Gazete Vatan Logo

LYS maratonu bitti

Lisans Yerleştirme Sınavları’nın sonuncusu Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) dün yapıldı. Son sınavla üniversiteye girişte ikinci aşama olan LYS’ler tamamlanmış oldu.

Üniversiteye girmek isteyen 751 bin 454 aday dün Lisans Yerleştirme Sınavı’nın 3’üncü ve sonuncusuna girdi. 81 il merkeziyle Lefkoşa’da saat 10.00’da başlayan sınav tek oturumda uygulandı, 120 dakika sürdü. LYS-3’te, Türk Dili ve Edebiyatı testi ile Coğrafya-1 testi yer aldı. Türk Dili ve Edebiyatı testinde 56 soru bulundu ve 85 dakika cevaplama süresi verildi. Coğrafya-1 testinde ise 24 soru yer aldı ve 35 dakika cevaplama süresi verildi.

Geçen hafta sonu başlayan LYS’lere başvuran adayların 744 bin 562’si matematik sınavı (LYS-1), 388 bin 361’i fen bilimleri sınavı (LYS-2), 751 bin 454’ü edebiyat-coğrafya sınavı (LYS-3), 431 bin 97’si sosyal bilimler sınavı (LYS-4) ve 70 bin 767’si yabancı dil sınavına (LYS-5) girdi.

Sabaha kadar ders çalıştılar

Dün yapılan Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3), adaylar için büyük önem taşıdı. Çünkü cumartesi günü yapılan Fen Bilimleri sınavındaki soruların çok zor olması üzerine, öğrenciler sınavdan beklentilerini karşılayamadı. Birçok öğrenci hedeflediği netin altında kalacağını düşündü. Hedefini gerçekleştiremeyeceğini anlayan birçok öğrenci ise kaybettiği puanların telafisi için dün yapılan sınava yüklendi. LYS-3’ten yüksek puan alarak, Fen Bilimleri Sınavı’nda kaybettikleri puanı telafi etmeyi hedefleyen öğrenciler sınav saatine kadar çalıştı.

Haberin Devamı

Piknikçiler yüzünden geç kaldım

Saffet Ertuğrul Bölen (19): LYS kapsamındaki sınavlarda beni zorlayan şey sınavlardan çok sınav yerleri oldu. Kağıthane’de oturuyorum. Geçen hafta pazar günü alan sınavım olan matematik sınavı Sarıyer’deydi. Piknikçilerin trafiğinden dolayı sınavıma geç kaldım. Bu yüzden de sözelden sınava giriyorum. Geçen seneye göre soruların sisteminde değişiklik olduğunu düşünüyorum. Daha çok bilgi sorusu vardı ama benim için kolaydı.

Burçin Akkaya (18): Bu yıl sınava ilk defa girdim. Bir sene boyunca hazırlandım. Sayısal öğrencisiyim ama eşit ağırlıktan tercih yapacağım. Bu yüzden 5 oturumlu sistemin benim için daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Önceki sınavlarda fizik ve matematikte zorlanmıştım. Bu sınavda da edebiyat sorularında zorlandım.

Haberin Devamı

Görkem Gökalp (17): Soruların çok kolay olduğu söylenemez. Eşit ağırlık öğrencisiyim. Sözelden tercih yapmak istiyorum. Bu sene soru sisteminin değişmiş olması beni zorladı. Önceki yıllardaki soruları çözüyoruz, fakat her sene sistem değişiyor. Bu sene edebiyatta bilgi soruları fazlaydı. Genelde sorulmayan yazarlarla ilgili sorular sorulmuştu.

Görkem Gökalp (17): Soruların çok kolay olduğu söylenemez. Eşit ağırlık öğrencisiyim. Sözelden tercih yapmak istiyorum. Bu sene soru sisteminin değişmiş olması beni zorladı. Önceki yıllardaki soruları çözüyoruz, fakat her sene sistem değişiyor. Bu sene edebiyatta bilgi soruları fazlaydı. Genelde sorulmayan yazarlarla ilgili sorular sorulmuştu.

Uzman görüşü...

Edebiyat ve Fen zorladı

LYS sonrası görüşüne başvurduğumuz Kültür Dershanesi Rehberlik Uzmanı İnci Şar Edebiyat ve Fen zorladı dedi. Gençlere tercih yaparken dikkatli olmalarını tavsiye eden Şar şöyle konuştu: “Bu yıl Edebiyat başta olmak üzere Fen bölümü oldukça zordu. Matematik’te ise geometrinin çok daha kolay geçtiğini söylüyorlar. Bir hafta içinde açıklanmasını beklediğimiz sonuçların ardından tercih dönemi başlayacak. İki haftalık bir süreç olacak. Adaylar interneti de kullanarak tercih yapmak istedikleri üniversitelerin akademisyen kadrosuna ve verilen eğitime de bakmalılar. Bunun dışında tabii ki hangi mesleği yapacaklarına iyi karar vermeliler.”

Haberin Devamı

Öğrencilerden LYS-3 twitterları:
Melike Koluman: Bu seneki LYS-3 açılımı: Seneye de bekleriz
Gamze Yağrı: Hayallere giden yol LYS-3’ten geçmemeliydi
İpek Koç: LYS-3 sınavında kitap defter açsak yine de yapamayacağımız gerçeği
Zeynep Kurban: LYS-3‘te ‘Şahdamar’ eserini sorsalar şıklarda Ajdarı ararım. Ajdar varken Sezai Karakoç da kimmiş
Uğur: Lys-3’te ÖSYM’nin verdiği kalemtraşın bıçağını çıkartıp bileklerimi kesecem, YETER BE YETER
Nigar: Hayat enerjim 2 saat içinde bitti. Yorganın altına girip depresyona giriyorum
Tuğba Baynazoğlu: Lys 3 edebiyatta sadece ben zorlandım sanıyordum millet isyanda...

Haberin Devamı