Gazete Vatan Logo

Karaciğer için en iyi zeytinyağı

En lezzetli zeytinyağlılar arasında yer alan enginar aynı zamanda ilaçtan farksız. Kolesterolü düşürüyor, idrar söktürüyor, alkolün zararını azaltıp karaciğeri koruyor. Sofranızdan eksik etmeyin

Günümüzde çoğu kişinin karaciğerden sıkıntısı var. Alkolde de ölçüyü kaçıran çok kişi bulunuyor. Yoğun kimyasal kullanan kişileri ve hepatit geçirenleri de ekledik mi toplumun önemli bir problemle karşı karşıya olduğu ortaya çıkıyor. İşte bu yemek karaciğer sağlığı açısından harika bir seçim.

Malzeme
* 4 adet orta boy enginar
* 4 avuç iç bakla
* 100 gram kuru hindibağ (aktarlarda bulunur)
* Yarım tatlı kaşığı toz zerdeçal
* 1 avuç iyi haşlanmış soya fasulyesi.
* Biraz dereotu-taze soğan 9 2 tatlı kaşığı zeytinyağı.

Yapılışı;
4 kişilik olan bu yemeği eğer ilk yemek olarak yerseniz aynı zamanda sindirim sistemini temizleyici ve bağırsak çalıştırıcı etkisi de daha kuvvetli olur.

Yararları:

Enginar bedenin metabolik olaylarında, romatizmada ve eklem problemler,inde yararldır. Kolestrol düzeyinin düşmesine yardımcı olarken bağırsak çalıştırıcı ve İdrar söktürücü etkisi de vardır. Enginarın en kuvvetli etkisi büyümüş veya şişmiş karaciğerin çalışmasını sağlayarak toksin atıcı özelliğidir. Hindibağ ise enginarla beraber safra kanallarından toplanan toksini sindirim sistemine atılmasını kolaylaştırır. Toz zerdeçal ise mükemmel bir toksin temizleyicidir. İçindeki kürkünün etken maddesi kansere karşı koruyucu etki yapar. Aynı zamanda ödem çözücü etkisi de birleşince zerdeçal diyetlerde tüketilmesinde çok yarar olan bir baharattır.

Soya fasulyesi de özellikle içerdiği soya lecıtın proteiniyle karaciğer kuvvetlendirici bir etki yapar. Karaciğerinden rahatsız olan, karaciğer büyümesi olan veya çok alkol ve kimyasal ilaç tüketen kişilerin bu yemeği sık sık yemelerini öneririm.

Kansızlığa karşı yeşil mercimek köftesi birebir
Yeşil mercimeğin yararları sayısızdır. Diyetlerdeki en önemli problemlerden biri de demir eksikliği ve kansızlıktır. Demir kaynağı olarak sürekli kırmızı et tüketmek pek çok sakıncalara yol açabilir. Diyetlerde sadece kırmızı et ağırlıklı beslenmek karaciğeri ve böbrekleri yorabilir. Mutlaka lifli ve çeperli gıdaları da bolca tüketmek gerekir.

Malzeme
* 400 gr yeşil mercimek (geceden ıslatınız)
* 1 küçük demet taze soğan
* 4 adet yeşil biber
* Yarım tatlı kaşığı kişniş
* Yarım tatlı kaşığı rezene tohumu
* Çok az tuz
* 1 çorba kaşığı dereotu
* 1 tatlı kaşığı zerdeçal
* 150 gr ıspanak

Yapılışı:
Yeşil mercimek ve haşlanmış ıspanak püre haline getirilir. Teflonda çok az sıvı yağda kare şekline yakın olarak her iki tarafı da kızartılır. Aslında bu yemeğin tarifi bol kızgın yağda normal köfte şeklinde derin kızartmadır. Fakat o zaman da çok yağ çeker ve diyet olmaktan çıkar. Bu nedenle çok az sıvı yağla ve tercihen teflonda kızartınız. Bu tarif yaklaşık 4 kişiliktir. Servis yaparken yanında bol limonlu roka ile yenilmesi gerekir.

Yararları
Mükemmel bir demir kaynağıdır. Ispanak da her zaman iyi ve kaliteli demir kaynağıdır. Dereotu da tüm yeşillikler gibi bol demir içerir. Kişniş ve rezene tohumu ise sindirimin kolaylaşmasına ve demirin daha rahat emilmesine yardımcı olur. Eğer bu baharatların tadı size itici gelmiyorsa yarım tatlı kaşığı yerine 1 tatlı kaşığına çıkartın. Sindirim sisteminize iyilik yapmış olursunuz. Özellikle tabağın kenarına servis sırasında kullandığımız limonlu roka demir içeriği yüksek bu yemeğin içerisindeki demirin daha iyi emilmesine yardımcı olur. Çünkü C-vitamini demir emilimini arttırır. Taze rokada ve limon suyunda bol C-vitamini vardır.

İnsan ne yerse odur
Yaza girerken sağlıklı beslenme ve sağlıklı kilo vermeyi aynı zamanda da lezzetli olarak başarabileceğimizi belirtmiştim. Dizinin 1. ve 2. gününde diyet yemeklerinin tariflerini verirken neyi niçin yediğimizi de vurgulamıştım. Bugün adeta ilaç gibi şifa yönü olan yemeklerden bahsedeceğim. Çok uzun yıllar önce Hipokrat ve ondan daha da önce Çin ve Hint uygarlıkları besinleri, baharatları ve çayları adeta bir ilaç gibi görmüş ve "insan ne yerse odur" veya "Besinleriniz ilaçlarınız olsun" gibi deyişler üretmişlerdir. Günümüzde ise doğru beslenmenin ve ideale yakın kiloda olmanın ne kadar önemli olduğunu unutmuş görünüyoruz. Son yıllarda dünyada yeni yeni bizde de bilinçlenme başladı. Belki de kötü beslenmekten dolayı çeşitli hastalıklarda artış oluşu artık hastalanmadan bilinçli beslenme arayışını da beraberinde getirdi. Ancak diyet yemekleri denince tatsız tuzsuz ve genelde ot -sebze haşlama gibi lezzetsiz yemekler akla geldi. Bu dizi ile sağlıklı ve lezzetli beslenerek zayıflamayı kolaylaştırıcı tarifler almak mümkün.

Diyetteyken suya mahkum değilsiniz buzlu bitki çayları en keyifli alternatif
Çoğumuz bitki çaylarını hep sıcak içilir diye düşünürüz veya buzlu çay deyince de piyasada satılan hazır çaylar akla gelir. Oysa evde kendimiz de son derece ekonomik olarak gayet lezzetli ve sağlığa yönelik Ice Tea (buzlu çay) yapabilirsiniz. Diyet yapan çoğu kişi özellikle yazın dışarı çıktığında içecek konusunda sıkıntıya düşer. Yazın genelde hep şekerli içecekler içiliyor veya sağlık konusunda henüz tam netlik kazanmamış olan suni tatlandırıcılı içecekler içilir. Bunlara alternatif olarak hem ucuz hem de basit bir şekilde evinizde kendiniz soğuk içecekler hazırlayabilirsiniz... Diyette mutlaka bol sıvı almak gerekiyor. En iyi içecek su olmasına rağmen bazen de insan değişik tatlar arıyor. İşte size sağlıklı diyet içecekler...

Sinirleri rahatlatmak ve uyku için buzlu çay
* 2 çorba kaşığı papatya veya 4 poşet papatya çayı
* 1 bardak melisa çayı
* 1.5 limon suyu
* 2 adet olgun rendelenmiş şeftali
* 2 litre içme suyu
* 5-6 yaprak ince rendelenmiş taze nane
* 1 çorba kaşığı bal

Papatya ve melisa sıcak çay olarak yapılır, içerisine kıyılmış naneler dökülür ve limon suyu sıkılır. Limonun sıkıldıktan sonra kabukları da suyun içinde bırakılır. Soğuduktan sonra kabukları çıkarılıp rendelenmiş şeftali ve bal soğumuş çayın içerisine karıştırılır ve buzdolabında soğumaya bırakılır.

Yazın ferahlatıcı soğuk bitki çayı
* 1 küçük demet nane
* 4 çorba kaşığı gülsuyu
* 1 tatlı kaşığı kişniş
* 1.5 limon
* 2 çay kaşığı lavanta
* 2 adet kabuk tarçın
* 2 adet olgun şeftali
* 1 çorba kaşığı esmer şeker

Şeftali ve limon hariç tüm karışım 2.5 litre suda 3-4 dakika kaynatılır ve 7-8 dakika demlenmeye bırakılır. Soğuduktan sonra 1.5 limonun suyu ve rendelenmiş şeftali karıştırılır. Buzdolabında soğutarak termosa konur ve gün boyunca içilir. Özellikle yazın diyetlerde oluşan mide yanması, sıcak basması, aşırı terleme, öfke ve sinirlilik gibi her türlü sıcak artışı durumlarında bu serinletici bitki çayının çok ferahlatıcı ve sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır. Yaz için mükemmel bir alternatif içecektir.

İştah azaltıcı soğuk bitki çayı
* 1 bardak melisa çayı
* 3 bardak ıhlamur çayı
* 2 adet yeşil elmanın kabuğu
* Küçük bir demet taze nane
* Yarım limon
* 2 tatlı kaşığı bal

Tüm karışım iyice kaynatılır, 2-2.5 litreye tamamlanır. Her yemekten 10 dakika önce 2 büyük bardak soğuk olarak içilir. Aralarda da bolca içmekte yarar vardır. Özellikle ıhlamur, elma kabuğu ve nane tokluk hissi sağlayan maddeler içerirler ve sindirim sistemini rahatlatırlar. Yemekten önce içilen ıhlamur çayının özellikle tok tutucu etkisi daha belirgindir. Aslında yeşil elmanın kabuklarındaki pektin de elma kabuğuyla yendiği zaman tokluk hissi sağlamaya yardımcı doğal bir maddedir.

Not: Dizimizi okumaya devam edin. Önümüzdeki günlerde hem diyet hem de sağlık bilgileri içeren özel tariflerimiz olacak...

Haberin Devamı