Gazete Vatan Logo

Gümüş Kullanım Alanları Nelerdir? Gümüşün Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

İnsanlık tarihinin başladığı dönemlerden beri madenler çeşitli alanlarda kullanılmış ve kişilerin hayatını kolaylaştırmıştır. Tarihi çağlara isim olarak bile maden isimlerinden verilmesi toplumlar için hayatlarına etki eden büyük bir etken olduğunu göstermektedir.

Gümüş Kullanım Alanları Nelerdir? Gümüşün Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Tıpkı eski dönemlerde olduğu gibi günümüzde de hayatımızın neredeyse tamamını çıkarılan madenler kaplamaktadır. Elimizde tuttuğumuz telefondan kullandığımız bilgisayara, yemek yediğimiz kaşıklara ve akla gelmeyen birden çok eşyaya kadar madenler kullanılmaktadır.

Bireylerin yaşamını sadece kolaylaştırmakla kalmayıp aynı zamanda onların hayatına bir ilhan kaynağı olmuş ve taktıkları aksesuarlarında da kullanmaya başlamışlardır. Kolyeler, küpeler, bileklikler, tokalar ve daha birçok takı malzemesinde de madenlerin payı bulunmaktadır. Özellikle hammaddesi gümüş olan aksesuarlar oldukça popüler bir biçimde tercih edilmektedir.

Gümüş Kullanım Alanları Nelerdir?

Bu madenin tarihine bakıldığında çok eski zamanlardan beri gümüşün varlığından insanlığın haberi olduğu bilinmektedir. Kullanım alanları oldukça geniş olup şu şekildedir: 

Her türlü boya yapımında 

Sağlık sektöründe

Ayna üretimi ve sırlamak amacıyla

Bilgisayar içerisinde bulunan malzemelerde

Pil üretiminde

Siğil tedavilerinde

Su kıtlığı durumlarında deniz suyunu arındırmak ve yağmur yağdırmak amacıyla

Haberin Devamı

Fotoğraf makinelerinde ve 

Elektronik aletlerin parçalarında kullanılmaktadır.

Gümüşün Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler 

Kullanım alanı oldukça geniş olan gümüşün rutin yaşamda da kullanıldığı alanlar bulunmaktadır. Özellikle kadınların vazgeçilmezi olan takı sektöründe oldukça popüler bir hammaddedir. Evlerde kullanımı yaygın olan süs eşyalarında da gümüşten yararlanılmaktadır.

Salonlara yerleştirilen vitrinlerde birden çok gümüşlük eşya örnek olarak verilebilir. Ayrıca madeni para imalatının yapımlarında da gümüş kullanıldığı bilinmektedir. 

Gümüşün Tarihçesi 

Tarihi devirler incelendiğinde eski dönemlerde gümüş madeninin az olduğu ve kaynağının çok derinlerde olması sebebiyle az çıkarılmasına neden olmuştur. İlk olarak Mısırılar, Çinliler ve Farslar tarafından kullanıldığı kayıtlara geçmiştir.

Altın madeninin daha önce kullanılması ve çoğu millet tarafından kullanımının daha yaygın olması sebebiyle gümüş keşfedilmesi daha sonralara rastlamaktadır. Daha sonraki dönemlerde Nil Nehri çevresinde yaşayan medeniyetler çıkartmış oldukları gümüş ile para yapımına başlamışlardır.

Haberin Devamı

Ancak gümüşün işlenip bu şekilde piyasada kullanımı ise Roma tarihi kayıtlarında geçmektedir. İlerleyen dönemlerde ise İspanya ve Norveç gibi birçok ülkede de gümüş çıkarılmaya başlanmıştır.

Gümüşün Özellikleri Nelerdir? 

Ağır metaller kategorisine giren gümüşün periyodik tablodaki sembolü Ag'dir. Doğada katı halde bulunabilen bu metal ışığı çok iyi bir biçimde yansıtabilmektedir. Rahat bir biçimde dövülebilmesiyle birlikte yaklaşık 1 gr gümüş ile 2 kilometre uzunluğunda bir tel çekilebilmektedir.

Oksitlenme açısından bakıldığında ise altından daha çabuk oksitlenirken bakırdan ise daha yavaş oksitlenmektedir. Bu sebeple kullanım ömrü daha uzun olduğu için takı eşyalarında hammadde olarak kullanımı insanları memnun etmektedir.

Gümüş takıların ya da diğer süs eşyalarının kararmasına neden olan ise kükürttür. Havada bulunan kükürtle temas eden gümüş kararma yapmakta ve eski görünümünü çoğu zaman kaybetmektedir.

Haberin Devamı