Gazete Vatan Logo

Kış depresyonu kapıda

Sürekli yorgun mu kalkıyorsunuz? Canınız yemek yemek istemiyor mu? Hiç sebep yokken ağlıyor musunuz? Çok mu çabuk sinirleniyorsunuz? O halde depresyonda olabilirsiniz... İşte sizi mutlu edecek birkaç öneri

Kış mevsiminde zamanımızın çoğunu evde ya da kapak alanlarda geçirmek depresyonu tetikler. Amerikalı uzmanlar özellikle yılın bu döneminde çok sayıda kişinin kış depresyonuna girdiğini söylüyor. Araştırmalar, sadece Amerika'da depresyona girenlerin sayısının her yıl 25 milyon kişi olduğuna dikkat çekiyor. Kapalı ve kasvetli havalar kadınları erkeklerden daha çok etkiliyor. ABD'deki San Francisco Hastanesi bir ay süreyle 100 kadın üzerinde kış depresyonunu araştırdı. Gönüllü olarak araştırmaya katılan kadın deneklerin yüzde 80'ninin gün ışığını yetersiz bulduğu için yorgunluktan, uykusuzluktan ve iştahsızlıktan şikayet ettiği tespit edildi. Bu durumdan kurtulmak için ne yapmak gerekiyor? îşte San Francisco Hastanesi uzmanlarının tavsiyeleri... Bu tavsiyelere uyun kış depresyonundan kurtulun:

Gün ışığına çıkın
Günde üç kez 20 dakika mutlaka gün ışığına çıkın ya da bu süre içerisinde aydınlık ortamlarda bulunmaya özen gösterin.

Spor yapın. Spor yapmak sadece vücut sağlığı için değil aynı zamanda ruh sağlığı için de gerekli. Haftada üç gün yarım saat yürüyün. Spor yapmak için zaman bulamamaktan şikayet edenlerdenseniz o zaman evde en sevdiğiniz dans parçasını açın. 20 dakika dans edin.

Renkli giyinin
Makarna gibi karbonhidrat içeren gıdalar tüketin ya da tatlı yiyin. Tatlı vücutta mutluluk hormonu seratonin salgılanmasına yardımcı olur. Ancak abartmayın. Çünkü fazlası
obeziteye yol açıyor.

Haftalık mönünüzde birkaç gün balık olsun. Özellikle yağlı balıklardaki omega-3 yağ asitlerinin depresyon tedavisinde yeri var.

B vitamini yıpranan sinirlerin yeniden onarılmasına sağlar.

Çok uyumayın. Zorla da olsa kendinizi sabah erken kaldırmaya bakın.

Kahverengi, gri ya da siyah renkler giymeyin. Hava kapalı ya da yağmurluysa depresif duyguların artar.

Üç haftadan fazla bu durumdaysanız profesyonel yardım alın.

Haberin Devamı