Gazete Vatan Logo

Kuru buz nedir, ne işe yarar? Kuru buz nerelerde kullanılır?

Kuru buz, katılaşmış karbondioksittir. Kuru buz eridiğinde karbondioksit gazına dönüşür. Kuru buz, normal buzdan çok daha soğuktur ve ciltte buz yanığına neden olabilir. Elle tutarken dikkatli olmak gerekiyor. Peki, Kuru buz nedir, ne işe yarar? Kuru buz nerelerde kullanılır? İşte detaylar…

Kuru buz nedir, ne işe yarar? Kuru buz nerelerde kullanılır?

Dondurulmuş karbondioksite kuru buz denmektedir. Normalde karbondioksit bileşiği gaz halinde bulunmaktadır. Kuru buz, karbon dioksit bileşiğin katı formunu oluşturur. Normal buz gibi erimediği için, geride herhangi bir su izi veya birikintisi de bırakmaz.

KURU BUZ NE İŞE YARIYOR?

Bir soğut maddesi olarak kuru buz kullanılmaktadır. Kuru buzun en büyük avantajı ise normal su buzundan daha düşük sıcaklığa sahip olmasıdır. Aynı zamanda herhangi bir kalıntı bırakmamasıdır. Mekanik soğutmanın bulunmadığı ortamlarda donmuş gıdaları korumak amacıyla kullanılmaktadır. Dondurulmuş gıdaların taşınması sırasında , eğlence sektöründe, fabrika ve lojistik alanlarında sıkça kullanılmaktadır.

KURU BUZ NERELERDE TERCİH EDİLİR?

Kauçuk sektöründe, bazı yüzeylerin temizliğinde ve özellikle bitkilerin taze kalması için kullanılmaktadır. Aynı zamanda dondurulmuş gıda sektöründe ve mühendislik alanında da kullanılmaktadır.

KURU BUZUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Kuru buz -78 derecedir. Gönderilirken strafor kutu içerisinde gönderilmektedir. Daha sonra buzlukta muhafaza edilebilir. Strafor içerisinde dayanma süresi ise 1 gün için 2-3 kg'dir. Ayrıca kuru buzun uçucu olma özelliği bulunmaktadır.

Haberin Devamı

KURU BUZUN NORMAL BUZDAN FARKI VAR MI?

Kuru buzdan normal buzdan farkı vardır. Kuru buzun imalatında sadece karbon dioksit kullanılmaktadır. Kuru buz içeceklere atılması tavsiye edilmez. Daha çok kuru buz gıdaların erimesini engellemek, bitkilerin daha taze kalmasını sağlamak gibi amaçlarda kullanılmaktadır.

 Kuru buz normal buz gibi erimez ve geriye su birikintisi de bırakmaz.

KURU BUZ ZARARLI MI?

Kuru buzun doğrudan bir zararı yok. Ancak yüzeyi son derece soğuk olduğu için eldivensiz dokunmak uygun olmaz. Kuru buzun kullanımı esnasında, ortamı çok iyi havalandırmak gerekir. Havada bulunan CO2 maddesi, %5'i geçerse karbondioksit zahirli bir duruma gelebilir.

EVDE KURU BUZ YAPMAK TEHLİKELİ Mİ?

Kuru buzun normal buzdan oluşumu oldukça farklıdır. Özellikle oluşum bakımında evde kuru buz yapılabilse de, aşamaları ve detayları iyi bilmek gerekir. Bunun için korunma önlemleri alınmalıdır. Alınan bu önlemleri iyi uygulamak hatta tecrübeli kişilerden yardım almak gerekebilir. Kuru buzun doğrudan cilde temas etmemeli. Kuru buzun ağızdan alınması, solunum sistemine de ciddi zararlar verebilir.

Haberin Devamı