Gazete Vatan Logo

İnsanların neden farklı müzik zevkleri var? Şarkılar kişiliğinizi ele veriyor!

Radyonuzu açtınız ve en sevdiğiniz şarkı çalıyor. Bazen de bu kadar şanslı olmayıp hiç umursamadığınız bir sanatçının sesini de duyabilirsiniz. Ancak sevmediğiniz şarkıcının bile hayranları olduğunu unutmamak gerek. İnsanların müzik tercihleri üzerine araştırmalar yapan Aubum Üniversitesi'nden Doç. Dr. Jane Kuehne, "İnsanların neden farklı müzik zevkleri var?" sorusunun yanıtını açıkladı.

İnsanların neden farklı müzik zevkleri var? Şarkılar kişiliğinizi ele veriyor!

Bazı şarkılar farklı geçmişlerden ve nesillerden insanları bir araya getirebilirken neden bazı insanlar çok farklı müzik zevklerine sahip olabilir? Müziğin beyinde nasıl çalıştığını inceleyen araştırmacılar. beklenmedik müzikal değişimler içeren müziklerden hoşlandığımızı öne sürüyor.

Bazı araştırmacılar, insanların duygularını müzik aracılığıyla deneyimlediklerini veya hissetmek istedikleri duyguya göre müzik seçtiklerini iddia ediyor. 2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre tarz ne olursa olsun insanların müzik dinlerken hissettikleri duyguları yansıtabiliyor.

Bazı insanlar hafif ve rahatlatıcı müziğ tercih ediyor. Bazı insanların duygularını klasik müzik harekete geçiriyor. Bazıları ise country, folk ve bazı pop şarkıları gibi şarkıcı-söz yazarı odaklı müziklere duygusal tepki veriyor. Müzik tarzı tercihleri, kişinin o tarzı ilk duyduğu zaman ve yerden kaynaklanabileceği gibi etrafında olup bitenlerden bağımsız olarak kişiye özgü de olabiliyor.

Uzmanlar, bireylerin müzik tercihlerinin zaman içerisinde değiştiğini iddia ediyor. Zor bir dönemden geçerken olmasını istediğiniz şeyleri yansıtan şarkılar tercih ediliyor. Ancak aynı durumda olan başka insanlar da hüzünlü şarkılar seçebilir.

Haberin Devamı

Kişilik ve sosyal medya etkileşimi üzerine yapılan 2018 tarihli bir çalışmaya göre, müzik zevkinize bakarak nasıl bir kişiliğinizin olduğunu anlamak mümkün. Birisi ne tür müziklerden hoşlandığınızı biliyorsa kişiliğiniz hakkında da tahminde bulunabilir.

2022 tarihli bir diğer çalışma ise müzik tercihlerinizin kişiliğinizin aynası olduğunu öne sürüyor. Dolayısıyla sizi iyi tanıyan insanlar dinlemekten hoşlanacağınız müzikler önerebilir.

En önemlisi de şu: İnsanlar belli bir şarkının kulağa nasıl geldiğinden çok sevdikleri sanatçıların şarkılarını o sanatçıya ait olduğu için de beğenebiliyor. Bir diğer yandan sosyal medyada profillerini görebildikleri sanatçıların müzikleri tercih edilebiliyor.

Dünya genelinde Spotify üzerinden dinlenen 765 milyon şarkı üzerinde yapılan bir araştırma, insanların müzik dinlemelerinin çeşitli nedenleri olduğunu ortaya koydu. İnsanların tercihleri günün saatine, yaşa ve belirli müzik tarzlarına göre değişme eğiliminde. Çoğu insan geceleri daha rahatlatıcı müzikler dinlerken gündüzleri daha çarpıcı müzikler dinliyor.

Haberin Devamı

NEDEN FARKLI MÜZİK ZEVKLERİMİZ VAR?

Her bir insanın kişiliği farklı ve karmaşıktır. Sevdikleri ve tercih ettikleri müzik de bununla alakalı olabilir. Beyin, müziği işlerken farklı şekillerde çalışır. Sadece bir müzisyenin görüleri kendi görüşlerine benziyor diye o sanatçının müzikleri sevilebilir.

Sonuç olarak her bir insan biricik ve benzersizdir, dolayısıyla müzik zevkleri de bu benzersizliği yansıtır.