaybettiğini söyleyen Waris Aslami, yaşadıklarını gözyaşları içinde anlattı: “Saatlerce kurtarılmayı bekledik. Oğlumu yaklaşık 6 saat omuzumda tuttum. Ancak suyun soğuk olması nedeniyle daha fazla dayanamadı. Daha iyi bir hayat için Avrupa’ya gitmeyi istiyorduk, artık kimsem kalmadı, Avrupa’ya da gitmeyi düşünmüyorum. Eşim hamileydi, çocuğum ve eşimi gözlerimin önünde kaybettim. Şimdi cenazelerini alıp Afganistan’a götüreceğim. Bütün eşyalarımız sulara gömüldü, burada hiçbir şeyimiz kalmadı. Maddi durumumuz olmadığı için Afganistan’da toprağa vereceğim.”

Haberin Devamı

50 BİN

Daha iyi yaşam koşullarına kavuşma umuduyla Avrupa’ya gitmeye çalışırken kara ve denizde yürütülen operasyonlarda yakalanan göçmen sayısı yılın ilk 69 gününde 50 bini aştı. Yılbaşından bu yana Ege Denizi’nde 183 göçmen hayatını kaybetti.

2.7 MİLYON

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, dün Twitter hesabından “Bugün itibarıyla Türkiye’deki Suriyeli göçmen sayısı 2 milyon 733 bin 784, 26 geçici barınma merkezinde kalan Suriyeli sayısı ise 282 bin 815’e ulaştı” bilgisini verdi.

240 mülteci iade edilecek

Yunanistan’da yayın yapan ’www.protothema.gr’, ülkesindeki 240 göçmenin cuma gününden itibaren 80’er kişilik gruplar halinde İpsala sınır kapısından Türkiye’ye gönderileceğini duyurdu. Aralarında Fas, Tunus ve Cezayirli göçmenlerin bulunduğu grubun; şu an Atina, Drama ve İskeçe’deki mülteci kamplarında tutuldukları kaydedildi.