Gazete Vatan Logo

Kaftilik yapma , jangirik geliyor, küngülüğe düşeriz

Bu sözler ne anlama geliyor? İstanbul polisi işte bu şifreleri çözdü

İstanbul’da 3 ay önce Hacıhüsrev’e yapılan dev operasyonla gözaltına alınan hırsızlık çetesinin şifreleri çözüldü.

İstanbul emniyeti, 5 Temmuz 2007’de Hacıhüsrev’e bin polisin ve iki helikopterin katıldığı “demir yumruk” operasyonu düzenledi. Bu operasyon kapsamında Ankara, Adana, Antalya, Şanlıurfa, Niğde ve Samsun’da da eşzamanlı baskınlar yapılarak 57’si yaşı küçük olmak üzere 246 kişi gözaltına alındı. Hacıhüsrev hırsızlarına yönelik düzenlenen en geniş kapsamlı operasyon olarak değerlendirilen soruşturmada 18 ayrı ailenin hırsızlık çetesi kurdukları belirlendi.

Suçlar bıçak gibi kesildi

Ertesi günden itibaren İstanbul’daki hırsızlıklarda ciddi düşüş yaşanan operasyon kapsamında yapılan incelemede, 1639 olay aydınlandı. Polisin, mahkeme kararıyla alınan yetkiyle bir yıl boyunca telefon dinlemesi sonucunda Hacıhüsrev’in hırsız çetelerine yönelik başlattığı operasyon sonucunda, hırsızların edindiği servet de dudak uçuklatmıştı. Hırsızlık parasıyla Kuşadası’nda otel bile aldıkları belirlenen hırsızlık çetesinin telefonda kullandığı şifreler ise hayret uyandırdı.

Hırsızlık, gezmek demek

Hacıhüsrev çetesinin jargonu polisi bile şaşırttı. Düzenlenen operasyonlarda bir çok çetenin kullandığı şifreli kelimeler 10’u geçmezken, Hacıhüsrevli hırsızların kullandığı 60 değişik şifreli kelime tespit edildi. Çete üyeleri telefon konuşmalarında asla ‘hırsızlığa gidiyorum’ demiyor, hırsızlık ve yankesicilik için ‘gezmek’ kelimesi kullanıyor. En çok kullandıkları yöntem ise havalimanından takip hırsızlığı. Hırsızlar yurt dışından gelen kurbanlarına Almancı gözüyle bakıp, ’Gılmancı’ diyor, Almanya için de ’Gılmanya’yı kullanıyor.

İŞTE HACIHÜSREVCE

Polis: Mendek-zarbi

Jandarma: Jangirik

Karakol: Mendeklik

zarbolog

Çalınacak çanta: Alte

Cep telefonu: Ahan-aan

Gözetleme: Cavlama

Kovalama: Bıravma

Yakalanma: Biğirilme

Çoçuk: Çönü

Çoçuk Bürosu: Çönülük

Hapishane: Küngülük

Kadın kurban: Zen

Kuyumcu: Zeraf-zerci

Aranma: Gıranma

Gizlenme: Veşertlenme

Gizleme: Veşertleme

Banka: Bankik

Dilenmek: Bigermek

Kötü: Gende

Avukat: Gılkat

Araba: Graba-Draba

Uyuşturucu: Giya

Hırsızlık: Kaftilik

Şehir dışı hırsızlık:

Gurbet

Yanına gelmek:

Hat olmak

Yaşlı: Kalo

Çalmak: Keymek

Otik: Otel

Yapmak: Bikimek

Almancı: Gılmancı

Almanya: Gılmanya

Haberin Devamı