Gazete Vatan Logo

İlkleri başaran Türk kadınlar!

İlkleri başaran 19 kadının yaşam öyküleri...

Hülya Koçyiğit, Hale Soygazi, Elif Tayhan, Duygu Yetiş gibi ünlülerin rol aldığı ‘Nisvan Tarihe Adını Yazdıran Kadınlar’ isimli belgeselde, Türkiye’de ilkleri başaran 19 kadının gerçek yaşam öyküleri anlatılacak.

Türkiye’de kadınlar adına hazırlanan önemli projelerden biri olan ‘Nisvan Tarihe Adını Yazdıran Kadınlar’ isimli belgesel tamamlandı. 4 yıl süren çalışmaların sonucunda belgeselin özel gösterimi, kasım ayı içerisinde gerçekleştirecek. Hülya Koçyiğit, Hale Soygazi, Duygu Yetiş, Elif Taylan gibi isimlerin rol aldığı 17 bölümlük belgeselde, Türkiye’de farklı meslek dallarındaki ilk kadınların mücadele dolu yaşamları sinema tadında sunulacak. 500’ün üzerinde oyuncunun rol aldığı belgeselde 150 söyleşi yer alırken, belgesel TRT ekranlarında izleyicisiyle buluşacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın desteği ile sürdürülen proje İstanbul’da düzenlenecek dev bir gala ile tanıtılacak.

ABD’li tarihçiyle görüştü

Belgeselin yapımcısı Mustafa Karadiş, belgeselin sadece bir dönemi anlatmadığını belirtirken, çalışmalar sırasında tarihcilerle birlikte çalıştıklarını dile getirdi. Arşiv ve belge aktarımı için büyük çaba sarfettiklerini dile getiren Karadiş, “Mesela, ‘Fatma Aliye Hanım bölümünde, Amerika’da Ohaio Eyaletinde Üniversitede tarih bölümü hocalığı yapan Dr.Carter Findley, Fatma Aliye ile ilgili bir tez ve kitap çalışması var’ denildiğinde hemen Amerika yollarına düştük. Hatta Türkiye’de yaşayan Amerikalı Yönetmen Joel Leang, Findley ile söyleşi yapmak için Ohio’ya gönderdiğimiz çok değerli bir yönetmen. Söyleşiyi izlerken hepimiz inanılmaz şaşırdık. Çünkü, Carter Findley Türkçe konuşabiliyordu ve inanılmaz akıcı bir anlatımla bizlere Fatma Aliye’yi anlattı. Nisvan Kadınları için seçilen başrol oyuncularımız, oynadıkları ilk kadınlara inanılmaz benziyor” diye konuştu.

Kim kimi oynadı?

- Hülya Koçyiğit: Müfide İlhan /İlk kadın belediye başkanı

- Çağla Şimşek: Fatma Aliye / Türkiye’nin ilk kadın felsefecisi

- Selma Özkanlı: Satı Kadın / Türkiye’nin ilk kadın milletvekili

- Aylin Özgür: Semiha Es /Türkiye’nin ilk savaş fotomuhabiri

- Duygu Yetiş: Yıldız Moran / Türkiye’nin ilk kadın fotoğrafçısı

- Hale Soygazi: Cahide Sonku / Türkiye’nin ilk kadın yönetmeni

- Nehir Büyükakçay: Aysima Altınok /İlk kadın beyin cerrahı

- Eda Çiçekçi: Refet Angın / Türkiye’nin ilk kadın öğretmeni

- Burcu Erden: Sabiha Bengütaş /Türkiye’nin ilk kadın heykeltraşı

- Burcu Burkut Erenkul: Samiye Morkaya /Türkiye’nin ilk
kadın otomobil yarışçısı
- Çağla Demir: Lale Orta / Türkiye’nin ilk kadın hakemi

Haberin Devamı