Gazete Vatan Logo

İSKİ yönetimine suç duyurusu!

Tek sayaçtan su verilmesi dava konusu oldu

stanbul Büyükçekmece ilçesi'nde bir mahalleye 11 senedir tek sayaçtan su verilmesi dava konusu oldu.

Alkent 2000 Mahallesi'nde, varlığını ve aidat toplamayı devam ettirmek isteyen Yeditepe sitesi skandala sebep oldu. Mustafa Boy, Dr. Okay Onaran ve Adnan Yıldırım'ın avukatları Av. Muharrem Öztürk, İSKİ ferdi su aboneliğine geçme işlemini yarım bırakarak kaos çıkmasına ve insanların mağduriyetine, kamunun huzur ve sükununun bozulmasına yol açtı dedi.

Bu yılın başında yeni içme suyu projesi çizdiren İSKİ, ferdi su aboneliği için bir ay kazı yapıp yeni boru döşedi. Daha sonra işi yarım bırakıp iş makinalarını alıp gitti. Böyle olunca 10 aydır binlerce mahalle sakini tek sayaçdan pahalı su kullanmaya devam etti.

İSKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Demir, Genel Müdür Yardımcıları Alişan Koyuncu, Hazım Öztorun, Selami Taşer, Su inşaat daire başkanı. Yusuf Tosun. Abone işleri daire başkanı M. Oktay Arslan. B.Çekmece İski Şube Müdürü. Erdal Baran hakkında görevi kötüye kullanmaktan Av Öztürk bayram sonu İstanbul Adliyesine suç duyurusu yapacaklarını açıkladı.

Av Öztürk şöyle konuştu:

"Ak Parti'li Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İski'ye 2 sene önce müracaat edip, mahallede ferdi su aboneliği yapılmasını isteyen gazeteci Dursun Boran, bunu başardı. İSKİ önce içme suyu şebekesi proje yaptı. Sonra da mahalleye 10 km. yeni içme suyu boruları döşetmeye başladı. 5 km. lik boru döşenirken, varlıklarını devam ettirmek isteyen, kendine site yönetimi diyen kişiler bunu durdurmaya çalıştılar.

1 trilyon liralık yatırım yapacak İski'ye "bizim şebeke suyumuz var, çalışmayı durdurun" diyen hukuki durumu tartışmalı, bazı sakinlerce tanınmayan, feshi için B.Çekmece 1. Sulh Hukuk Mahkemesine dava açılan 7 Tepe sitesi, ferdi su aboneliğine geçilmesine engel oldu. Bunu da yazıyla mahalle sakinlerine duyurdu.

DAHA ÖNCE SİTE OLARAK KURULDU. 3 HAZİRAN 2001 DE MAHALLE OLDU

Alarko'nun yaptığı Alkent 2000 önce site olarak kuruldu. 3 Haziran 2001 Pazar günü yapılan seçimlede resmen mahalle oldu. Site hükmü bitti. Yollar 1993 de kamuya terk edildi. Ama kendini fes etmeyen site idaresi senelerce, aidat adı altında paralar topladı. 1990 da Alsim Alarko San. Tes. ve Tic. A.Ş ile İski arasında yapılan sözleşme ile mahalleye senelerdir tek sayaçdan su veriliyordu.

Faturalandırma işinide, site yönetimi yapıyordu. Su paralarını bağımsız parsellerde oturanlar, sözde siteye onlarda İski’ye ödüyor. Su parasını İski değil, sözde yönetim adındaki kişiler belirliyor. İnsanlara ayda, APARTMANLARDA 550 LİRA, Müstakil villarda 1.250 ila 1.500 lira aidat makbuzu gönderen site yönetimleri, içine 40-50 liralık su parasını da ilave ediyor.

Gereksiz, lüx masraflara katılmak, aidat ödemek istemeyenleri hemen, kullandığı su paralarını dahi ödememekle, birikmiş aidat bocu olmakla suçlayıp, insanları borçlu gibi lanse ediyorlar. Böylece baskı kurup, ayda bir milyon beşyüz bin lira civarında aidatı ödemeye zorluyorlar. Alkent de senede toplanan aidat parası 10 trilyon civarında.

Halen İski standartlarına uygun olmayan, aspes borularla su veriliyor. Bu boruların kanserojen etkisi yaptığı biliniyor. İski ise yeni ve standartlara uygun borular döşüyordu.

KAMU HİZMETİ VERİLMESİNİ ENGELLEDİLER. SUÇ İŞLEDİLER.

Mahallenin çöpünü haftanın 3 günü belediye topluyor. Güvenliğini Polis sağlıyor. Evlerin elektrik, doğalgaz sayaçları ayrı. Bu yapılanların Türk Ceza Kanunu ( TCK ) nın 113 maddesince suç.

Konuyu İdare Mahkemesine götürüp İSKİ hakkında dava açacağız. İski ihmali yüzünden insanlar " su paralarını ödememekle " suçlanıyorlar. Bir kamu kurumu vergi veren vatandaşlara hizmet vermekten imtina edemez.
" Herkesin almaya hakkı olan belediye hizmeti en önemli hizmettir engellemek suçtur. Köyler belediye yapılarak bu hizmetlerin çağdaş şekilde alınması medeniyetin gereği olduğu halde, tüm dünyada ve tarih boyunca burada belediye hizmetinin engellenmesine kimse mani olamaz. Yatırım kaldığı yerden devam etmeli. Aksi insan hakları ihlalidir. Görevi ihmal ve kötüye kullanmadır. ( TCK 257 )

TCK 113 şöyle diyor: Kamu kurumun faaliyetinin engellemesi Cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla, kamu kurumu faaliyetinin verilmesine engel olunması halinde, bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur."

Haberin Devamı