Gazete Vatan Logo

Haftada 60 milyon kişi ekran başında

Televizyonu açık olan 10 kişiden 6'sı yerli dizi izliyor. Bu tutkunun bir nedeni de ekonomik krizler. Kriz sonrası eve kapanan vatandaş, aslan payını dizilere verdi

Yerli diziler, 10 yılı henüz aşmış özel televizyonlarımızda hatta ondan önce tek kanallı TRT yıllarımızda da hep oldu. Ama hiç bu kadar hayatımızda geniş yer etmemişti. Kaynanalarla başlayan, Bizimkilerle devam eden, Asmalı Konak ve Çocuklar Duymasın'la zirveye ulaşan yerli diziler Yeşilçam'ın efsane yıllarını hatırlatıyor. 1972'de Parçala Behçet'le başlayan seks furyasına kadar sinema salonlarını dolduran seyirci, 2000'lerde her akşam ekran karşısındaki yerini alıyor. Sinemadaki seks furyasıyla ve 1975'ten sonra ilk olarak eğlence programları içindeki skeçlerle ekrana ısınma turu atan Türk yerli dizilerinin ilk örneği Kaynanalar oldu. 90'ların başında açılan özel kanallar yerli dizi sektörünü yaratan adımdı. Özel televizyon, yerli dizilerden önce seyirciyi Türk filmleriyle tanıştırdı. Siyah beyaz romantik filmlerle Türk filmiyle önce dalga geçti izleyici.

Bizimkiler efsanesi
Filmlerdeki diyaloglar mizah konusu oldu. Ancak uzun sürmedi. 90'ların ikinci yarısında izleyici önce Türk filmleriyle barıştı. Bu durum, ilk fenomen yerli diziyi de yarattı. Kaynak yine eski bir Türk filmiydi. Umur Bugay'ın Kemal Sunal'ın Kapıcılar Kralı'ndan uyarladığı Bizimkiler, Star'daki son sezonunu saymazsak 10 yılı aşkın süre ekranda kalmayı ve aynı zamanda çok izlenmeyi başaran ilk yerli dizi oldu. Oyuncularının vefat ettiği, genç oyuncularının izleyicinin gözü önünde büyüdüğü Bizimkiler, seyircinin kendinden bir şeyler bulduğu en önemli yapını olarak dikkat çekti. Kandemir Konduk'un Mahallenin Muhtarları, Bizimkiler çizgisinde ilerlerken, Şehnaz Tango, Süper Baba yerli dizilerin de yüksek rating alacağının ilk ipuçlarını verdi. Bugünkü büyük prodüksiyonların ilk habercisi ise ikinci Bahar'dı. Bir dizinin Türkan Şoray ve Şener Şen gibi iki ustayı oynatabilecek bütçesi olabileceğini kanıtlayan İkinci Bahar, Asmalı Konak'ın yürüdüğü yolu ilk açan yapımdı. Bugün tüm yerli dizilerin toplam izleyicisi haftada 50 milyonu aşıyor. Her akşam mutlaka bir yerli dizi en çok izlenen program oluyor. Özellikle son iki sezondur yükselişe geçen yerli yapımlar eski yeni yüzlerce oyuncuya iş imkanı sağlayarak dev bir sektöre dönüştü. Geçtiğimiz hafta da en çok izlenen yapımlar yerli dizilerdi. Pazartesi Asmalı Konak, salı Çocuklar Duymasın, çarşamba Kurtlar Vadisi, perşembe Zerda, cuma Gülbeyaz, cumartesi Kınalı Kar en çok izlenenler oldu. Ligin başlamasıyla birlikte bir tek pazar günleri diziler birinciliğe oynamıyor. Dizilerin izlenme oranları yüzde 10 ile 30 arasında değişirken, izlenme payları ise yüzde 60'lara kadar çıkıyor. Bu da televizyonu açık olan her 10 kişiden 6'sının yerli dizi izlediği anlamına geliyor. Televizyonda yüzde 10 izlenme oranı yaklaşık 3.5 milyon izleyici olarak hesaplanıyor.

Zirveye doğru...
Buna göre geçtiğimiz hafta Asmalı Konak'ı 9.5 milyon, Çocuklar Duymasın'ı 10 milyon seyirci izlerken, Zerda'yı 7 milyon, Kınalı Kar'ı 6 milyon seyirci takip etti. Yerli dizilerin son dönemde bu kadar çok izlenmesinin en büyük etkenlerden biri ise ekonomik krizler. Krizler sonrasında daha az dışarıya çıkan ve ekran karşısında daha çok zaman geçirmeye başlayan izleyici, genel olarak televizyon izlenme oranlarını yükseltirken, aslan payını yerli diziler aldı.

Haberin Devamı