Gazete Vatan Logo

Geleceğin Kasparov'u

Tatillerde ayakkabı boyayan Engin Kaya, okulun satranç şampiyonu oldu

Adana'da seyyar satıcılık yapan babasının hastalanmasından sonra ailesinin geçimine katkıda bulunmak için okuldan sonra ayakkabı boyacılığı yapan ilköğretim okulu 5'inci sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Engin Kaya, hobi olarak başladığı satrançta tüm rakiplerini mat edip okul şampiyonu oldu.

Diyarbakır'ın Hazro İlçesi'ne bağlı Dedaş Köyü'nden ekonomik nedenlerle Adana'ya göç eden 45 yaşındaki Mehmet Fesih Çarneçar, Dağlıoğlu Mahallesi'ne yerleşti. Çarneçar, iş bulamadığı için seyyar satıcılık yapmaya başladı. Eşiyle resmi nikah yaptıramayan 5 çocuk babası Çarneçar 5 ay önce böbreklerinden ameliyat olunca, evin geçimi çocukların üzerine kaldı. Nüfus cüzdanı annesinin üzerine çıkartıldıktan sonra okula başlayabilen Engin Kaya, Bahçelievler İlköğretim Okulu 5'inci sınıfa kadar geldi. Babasının hastalığı nedeniyle ailesinin bütçesine katkı sağlamak isteyen küçük Engin, okul dışı zamanlarda sokaklarda ayakkabı boyacılığı yapmaya başladı. Sabahtan öğleye kadar okula giden Kaya, öğleden sonra da parklarda ayakkabı boyacığılı yapıyor.

Öğrencilerin kültürel faaliyetlerden uzak kalmaması amacıyla oluşturulan sosyal faaliyetlere de katılan Engin Kaya, Bahçelievler İlköğretim Okulu'nun satranç kulübünde de yer alıyor. Satrançta kısa sürede başarılı olan Engin Kaya'ya rakip dayanmıyor. Öğretmenleri tarafından `Bahçelievler'in Kasparov'u' olarak adlandırılan Engin Kaya, "Kazandığım parayla ailemin geçimine katkıda bulunuyorum. En büyük hayalim ise satranç ustası olup, Kasparov ile karşılaşma yapmak" dedi.

Haberin Devamı