Gazete Vatan Logo

Latmos müjdesi

M.Ö. 6 bin yıl öncesine dayanan, kaya resimleri ve yerleşim kalıntılarının olduğu Muğla Latmos’taki Kutsal Tapınak, tescil edilerek korumaya alındı

Latmos müjdesi

Türkiye’de, UNESCO’nun Kültürel ve Doğal varlıklardan oluşan Dünya Mirasları Listesine girebilecek en önemli yerlerden biri olan Beşparmak Dağları’yla (LATMOS) ilgili müjdeli haber geldi. M.Ö. 6 bin yıl öncesine dayanan, kaya resimleri ve yerleşim kalıntılarının olduğu Latmos’taki Kutsal Tapınak, tescil edilerek korumaya alındı. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü bölgenin henüz Milli Park ve Doğal SİT gibi koruma statüleri olmadığını, bunun da bazı olumsuz sonuçlara yol açtığını belirterek, şunları söyledi:

İyileştirme yapılacak

“Latmos’un en etkileyici yerlerinden biri de kutsal tapınak Dikilitaş’ın olduğu alandır. Yaşamın M.Ö. 6000’lerden günümüze kadar devam ettiği, adeta zamana yolculuğun yapıldığı tarihi mirasların yoğun olduğu bir bölgede yer almaktadır. Geçtiğimiz günlerde Dikilitaş’ta kutsal tapınağın olduğu alan kimliği belirsiz kişiler tarafından yakılmıştı. Yapılan girişimler sonucunda, Zeus Akroios’a adanan Kutsal Tapınak, kurul tarafından tescil edildi. Yangını çıkaranlar hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.”

Haberin Devamı