Gazete Vatan Logo

Nasıl fenomen olunur?

Çağımızın en çok tüketilen mecrası olan sosyal medyanın uzmanı Furkan Sarıkaya, namıdiğer Overlokcu12 VATAN’a açıkladı:

Nasıl fenomen olunur?

21 yaşında Ankara'da yaşayan ikinci sınıf bir Üniversite öğrencisi. Bir işle meşgul değil. Hobisi de yok. Onun hobisi sosyal medyası. İnsanlarla düşüncelerini paylaşmayı seviyor. Ovelokcu12 kullanıcı adıyla karşınızda Furkan Sarıkaya. Yüzbinlerin beğenerek takip ettiği fenomen yıldızla sosyal medya ve sosyal medyanın etkisi üzerine güzel bir sohbet gerçekleştirdik.

“Bazen eve kapanıp depresyondaki kızlar gibi dizi-film-kitap üçlüsüyle 1 hafta geçirdiğim oluyor, bazen de 1 ay eve adım bile atmadığım. Çok değişik bir yapım var sanırım. Açıkçası tabiri caizse karakterimin henüz oturmadığını düşünüyorum”

Mütevazı ve açık sözlülüğüyle bizi de etkisi altına alan namı değer Overlokcu12 sık sık markaların dahil ettiği sosyal medya projelerinde yer alıyor. Üniversitelerde de gençlerle buluşup sosyal medya kullanımıyla alakalı öğrencilere bilgiler veriyor.

Anasının kuzusu

Sarıkaya, Twitter’ı nasıl açtığını anlatınca eğlenceli sohbet tam da şimdi başlıyor dedik.

“İlk kullandığım sosyal medya ağı Facebook.“MSN'i facebook bitirecek”haberlerinden sonra üye olmuştum;ama bana pek etkisi olmadı.Arkadaşlarımla konuşup “farmville” oynuyordum. Twitter hesabı açma anım biraz komik. Bir zamanlar Seda Sayan, sabah programında gelen tweetleri canlı yayında okurdu. Annem, konuk doktora sorusunu tweet atmamı rica etti. Bunun için Twitter hesabı açtım. Sonrasında aktif bir şekilde kullanmaya başladım.Takip ettiğim fenomenlere, diğer kullanıcılardan farklı olarak dikkatlerini çekebilecek mentionlar attım.Yavaş yavaş hepsi beni takip edip retweet etmeye başladılar. Bunların arasında; Argostroloji, Pucca, Taci Kalkavan gibi isimler var. Bu şekilde takipçim arttı diyebilirim. Sonra da takipçilerim, sağolsunlar, beğendikçe beni paylaştılar ve daha çok yayılmamı sağladılar.”

Haberin Devamı

Sosyal medyanın özelliğine farklı bakış açısı

“Sosyal medya, insanların “empati” yeteneğini güçlendirdiğini düşünüyorum. Sosyal medya sayesinde insanlar, belki bundan 30 yıl önce tahammül bile edemedikleri, hatta gördüklerinde şiddete başvurdukları fikirleri artık daha ılımlı bir şekilde karşılıyorlar.”

Haberin Devamı

“Tabi bunun dışında dezavantajları da yok değil. Mesela artık çok çabuk insan harcayabiliyoruz. Çünkü ulaşabildiğimiz insan sayısı da çok fazla. Bunun eskiden böyle olmadığını zannediyorum. Kolay ve çok bulduğun her şeyin değersizleşmesi bu noktada da kendini gösteriyor”

Özel günleri hafızamızda tutmamıza gerek kalmıyor

“Özel günleri sosyal medya sayesinde öğreniyoruz. Bu artık hayatımızın bir gerçeği. Bundan kaçmanın veya “ben kullanmıyorum ya” demenin çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Dünya bu yöne doğru gidiyor. Artık doğum günü gibi gelişmeleri veya özel günleri hafızamızda tutmamıza gerek kalmıyor, zaten bangır bangır bağırıyor her yer ‘şunun doğum günü’ diye.”

Doğru kullanarak farklı boyutlara ulaşmak

“Sosyal medya sayesinde yeni insanlar tanıdım. Hayatıma çok güzel insanlar girdi. Millet vekilleri, belediye başkanları, şarkıcılar, oyuncular, yapımcılar, yatırımcılar… Bunun yanı sıra, büyük firmalar ile reklam çalışmaları, sosyal medya danışmanlığı adına, birtakım işbirlikleri ve çalışmalar yapmaya başladım. Dolayısıyla bu mecranın farklı boyutlara ulaşması nedeniyle ayrı bir artısının da olduğunu söyleyebilirim.”

Haberin Devamı

“Sosyal medyada insanlar her konu hakkında yorum yapabiliyorlar. Herkes sadece bildiği konu hakkında yorum yapsa, kimse linç edilmez diye düşünüyorum. Bana çok kızıyorlar.“Senin ideolojin yok mu neden hiç siyasi tweet atmıyorsun” diye; ama aslında insanları herhangi bir yanlış bilgiyle manipüle etmek istemediğim için atmıyorum. Açık konuşmak gerekirse siyaset hakkında 600 bin kişiye tweet atacak kadar bilgi sahibi değilim. Siyaset çok hassas bir konu.”

Kime fenomen denir?

Herkese fenomen denilmesini çok doğru bulmuyorum. Sonuçta kelimeyi gerçek tanımından oldukça uzaklaştırıyor bu durum. Evet gerçekten fenomen olanlar ve kendi çizgilerinde önde gelenler var; fakat bunu kesinlikle takipçi sayısıyla bağdaştırmamalıyız. Bence, biri 1.000.000 takipçiyle bile fenomen olamazken, başka biri 10.000 takipçiyle bile fenomen olabilir. Bence bu durum yaptığı iş ve ürettiği içerikle alakalıdır.

Haberin Devamı

“Fenomen olmak isteyenler için de şunu söylemek istiyorum. Bunun isteyince olan bir şey olduğunu düşünmüyorum. Etrafımda ‘fenomen’ diye tabir edilen ne kadar insan varsa kendiliğinden geliştiğini söylüyor. Yaratıcı, özgün ve eğlenceli içerikleri varsa keşfedilmeyi beklesinler.

Tek başına üstesinden geliyorum ama…

“Tüm işlerimi kendim halledebiliyorum. Mail adresim üzerinden herkes bana ulaşabiliyor ve bu şekilde işlerimizi yürütebiliyoruz. Belki ilerleyen dönemlerde birlikte koordineli şekilde çalışacağım ajanslar olabilir.”

Yazıdan görüntüye geçiş

“İnsanlar yazdığımız tweetleri beğeniyorlar sağolsunlar; ama bunu görüntüye dökebilmenin de önemli olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden yakın vadedeki hedefim bir Youtube kanalı açmak. Ürettiğim içerikleri beğenenlere bunun müjdesini verebilirim.“

Unutulmaz tweetleri: