Gazete Vatan Logo

Magnezyum Kullanım Alanları Nelerdir? Magnezyumun Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Rengi gümüşümsü bir beyaz olan magnezyum tek başına kullanılabildiği gibi diğer metallerle alaşım şeklinde de tercih edilmektedir. Hafif bir metal olmasıyla beraber kolayca da alev alabilen bir maden olarak dikkat çekmektedir. Sembolü '' Mg '' olan magnezyumun atom numarası ise 12'dir. Alkalinler grubunda yer alan bu maden katımsı bir halde çıkarılmaktadır. Oksijenli bir ortamda az da olsa kararma yapabilmektedir.

Magnezyum Kullanım Alanları Nelerdir? Magnezyumun Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Alüminyumdan sonra en çok kullanılan metallerden biri olan magnezyum birçok dalda kullanım biçimi bulunmaktadır. Özellikle demir çelik sektöründe oldukça yararlanılmaktadır. Bu alanda kükürdün eritilmesi amaçlı işe yaramaktadır. Genellikle çinko ile alaşımı oluşturulmaktadır. Otomotiv sektöründe de araçların motor, direksiyon ve viteslerinde magnezyum ve alaşımlı metaller kullanılmaktadır.

Uçak sanayisinde de etkin bir rolü bulunur. Ayrıca birçok plastik ürünün daha dayanıklı ve ateşte kolay bir şekilde yanmaması için magnezyumdan faydalanılmaktadır. Ateşe tutulduğunda ortaya çıkan görüntü oldukça parlak ve beyaz bir renktedir. Bu sebeple çoğu zaman havai fişek yapımlarında da kullanılmaktadır. Ek olarak evleri aydınlatan ampullerin yapımında da katkısı bulunmaktadır. 

Magnezyumun Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler 

Elektrik ve elektronik aletlerin yapım aşaması sırasında rol alan magnezyum başka madenlerle birlikte makinelerin üretimi ve çalışma aşamasında oldukça aktiftir. Kişilerin anılarını somutlaştırmak üzere kullandığı fotoğraf makinelerinin flaş bölümlerinde de magnezyum kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Hatta eski dönemlerde fotoğraf makinelerinin flaş bölümleri icat edilmeden öncesinde fotoğraf çekilirken flaşlı görüntüyü yakalayabilmek amacıyla insanlar magnezyum yakmaktadır. Özellikle insan sağlığı açısından da önemi büyük olan magnezyumun ilaç sektöründe de yeri bulunmaktadır.

Magnezyumun Tarihi 

Kelime kökeni olarak Magnezyum Yunan dilinden gelmektedir. Tarihi incelendiğinde ilk olarak 1755 yılında keşfi yapılan bu metalin 1808 yılında ise saf hal getirilme aşamaları gerçekleştirilmiştir. 1600'lü yıllarda tarım ve hayvancılıkla uğraşan bir aile hayvanlarının suyun tadı acı bulup içmemesi sebebiyle sudan şüphelendiler fakat bu suyun yaralarının tedavisine iyi geldiği fark edildi. İnsan sağlığına iyi gelen bu suyun içerisindeki maddeler magnezyum, kükürt ve oksijenden başkası değildi.

Magnezyumun İnsan Sağlığı Açısından Yeri ve Önemi 

Vücudun bütünü açısından önemli bir mineral olan magnezyumun kan basıncı ve bununla birlikte kalp sağlığı açısından yeri elzemdir. Normal seviyede seyreden bir kan basıncı magnezyum ile mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı

Kişinin var olan enerjisinin gün boyu yerinde olması ve yorgun düşmemesi açısından bu mineralin yeterli bir biçimde alınması gerekmektedir. Eksik olması durumlarında migren, diyabet ve kalp rahatsızlıkları gibi bireylerin sağlığını tehlikeye atan hastalıklara sebep olmaktadır.

Ayrıca magnezyum seviyesi olması gereken bir düzeyde olan kişilerin duygu durumları da sağlıklı olacak ve depresyon gibi rahatsızlıklara yakalanma ihtimalleri düşecektir. Ek olarak vücutta bir diğer mineraller olan kalsiyum ve potasyumun da görevlerini daha aktif bir biçimde yapmalarına olanak sağlamaktadır.