Gazete Vatan Logo

Noktalı Virgül Kullanım Alanları Nelerdir? Noktalı Virgül Ne İşe Yarar?

Noktalı virgül, nokta ve virgülden oluşan bir noktalama işaretidir. Noktalı virgül genelde virgüle yardımcı olan bir noktalama işareti olarak kabul edilir. 

Noktalı Virgül Kullanım Alanları Nelerdir? Noktalı Virgül Ne İşe Yarar?

Noktalı virgül, virgül ile ayrılmış fakat aralarında fakat, ama, lakin gibi bağlaçların olmadığı cümlelerde grupların birbirinden ayrılması için kullanılmaktadır. Virgül ile ayrılmış ama tür ve takım bakımından birbirleri ile ilişkili olan grupları ayırmak için de noktalı virgül kullanılması tercih edilir.

Özneden sonra eğer birden fazla virgülün kullanılması gereken cümleler varsa öznenin diğerlerinden ayrılması ve anlam karmaşasının önlenmesi için de kullanılabilir. Her zaman gerekli olmasa da bağlaçlardan önce de noktalı virgülün kullanılması uygun olur. Cümle içerisinde açıklama gerektiren ifadelerin önünde de noktalı virgül kullanılır. 

Noktalı Virgül Ne İşe Yarar?

Noktalı virgül bir noktalama işaretidir ve genellikle virgülle ayrılmış olan grupların birbirinden ayrılması için tercih edilir. Virgülden daha kuvvetli, noktadan da daha zayıf bir duraksama işareti olarak da bilinir. Noktalı virgül kendisinden önce gelen sözcükle birleşik yazılır ve sonrasında gelen sözcükle de arasında boşluk olur.

Haberin Devamı

Eğer noktalı virgülden sonra gelen sözcük özel isim değilse küçük harfle başlaması gerekir. Anlam olarak birbirine bağlı olan ya da birbirini tamamlayan cümlelerin arasında da noktalı virgülün kullanılması doğru kullanım olur. 

Noktalı Virgül Nedir?

Noktalı virgül (;) uzun cümlelerdeki anlam karmaşasını önlemek için kullanılan noktalama işaretidir. Virgül yeterli olmadığı zaman uzun cümlelerde noktalı virgülün kullanıldığını söylemek de mümkündür. TDK tarafından yapılmış olan tanımın dikkate alınması da bu noktada mümkündür.

Yazılarda virgülden sonra uzun duraklama gerektiren bölümlerde üst üste nokta ve virgülden oluşan noktalı virgülün kullanılmasıdır. Noktalı virgül özellikle de uzun cümlelerde sık sık tercih edilir. Kendi içinde virgül yardımı ile ayrılmış olan grupları ayrıştırmak maksadı ile de noktalı virgül tercih edilir.

Tanım olarak noktalı virgül virgülden daha kuvvetlidir ve anlam karmaşası bu sayede önlenir. Virgülden daha kuvvetli olan noktalı virgül ayrıca noktadan daha zayıftır. Noktalı virgülden sonra cümlelere büyük harfle değil küçük harfle başlanır. 

Haberin Devamı

Noktalı Virgül Görevleri Nelerdir?

İkiden fazla olan ve aynı zamanda birbirine bağlaçla bağlanmayan cümleleri bağlamak için noktalı virgül kullanılır. Bu cümleler birbirleri ile şekil ve anlam açısından bağlantı olan grupları da ayırır.

Özneden sonra birden fazla virgülün kullanılması mümkündür. Bu gibi durumlarda özne diğer gruplardan ayrılır ve anlam karmaşasının da önlenmesi gerekir. Bunun için noktalı virgül tercih edilir.

Virgül ile ayrılmış olan takım ve tür isimlerinin birbirleri ile bağlantılı olanlarını virgül ile ayırdıktan sonra grupların arasında noktalı virgül kullanılır.

Açıklama gerektiren çünkü ifadesi yerine noktalı virgül kullanılır.

Bağlaçlardan önce noktalı virgül kullanılır.

Cümle içinde açıklama gerektiren ifadelerin ardından da noktalı virgül tercih edilebilir.